שרה שמידקו (גולדברג)
י"ג בתמוז, תרע"ו - 14/7/1916
ט"ו אלול, תשל"ח - 17/9/1978

תולדות חיים / יובל שמיר
שרה נולדה ב- 14.7.1916 בעיר קילצה (קילץ), פולין, להוריה רייזל (רבקה) ויחיאל – ישעיהו גולדברג. לשרה היו 3 אחים: יוסל'ה, ראובן ויחזקאל – זכרם לברכה. משפ' גולדברג ניהלה אורח חיים מסורתי.
שנות ה-30 של המאה העשרים בפולין היו רצופות בשנאת יהודים וגילויי אנטישמיות קשים מחד, ומאידך, השנים הנ"ל אופיינו גם בפעילות ציונית ענפה. כשמלאו לה 18, יצאה שרה להכשרת "גרוכוב-ורשה" כהכנה לעלייה לארץ. הפלוגה בה שובצה הוצבה בפולטוסק, שם פגשה את שלמה שמידקו. השניים הפכו לזוג והחליטו להינשא לאחר העלייה לארץ.
שלמה שיצא ראשון למסע לארץ מאחר וצו גיוס לצבא הפולני ריחף מעל ראשו, הצליח להגיע לחופי ארץ ישראל ומשם לרמת הכובש ביום 1.5.1939.
שרה עזבה את פולין מספר חודשים אחרי שלמה. מסעה לארץ התחיל בנסיעה ברכבת לנמל קונסטנצה (רומניה), שם עלתה על אנית המעפילים "טייגר היל" שהפליגה לחופי ארץ ישראל עם צוות יווני ב-3.8.1939.
מסע ה"טייגר היל" לארץ היה מפרך וממושך. במהלך ההפלגה סבלו העולים מצפיפות רבה וממחסור במים ומזון. לאחר שמספר עולים נפטרו במהלך ההפלגה, האונייה ביקשה סיוע ותרופות בנמלים שונים, אולם נענתה בשלילה.
לאחר שניסיון ראשון להורדת העולים בקרבת עתלית לא צלח, החליט רב החובל היווני להפליג לביירות כדי לטעון את האניה בפחם. כשעגנו בביירות, קיבל פיקוד האונייה מברק לפיו אוניית מעפילים אחרת כשעל סיפונה היו כ-600 יהודים מצ'כיה נתקעה בלב הים, ומשכך מפקדי ה"הגנה" שהפליגו ב"טייגר היל" החליטו לחלץ אותם. אלא שרב החובל היווני סירב למלא אחר המשימה החדשה, ומהארץ נשלח להחליפו כתריאל יפה (איש "ההגנה" ומחלוצי הימייה העברית). עולי וצוות ה"טייגר היל" העבירו באמצעות סירות הצלה במשך לילה שלם את כל עולי האנייה התקולה (שנתקעה בלב ים), ולאחר השלמת המשימה, הצטופפו ב"טייגר היל" לא פחות מ-1,400 עולים.
מספר ימים לאחר מכן, נעשה ניסיון נוסף להוריד את העולים בחוף ראשון לציון. האנייה התגלתה ע"י ספינות של משמר החופים הבריטי אשר פתחו באש ממנה נהרגו ונפצעו מספר עולים. עקב כך, תמרנה האנייה לאחור וחזרה ללב הים.
לאחר אירוע הדמים הנ"ל, החליט פיקוד "ההגנה" בצעד החלטי והפגנתי, להעלות את האנייה על החוף. ב-1.9.1939, הועלתה ה"טייגר היל" על שרטון מול חופי תל אביב. העולים שעליה ושרה ביניהם, זינקו לחוף והצליחו להיטמע בקהל המקומי.
גורל כל בני משפחתה של שרה שנשארו בפולין היה רע ומר. ב-5.9.1939 נכבשה קילצה ע"י צבא גרמניה הנאצית והאוכלוסייה היהודית שחיה בעיר נרצחה. שרה הגיעה לרמת הכובש, התאחדה עם שלמה, והשניים נישאו זמן קצר לאחר מכן.
לשלמה ושרה נולדו 3 בנים: אמנון, נחשון וישעיהו אשר נקרא ע"ש אבי אימו.
יום למחרת הכרזת המדינה, הותקפה רמת הכובש וילדי הקיבוץ והאוכלוסייה הבלתי לוחמת, לרבות שרה ושלושת הבנים פונו לגבעת השלושה, בהמשך עבר אמנון עם קבוצת ילדים מעל גיל 6 עם מטפלות, למוסד "אונים" בכפר סבא, נחשון וישעיהו נשארו בגבעת השלושה.
בתום מלחמת השחרור חזרו כל בני המשפחה לרמת הכובש. בחודש מרץ 1953 עזבה משפ' שמידקו את רמת הכובש עקב הפילוג ועברה לעינת.
שרה עבדה בענפי השירותים השונים בקיבוץ: בתי הילדים, מחסן בגדים ושנים רבות בחדר האוכל של בית הספר.
הייתה אמא מסורה למשפחתה, לבניה ולנכדיה.
מסוף שנות השישים נאבקה במחלה קשה אשר הכריעה אותה ב-17.9.1978 והיא בת 62 בלבד.
שרה, אוד מוצל מאש, הובאה למנוחות בעינת.
יהי זכרה ברוך.
שרה שלי היקרה / שלמה שמידקו
נגמרו ימי ה"שבעה", מהיום הקודר והמר שהבאנו אותך למנוחת עולמים. הימים חולפים ועוברים מאותו יום ששחרר אותך מהכאבים האיומים והבלתי פוסקים שסבלת בחודשים האחרונים, אבל הלב אינו נותן לי מרגוע ואינני יכול להאמין, כי לא אבוא עוד ל"בית רבקה" בשעה הקבועה לראות את זיו פניך שלא הועם אפילו בימים הקשים ביותר שלך, כי לא אבוא ונדבר על הא ודא, על הבנים, על הילה הקטנטונת שכמעט ולא זכית לראות אותה, וכי לא נשוחח ונרקום עוד תכניות לעתידנו המשותף.
שרה שלי היקרה מכל! עולות לפניי עיניי תמונות מני-אז שהכרנו אחת את השני, עוד בהכשרה בפולטוסק של גוש גרוכוב, ואנו שנינו עולי ימים.
את באת מבית מסורתי שהיה רחוק מהווי תנועת העבודה הציונית ורחוק מהרעיונות לנסוע להכשרה, להפוך לפועלת "שחורה", לעבוד בעבודות גסות כדי להיות אדם פרודקטיבי וכדי לעלות ארצה. הנערה הרכה והמפונקת בשערות הפשתן הלבנות, היפות, שכיתרו את ראשך. זכור לי כי לא פעם ולא פעמיים רצו הורייך להחזירך הביתה, כדי לחיות חיים "נורמליים" אבל את שדבקת בי ואני בך לאהבה עזה, התגברנו על הפיתויים האלה.
המשכנו יחד ועלינו סוף סוף ארצה כמעפילים, את כמעפילת ה"טייגר היל".
ביום פרוץ המלחמה נכבשה עירך על ידי הצורר הנאצי ונותקת מבית הורייך לעולמים. נשארת הנצר היחידי מכל משפחתך הענפה שהושמדה.
גם אליי התאכזר הגורל וכל משפחתי הושמדה באושוויץ. נשארה לי רק אחותי שתזכה לחיים ארוכים, שגם היא הצליחה להגיע ארצה כמה שנים לפני פרוץ המלחמה. רמת הכובש, ביתנו הראשון בארץ, סבלה ממאורעות דמים וממלחמת השחרור.
שנינו הקמנו משפחה לתפארת, נולדו הבנים והיינו מאושרים. היה לנו בית חם וטוב והשתרשנו היטב בקיבוץ. שנינו היינו מעורים בחיי החברה והמשק, כל תפקיד ציבורי וחברתי שהוטל על שנינו קיבלנוהו בהבנה ובאהבה. הייתי נוטר הרבה שנים ועקב הנסיבות הייתי מרוחק מהבית ואת טיפלת בילדים שלנו כאמא למופת. בבואי הביתה לחופשה תמיד היה לך לספר משהו על התקדמות הילדים.
אחרי אמנון ונחשון נולד לנו הבן השלישי וקראנו את שמו על שם אביך ז"ל – ישעיה, כי ידענו כבר בבירור על השואה האיומה שפקדה את קרובינו – יקירינו, שם בגולה.
פרצה מלחמת השחרור. רמת הכובש בקו האש, ומתחילים הנדודים של הילדים עם אימותיהם. אנו הגברים נשארנו לשמור על הנקודה לבל תיפול בידי האויב. את שמרת על ילדי המשק כבבת עינייך ועל הבנים שלנו שהיו ב"נכר" עם כולם. עברת ימים קשים עד למאוד, אך אף פעם לא התאוננת, כי כך ציווה הגורל והאור של תקומת ישראל האיר על כל הצרות והמכאובים של הימים ההם.
נגמרה המלחמה וחזרנו הביתה, אבל שוב פקדו אותנו ימי סבל. הפילוג האומלל שפרץ בתנועה שלנו הכריח אותנו לחפש בית חדש. אומנם היו פיתויים להישאר במקום ולהמשיך בחיים כרגיל, כאילו לא קרה דבר, אבל את באהבתך הגדולה אליי, החלטת ללכת לאן שציווה לנו הגורל. שוב נקודה חדשה, מקימים בית חדש. מחסור וסבל היו מנת חלקנו אז, אך את נרתמת לטיפול בילדי המשק ושנים רבות עבדת באמונה ובמסירות אין קץ בחדר האוכל של הילדים. רכשת לך הרבה ידידים, כי היית כנה ומסורה לתפקיד.
ילדינו – בנינו, גדלו והקימו משפחות משלהם. לאושרנו לא היה קץ. את עקבת אחריהם בדאגה וגם בשמחה. נולדו הנכדים והרחיבו את המשפחה שלנו המלוכדת. ידעתי, וגם ראיתי, עד כמה את דואגת לשלום הבנים, שכולם נדרשו ללכת למלחמות ישראל ולהגן על ביטחוננו. בנינו יצאו לשלוש מלחמות, השתתפו במלחמת ששת הימים, במלחמת ההתשה ובמלחמת יום הכיפורים. את, האמא לא ישנת בלילות וחיכית לשמוע איזו בשורה מהם. אמנון הבכור, שלחם בחיל האוויר, ונחשון וישעיהו בחיל השריון. הבנים חזרו בשלום מכל המלחמות הללו, אבל הגוף שלך שידע להתגבר מכל הקשיים בחיים, הוכרע הפעם תחת מחלה ממארת שהתחילה לקנן בך.
עשר שנים תמימות נאבקת עם המחלה האיומה. היו שנים שחשבנו, כי הנה התגברת ויכולת לה, למחלה, כי היה לך כוח רצון כביר לחיים וליופי שבחיים. אבל הגורל האכזר רצה אחרת. זה כשנה ויותר הורע מצבך, הייסורים באו וגברו. לחמת בחריקת שיניים, היית מבליגה על הכאבים שלא הרפו ממך יומם ולילה. היו אומנם ימים של הפוגה ורציתי להאמין שהנה בכל זאת, יבוא הנס, ועל המחלה הנוראה הזאת בכוח רצונך תתגברי. אך המצוקות גברו על התקוות ונלקחת ממני ומאיתנו. נשארתי גלמוד ואבל. זיכרונך לא ימוש ממני לעד.
נוחי בשלום, שרה שלי האהובה והיקרה, ורגבי אדמת עינת ימתקו לך, כי אהבת את הבית הזה!
לזכר אמא / אמנון שמיר
אמא איננה! ידענו שאמא נלחמת על חייה. ראינו אותה בסבלה ובכאביה וידענו שסופה קרב. הרופאים לא הותירו תקווה, ובכל זאת, לשמוע שאמא איננה – קשה להאמין. יומיים לפני שנפטרה, ביקרתי אותה בבית החולים. אמא הייתה כרגיל בתקופה האחרונה, הגוף הולך ונחלש, אך דעתה הייתה ונשארה צלולה, דיברה והתעניינה בכל מה שקורה. היא אף התרעמה על כך שבשנים האחרונות, כאילו התרחקתי מהמשפחה. הזיכרונות מאמא מוליכים אותי לתקופת הילדות: אמא שתמיד דואגת לילדיה, אמא שטובת ילדיה, ומשפחתה תמיד לנגד עיניה, אמא שתמיד מלווה את ילדיה במעשיהם, הן בעזרה והן בעצה. אמא תמיד נהגה בבחינת "ביתי הינו מבצרי", וניהלה את ענייני הבית ביד רמה. לתוכניותיה לא היה סוף. לאחר שגמרה משימה אחת, חיפשה חדשה וידעה להעניק לביתה מראה חם, יפה ומטופח.
כל דבר שעשתה, ניסתה לעשות לבד, מבלי לבקש טובות. את הדברים שהיו קשים להשגה היא השיגה בעקשנות ובהתמדה על ידי הפעלת בני משפחתה.
בימים האחרונים עוד הספיקה לרקום תוך שעתיים שמלה חדשה. בבת צחוק אמרה שהיא מקווה שהיא עוד תספיק להשתמש בה.
מראה איש חלש וחולה היה גורם לה עצב, עד כדי בכי. היא הייתה מספרת על אנשים שפגשה בבתי החולים או במרפאות, ראתה את סבלם וכאבה את כאבם. תמיד דיברה על אחרים, אף פעם לא על עצמה, וגם כאשר שאלנו אותה לשלומה, ואף שסבלה מאוד, תמיד הייתה אומרת שמרגישה טוב.
זוכר אני שבפסח האחרון לאחר תקופה קשה שלא ידענו אם תקום ממנה, עזרנו לה לצעוד כמה צעדים ואת האושר שניכר בפניה קשה לתאר. הדבקות בחיים הייתה אצלה כבירה, ולכן על אף שהרופאים היו פסימיים, לא האמנו שתיכנע. כושר החיות שלה והרצון לחיות היה עצום.
כאשר אני חושב על חיים ומוות, יודע אני שאנשים נולדים, חיים ומתים. אך כאשר המוות פוגע ביקר לך, אי אפשר להאמין וקשה להשלים. תמיד האמנתי שאמא, על אף מצבה הקשה תמשיך לחיות, אומנם חיים קשים, אך תמשיך, והנה עצמה עיניה לנצח, לעולמי עד. נחמה פורתא אפשר למצוא אולי בזה שפסקו ייסוריה וסבלה בא לקיצו. אין לי ספק שלגן העדן נוספה נשמה צנועה ושקטה שבוודאי תמצא את מקומה כפי שמצאה עלי אדמות.
נוחי לך אמא יקרה, זכרך לא ימוש מאיתנו לעד.
אמא שלנו / ישעיהו שמיר
אדם הזוכה בשחר ימיו להצטופף בחיק אימו, להתעטף בידיה הרכות והנעימות, זוכה ברגעים של טוב עילאי. רגעים אשר את ההרגשה קשה לבטא במילים, אך היא תישאר איתו לאורך כל דרך חייו. קשה לעמוד מול רגעים שכאלה מבלי לדרוש עוד ועוד, וככל שהאדם זוכה ביותר מאותם רגעים נפלאים, הוא נבנה במשך השנים טוב יותר, חזק יותר ועושה את הסובב אותו יפה יותר.
אנחנו המשפחה זכינו בך אמא. זכינו בכל הדברים הטובים שידעת לעשות ולהעניק לנו, וזכינו בך בפרט בשל אותם רגעים ארוכים של נועם אשר בהם לימדת אותנו את פירוש המושג אהבה על כל צורותיה וגווני גווניה. להבדיל מכל הדברים שלימדו אותי בשטחים שונים בחיי, אשר תמיד בררתי מהם – לקבל רק את החלקים הנחוצים לי בלבד, את אהבתך אמא בלעתי ללא שובע, כי ידעת לתת אותה בצורה המושלמת ביותר.
השנים עברו ואיתם גדלתי, ולכל גיל התאמת את אותם הרגעים. שינית את הצורה ואת הגישה, אך תמיד עבר בגופי אותו רעד של נועם, אשר כל כך אהבתי.
לפני כמה ימים נאלצתי ללוות אותך בדרכך האחרונה, אשר בסופה, הפרידה. בימייך האחרונים דיברתי ודיברתי אלייך, ואת שתקת.
אני רציתי לשמוע אותך מספרת, כמו תמיד- על מה ואיך, אך כל שהצלחתי לשמוע שוב ושוב היה: "אני לא יכולה יותר, אני רוצה לגמור" – משפט כה קצר ואכזרי. ניסיתי שוב ושאלתי ודיברתי, אך המשפט הקצר הזה התרוצץ בתוכי ללא יכולת להיפטר ממנו.
על קברך שנכרה עמדו ארבעה בחורים – אבא ושלושה בנים ולא יכלו לעזור, לא לך ולא לעצמם.
חברים אשר ליוו אותך לאורך חייך עזרו לנו לתת לך את הכבוד האחרון והחזירו אותנו בלעדייך לביתך. הבית היה ריק, בלי אותה רוח טובה שתמיד הייתה שרויה בו ונתנה כל שיכלה כדי שנרגיש טוב יותר ונוח יותר. הבית היה בלי אמא!
עברנו שוב על התמונות הישנות והאחרונות ושוב נזכרנו בדברים שאמרת, אם לכולם או לכל אחד בנפרד ורציתי שתכנסי פתאום ותשאלי כרגיל:
"מי רוצה קפה, סנדוויץ' או בובל'ה?".
אבל כנראה שבאמת לא יכולת יותר, וגמרת כפי שרצית ברגעים הקשים שעברו עליך בחודשים האחרונים, ויותר לא תשאלי.
מעכשיו נצטרך להמשיך כמו שלימדת אותנו, אבל לבד, לבד…
אומרים שמה שמקבל בן מהוריו, מחזיר הוא לבניו. אם נצליח אמא להעביר את כל החום והטוב שקיבלנו ממך לילדינו- נכדייך, דיינו.
דברים לזכר שרה / חיה ביהרי (אימה של ברכה, רעיית הבן ישעיהו)
שרה ! בשבת האחרונה לפני הצהרים ביקרתי אותך. ישבת אז בגינת ביתך, ישבת ורקמת. פניך היו חלקות, היית שקטה ובהרגשה טובה.
אי אפשר היה לראות בעינייך את הסבל של העבר. לו יכולתי לצייר, הייתי רואה בפני את התמונה – אשה מאוזנת, אולם איני יכולה לקחת מכחול פרט לעיפרון. לפני הצהרים לקחתי על עצמי לכתוב על ההרגשה במהלך השיחה שהייתה בינינו.
עלי לציין שגם במצב שכזה, יכולים לחפש ברע את הטוב, ובלא יפה – את היפה. סיפרת לי דברים של יום-יום, ונראה היה שהרגשת עצמך בטוב.
סיפרת שב"בית רבקה" היו מאושרים שקיבלת חופש לשבת, וכן סיפרת שהרופאים והאחיות היו טובים, השתדלו להקל עליך את החיים וכל מה שבקשת, נתנו לך ברצון טוב.
את ידעת מה מצבך, אולם רצונך לחיות היה כל כך חזק, עד שהרופאים דיברו בטון רגוע. הייתה לך תקווה, שאולי יהיה מצבך אחר.
רציתי הכל לכתוב, כדי שתהיה נחמה לחולים כאלה, שיכולים לקחת דוגמא ממך.
כל זה השפיע עליי עד כדי כך, שהיה לי הרצון לכתוב על פגישתנו זו. אבל…אבל…יצא נאום פרידה שלי על קברך.
שרה, נוחי בשלום. הזיכרון נשאר בלבנו. נשתדל ללכת בעתיד בדרך שאת תיארת לעצמך.
תנחומים למשפחה הענפה.