שלמה שמידקו
י' בטבת, תרע"ז - 4/1/1917
כ"ד בשבט, תשנ"ח - 20/2/1998

תולדות חיים / יובל שמיר
שלמה שמידקו נולד ב-4 בינואר 1917 בכפר נגורקי, פולין.
מוצאה של משפחת אימו- שיינה-אטקה (יידיש- יפה-אסתר) לבית קון (כהן), היה מהעיר קולנו, פולין. משפחתו של אביו- אברהם-אריה מוצאה מקייב, אוקראינה.
אברהם שמידקו ואביו אשר, היו נפחים במקצועם והתמחו בפרזול סוסים וייצור חישוקי ברזל לעגלות, מזחלות וכלים חקלאיים שונים. שלא כמקובל באותם שנים, גם סבתו של שלמה, סלובה שמידקו, סייעה לפרנסת המשפחה. מידי שנה, היא חכרה שטחי אדמה מהפריץ המקומי, והעסיקה פועלות בעיבוד האדמות וגידול ירקות שונים.
שנתיים לפני שלמה נולדה אחותו הבכורה- חנה. אחריו נולדו למשפחה 4 ילדים נוספים: חיים-יצחק; לאה-צילה; דב ומשה ז"ל.
כשהיה בן חמש, החל שלמה ללמוד ב"חדר" בקולנו והתגורר זמן מה בבית סבו וסבתו- הורי אימו. כשנתיים לאחר מכן, עברה המשפחה מנגורקי לעיירה פיונטניצה הסמוכה לעיר לומז'ה, ובהתאם לחוק הפולני, היה על שלמה להתחיל ללמוד בבי"ס כללי.
שלמה חזר לבית הוריו. בשעות הבוקר למד בביה"ס היסודי הכללי, ומשעות הצהרים ועד הערב, למד ב"חדר" חומש רש"י ופרקי גמרא.
בשנה באחרונה בביה"ס הכללי, היה שלמה התלמיד היהודי היחיד בכיתה של 50 ילדים. לאחר שהוכרז כתלמיד המצטיין של השכבה, נפל בחלקו הכבוד לדקלם בטכס הסיום את הפואמה "אביהם של מוכי הדבר" מאת יוליוש סלוביצקי" (אחד המשוררים הלאומיים של פולין). חלק מהתלמידים (והוריהם) התרעמו על כך שהילד היהודי ידקלם סולו באירוע הסיום יצירה מאת המשורר "שלהם", אולם מנהל בית הספר גיבה את שלמה שעמד באתגר בכבוד.
לאור הצטיינותו בביה"ס היסודי, היה שלמה זכאי למלגת לימודים בתיכון, אולם מאחר והלימודים בתיכון התקיימו גם בשבתות, הוריו של שלמה התנגדו למהלך. משכך, המשיך שלמה ללמוד בנעוריו ב"תלמוד תורה", ולאחר מכן, למד תקופה קצרה בישיבה בלומז'ה.
בשנת 1929 הקימו שליחי תנועת ה"חלוץ" סניף בפיונטניצה ולצידו, סניף של תנועת "החלוץ הצעיר" שריכז את בני הנוער. שלמה הצטרף ל"חלוץ הצעיר" וכוח השכנוע שלו, אף משך בני נוער נוספים לסניף.
ככל שמעורבותו של שלמה ב"חלוץ הצעיר" העמיקה, כך הלך וקטן הזמן שהקדיש ללימודים בישיבה.
כשמלאו לו 18 שנים, עבר שלמה ל"חלוץ" מתוך כוונה ברורה- לצאת להכשרה ולאחריה, לעלות לארץ ישראל בהקדם הניתן ולסייע בבניית המולדת המתחדשת.
בחודש מאי 1935 יצא שלמה להכשרת "גרוכוב- ורשה", אשר כללה מספר "פלוגות". הפלוגה ששלמה סופח אליה, כללה כ-50 גברים ו-5 נשים שנשלחו לעבוד בבית חרושת לייצור פסי ברזל למסילות רכבת.
העבודה כללה פריקת פסולת הברזל שהגיעה למפעל בקרונות משא, כתישת ושבירת גרוטאות הברזל, שינוען לכבשנים ויציקת הברזל המותך לתבניות. שלמה הגדיר בזיכרונותיו את העבודה במקום הנ"ל כ"גיהינום". לאחר כמה חודשים, פשט המפעל את הרגל ושלמה וחבריו עברו לחוות הכשרה בעיר פולטוסק, שם הכיר שלמה את שרה גולדברג שהגיעה להכשרה מהעיר קילצה והשניים הפכו לזוג.
בשנת 1938, קיבל שלמה צו גיוס לצבא הפולני. לאחר שהתייצב בלשכת הגיוס בלומז'ה, ביקש שלמה וקיבל דחיית שירות של שנה.
מאחר וסרטיפיקטים (אישורי עלייה) לא היו בנמצא, החליטה תנועת "החלוץ" להעלות לארץ עולים רבים ככל הניתן בעליה בלתי ליגאלית.
שלמה נפרד מהוריו ומחברתו שרה ויצא למסע לארץ שכלל תחילה נסיעה ברכבת מוורשה דרך צ'כיה ואוסטריה לוונציה ומשם לברינדיזי, ובהמשך, הפלגה לארץ (בשתי ספינות). אור ליום ה-1.5.1939 הגיע שלמה לחוף הנכסף של ארץ ישראל.
לאחר התארגנות קצרה במושב רשפון הוסעו שלמה וכמה עולים נוספים לרמת הכובש שהוקמה זה מקרוב בקרבת ואדי יפו (יובל של נחל פולג) ובין שלושה כפרים ערביים: קלקיליה, טירה ומיסקי.
שלמה תיאר בזיכרונותיו את רמת הכובש של הימים ההם כך:
"המחנה היה מוקף גדר תיל מכל צדדיו. לקיבוץ היה שטח אדמה מצומצם, העיקר היה לדחוק רגל בשרון".
שלמה שובץ לעבודה בפרדסים של המשק הצעיר ועיקר עבודתו היה לחפור תעלות השקיה שבוצעה בגרביטציה. במקביל, הצטרפו החברים החדשים לתורנויות השמירה שבוצעה 24/7 בעמדות הגנה שנבנו מסביב לקיבוץ.
ביום 1.9.1939 פרצה מלחמת העולם השנייה. באותו היום ממש, הגיעה לארץ אחרי מסע ממושך אניית המעפילים "טייגר היל" אשר הועלתה בצעד הפגנתי על שרטון מול חופי תל אביב. רוב העולים שהיו על האנייה חמקו לחוף והתערבבו בקהל המקומי. בין עולי ה"טייגר היל" היתה גם שרה גולדברג שהגיעה במהרה לרמת הכובש והתאחדה עם שלמה. זמן קצר לאחר מכן, נישאו שרה ושלמה ועברו לגור ב"אוהל משפחה".
בחודש יולי 1941 קיבל שלמה מכתב אחרון מהוריו בפיונטניצה, ורק לאחר המלחמה, התברר כי כל בני המשפחה- למעט האחות הבכורה חנה (שעלתה לארץ באמצע שנות ה-30), נרצחו כולם.
בנובמבר 1941 נולד לשלמה ולשרה בנם הבכור- אמנון. שלוש שנים לאחר מכן, נולד הבן השני- נחשון.
זמן מה לאחר פרוץ מלחמת העולם השנייה, הצטרף שלמה למשטרת הישובים העבריים P.S.J ולאחר סיום מלחמת העולם, לקח על עצמו את תפקיד "מפקד יחידת הנוטרים" של רמת הכובש. מעת לעת היה שלמה יוצא עם אנשי הפלמ"ח לאימונים.
ב-1947 נולד בן שלישי למשפחה. באותה עת, כבר ידעו שלמה ושרה על האסון שפקד את בני משפחותיהם שנותרו בפולין, ומשכך, התינוק החדש נקרא ישעיהו- ע"ש אביה של שרה.
במהלך מלחמת העולם היה ביקוש גדול ללחם מצד כוחות הצבא הבריטי ששהו בארץ.
ברמת הכובש היתה מאפיה ולאחר קורס קצר, שובץ שלמה מעת לעת לעבודה במאפיה.
מאז הקמתו, היה קיבוץ רמת הכובש נתון להתקפות מצד הישובים הערבים הסמוכים והפך לסמל לעמידה של ההתיישבות היהודית. לאחר ההחלטה ההיסטורית של האומות המאוחדות מה – 29 לנובמבר 1947, החלו ערביי הסביבה לתקוף את הקיבוץ ביתר שאת.
יום למחרת הכרזת המדינה, החלו הרעשות ארטילריות כבדות על הקיבוץ שחדל להיות משק חקלאי והפך לעמדה קדמית מחופרת היטב מול הצבא העיראקי, "צבא ההצלה" וכן כוחות אויב מקומיים. באותו היום, ילדי הקיבוץ והאוכלוסייה הבלתי לוחמת, לרבות שרה ושלושת הילדים פונו תחת הפגזה לגבעת השלושה.
החברים שנשארו במשק ושלמה ביניהם, יחד עם כוחות מחטיבת אלכסנדרוני נאחזו בנקודה במשך למעלה משנה ועמדו בקרבות קשים, עד הסכמי שביתת הנשק, (הסכמי רודוס).
בתום מלחמת השחרור נדמה היה שהחיים חוזרים למסלולם, אולם זמן לא רב לאחר סיום המלחמה, פרץ הסכסוך הפוליטי שהוביל לבסוף לפילוג בתנועה הקיבוצית.
אחת הסיבות לפילוג היתה השקפת העולם השונה ביחס לברית המועצות. רוב חברי רמת הכובש ראו בברית המועצות חלוצת המהפכה הסוציאליסטית ואטמו עיניהם מראות את שלילת חופש הפרט ודיכוי שכבות רחבות של האוכלוסייה. שלמה לא ראה כך את הדברים, וכן סלד מפולחן האישיות סביב סטאלין, "שמש העמים" בעיניי מעריציו.
כאשר התברר שהפילוג בלתי נמנע, הציעו לשלמה ולשרה להישאר ברמת הכובש למרות שהזדהו עם מפלגת מפא"י בראשות בן גוריון.
לבסוף, הפור נפל. מספר ימים לפני ליל הסדר של שנת תשי"ג-1953 ארזו שלמה ושרה את מעט החפצים ואת שלושת הילדים ועברו לקיבוץ עינת.
אחד הענפים שהועברו מרמת הכובש לעינת הייתה המאפייה, ושלמה הועסק במאפייה החדשה בשנותיה הראשונות. בהמשך, עבד במטעים ובכרם ובשלב מסוים, הוחלט להעבירו לעבוד בחייטות ותפירה. שלמה הפך לחייט המיתולוגי של הקיבוץ במשך שנים רבות.
שלמה היה אוטודידקט בעל ידע כללי רב במגוון נושאים ותחומים אותו רכש בעיקר מקריאת ספרים. להבדיל מרבים מבני דורו שהסתדרו בדיבור בעברית אולם בכתיבה ובקריאה נשארו עם שפות האם- יידיש ופולנית. שלמה שלט היטב בשפה העברית לרבות קריאה וכתיבה, וכן לימד את עצמו גם אנגלית וגרמנית.
שלמה עסק שנים רבות בתיעוד. כשהוקם "יד ושם" דאג שלמה להנציח את בני משפחתו המורחבת שנרצחו בשואה בעשרות "דפי עד" שמילא בכתב ידו הרהוט והסדור. דפי עד אלה סרוקים באתר "יד ושם" ומאפשרים היום להרכיב את עץ המשפחה מאמצע המאה ה-19 ואילך.
בנוסף, שלמה תיעד את זיכרונותיו במספר מהדורות שכתב ועדכן במהלך השנים. באחד מכתביו, מתוארת לפרטי פרטים עיירת ילדותו – פיונטיניצה.
מסמך זה מהווה דוגמא נאמנה לאורח החיים בקהילות היהודיות בפולין שלפני מלחמת העולם השנייה ואשר נחרבו עד היסוד במהלכה.
שלמה גם כתב שירים וחמשירים, הגיגים ותיאורים מהווי עינת הצעירה שפורסמו בעלון של המשק, וכן פרסם מעת לעת כתבות בביטאונים של התנועה הקיבוצית ושל מועצת הפועלים.
שלמה לא פחד מאף אחד, ולא עשה חשבון לאף אחד. השאילתות וקריאות הביניים הרועמות שלו באסיפות החברים היו לשם דבר.
בשנות השישים בגרו הבנים של שלמה ושרה ופנו לאפיקים מקצועיים ותעסוקתיים שונים. אמנון סיים קורס טייס, שירת כטייס בצבא קבע ולאחר מכן, עבד כטייס ב"אל על". נחשון הוסמך כהנדסאי מכונות ועבד במכון וולקני בפיתוח מיכון חקלאי. עבור חלק מהפרויקטים בהם נחשון היה מעורב נרשמו פטנטים, והמכונות שפיתח נמכרו בהצלחה רבה ברחבי העולם. ישעיהו שלמד במכון אבני, פיתח קריירה של צייר, פסל, אמן ודקורטור ואף הוא הצליח והתפרסם.
שלמה ושרה רוו נחת מבניהם שהיו בבת עיניהם.
בסוף שנות השישים חלתה שרה ועברה טיפולים קשים. לאחר כמה שנים של שקט יחסי, התפרצה המחלה בשנית- ובמלוא עוזה. שלמה טיפל וסעד את שרה במסירות רבה.
ב-17.9.1978 נפטרה שרה, בת 62 בלבד במותה. תשעה נכדים נולדו לשלמה ולשרה, שמונה מהם זכתה להכיר טרם פטירתה.
את התקופה שלאחר מותה של שרה תיאר שלמה בזיכרונותיו כך:
"הייתי גלמוד, חיי היו עכשיו חסרי טעם ועניין. הצלחתי למלא עדיין כל מיני תפקידים ציבוריים בקיבוץ כמו בשנים הקודמות: איש סידור העבודה, חבר מזכירות ומרכז ועדת קשישים אבל אשתי המנוחה שהייתה לי ליועצת ולמשען בכל מקרה ומקרה חסרה לי והדיכאון והעצב היו נסוכים על פניי כל הזמן".
שלמה הכיר את ורדה קאופמן מקיבוץ מרחביה ועבר להתגורר עימה. השניים החליטו לקשור את גורלם ביחד.
שלמה היה גאה בדרך שעשה ובתרומתו להקמת ולבניין המדינה. את זיכרונותיו חתם בפסקה הבאה:
"ראיתי אור עולם אי שם בגולה באחד הכפרים הנידחים והמפגרים מאוד, בין איכרים פולנים שתמיד, אפילו שהיו זקוקים לעזרת היהודי בעבודה ובמסחר, התייחסו בבוז ובשנאה ליהודי ה"מקולל מאלוהים"….והנה, אני החלטתי לעשות קץ וסוף לתקופת הגלות הממושכת הזאת, ובזכות התנועה הציונית והחלוצית, הגעתי ארצה לבנות ולהיבנות בה".
שלמה זכה להכיר שתי נינות (בנותיו של הנכד יורם). לאחר פטירתו, נולדו במשפחה עוד 23 נינים ונינות (ויהיו עוד !).
סבא שלמה נפטר 1998 והובא למנוחות לצד שרה בעינת.
יהי זכרו ברוך.
לזכר סבא וסבתא / יריב שמיר
סבתא וסבא אהובים, אני כותב לכם ארבעים ושש ועשרים ושש שנים לאחר לכתכם ומניח שיסכימו ויאשרו את דברי כל תשעת נכדיכם.
מעגלי חייכם היו כה שונים ממעגלי חיינו, הנכדים. אנו מסוגלים אולי לחשוב, אך לא באמת לחוש, מה הייתה עוצמת החוויות של חייכם, לעומת שלנו כאן.
הטלטלה של עזיבת המדינה בה אתה מחד נולד, חי, ומוקף משפחה אוהבת, אבל במקביל גם מהווה "סוג ב" לגויים הנוצרים האנטישמיים. עצמת החוויה של עזיבת המשפחות והבתים בפולין, בוודאי של עיר נוחה, טלטלת הים הממושכת באנייה שכורה, שאינך יודע לאיזה חוף תגיע והאם תצלח אש עוינת, ולבסוף – להיזרק פשוטו כמשמעו, בלבאנט הפראי והלא פחות עוין, ולהתחיל להקים חיים אחרים מאפס במובן המילולי ממש, ללא מדינה, רק מכח תחושת הצדק וההזדהות עם זכרון העם, ואצלכם – גם עם הארגון הציוני-הסוציאליסטי.
זכורים לי היטב הביקורים אצלכם בעינת, במיוחד בשבתות, עם העוגיות והתה, והבית הקטנטן, ריחות המטבחון, הלבוש השונה שלכם מישראלים צעירים, והשיחות עם ההורים. ניתן היה תמיד לחוש את האכפתיות והדאגה לנו.
תמיד היה המרחק התרבותי – שרידי המבטא, העברית המליצית שלכם, המעברים ליידיש ולפולנית, ואולי היה זה לטובה שאפשרתם לנו הנכדים להישאר מחוץ לידיעה על המשפחות שנשארו מרחוק ולבסוף נגדעו, ועל האסון שהביא הצורר האירופי.
בצורה אחרת, וכאילו לא השתנה מצבם של היהודים, בתשפ"ד זימנה ההיסטוריה הצינית צורר חדש אך זהה ברוע, שחרבו המקוללת אף חתכה באחת החוליות בשרשרת המשפחה. למרבה הזוועה, למרות מרחק השנים, אנו – ההמשך שלכם, חווים משהו מקביל למה שעברתם בשנות ה- 40.
זכורים לי חלקי שמות וחלקי תמונות שנראו לנו הישראלים היחפים והשזופים, קשורים לכוכב אחר, גלותי ושונה, שלנו לכאורה אין שום קשר אליו. אבל יש ויש. התיעוד, גם אם חלקי הוא, מאפשר לנו שיח עליכם ועל המשפחות שמהן הגעתם- גם היום.
בגילאים הקטנים, כמובן שלא ידענו על מצבך סבתא, אם כי ראינו את חולשתך, וכמובן שבסוף הבנו כי את מאושפזת מחוץ לקיבוץ עד הסוף.
חוכמה בדיעבד לחשוב: המרחק התרבותי החזיק אותנו בעמדה נוחה של לא לשאול ולא להתעמק, להישאר בתפקיד הנכדים המבקרים בשבתות. אילו ידעתי אז זרזיף ממה שאנו יודעים כיום, כמה הייתי מנסה לדבר איתכם על כל כך הרבה דברים. מתעד, חוקר, רושם שמות ומקומות, אולי גם נוסע לראות. אבל יתכן מאוד שהעדפתם להשאיר אותנו כך. מי יודע ?
אני משוכנע שאם גן עדן קיים מקומכם שם, עם עוד רבים וטובים, ואולי אף פגשתם את אהוביכם משכבר הימים, וכן את אלו שהצטרפו לאחרונה.
אני מבטיח לספר את סיפורכם לדור הבא, מה גם שהם כבר מכירים לא מעט מהחומרים האלו, וכן מבטיח לא לשכוח לעולם את ספר חייכם, את הכוחות שעמדו לכם במסלול חייכם הנפתל ואתכם אתם.
היו שלום סבתא וסבא אהובים.
הספד / נירה כהן / 20.2.1998
שמידקו יקר !
אנחנו מלווים אותך היום למנוחת עולמים, כאן בבית הקברות בעינת, ליד רעייתך היקרה מכל – שרה, אהבת חייך הגדולה. כאן בעינת, אליה עברת מביתך הראשון והמשמעותי בארץ ישראל- רמת הכובש.
את שנות חייך האחרונות חיית בקיבוץ מרחביה, לשם עברת כשבחרת להתחיל מחדש ולהקים בית עם ורדה.
את מסלול חייך הציוני התחלת בהכשרת גרוכוב בפולין. במסע שעשיתי עם קבוצת בני נוער מרמת הכובש ומעינת ביקרנו במקום ההכשרה בגרוכוב. עמדנו והתבוננו בבית בו התגוררת ובשדות שמסביב, וניסינו לדמיין- צעירים מבתים יהודיים מסורתיים, מקבלים החלטה לעשות שינוי כל כך משמעותי כשהאנטישמיות משתוללת מסביב, וכששערי ארץ ישראל סגורים ונעולים לעלייה עברית, ואתם בונים ביחד את דמות החלוץ הארץ ישראלי.
רמת הכובש היתה הבית שלך הנוסטלגי עוד שנים רבות, גם אחרי שחיית בעינת.
סיפורי "הרמה" כפי שרק אתה ידעת לספר אותם, היו סיפורים מופלאים שהיו בהם כל המרכיבים שיוצרים חיים- עצב, שמחה, והעיקר- הומור משגע שרק עין חדה ולשון מתגלגלת כמו שלך, יכולים לתת לנו- המקשיבים לך בשקיקה. היינו כאילו חלק מהמקום, עד שפשוט הכרנו את האנשים ונגענו בהם.
סיפרת לכולם, למבוגרים ולצעירים.
באו ימי הפילוג הקשים ברמת הכובש ואתה בונה את ביתך בעינת, שכן של המשפחה שלי בבית שממול. איש חרוץ, חזק, מלא הערצה לשרה רעייתך. נושא אותה על כפיים ולא מפסיק להתמוגג ממנה. אבא לשלושה בנים, אבא עם הרבה דרישות, אבא עם הרבה נתינה, אבא מעורב שאומר את מה שהוא חושב.
ואתה עושה למען ביתך, ומעבד את חלקת האדמה שמסביב לבית ונוטע עצים, שותל פרחים ופותח גומות רחבות.
ושמידקו החייט. אתה בעצם המרכז, הלב של מחסן הבגדים. יושב ליד מכונת התפירה משעה מוקדמת של בוקר ואתה כבר שר, מזמר, שורק ומקדם כל חברה שבאה לעבודה בחיוך, במילה טובה, בסיפור מתאים ואנחנו זורמות אליך לקחת מידות למכנסים ולחולצות.
הייתי נערה שמדדת לי את המותניים וקבעת בפסקנות שאין לי טליה. כשהייתי מלווה ילדים כמטפלת, העמדת את כולם בתור, ולכל ילד היתה לך המילה המיוחדת.
את אסנת כהן היית מרים על שולחן הגזירה הגדול שלך ואומר: "תסתכלו על שחרזדה !". היית המלך של המקום.
ושמידקו של החברה כולה, של הבית הקיבוצי שלנו, שמידקו שמדבר בכל אסיפה כללית במילים קצרות, ברורות, לא מתחמקות.
שמידקו של העלונים של עינת. בכל חג ואירוע ובכל מקרה של עצב ואסון, תמיד הופיעה כתבה שלך. איש של עמל ותרבות, משתתף פעיל בכל חג, קורא, שר, מציג. בעיניי היית אחת הדמויות הססגוניות שפגשתי בימי חיי. איש של עקרונות, חבר של חיוכים.
כשנפרדת משרה היקרה לנצח, וביכית אותה והתאבלת עליה, ידעת שאתה חייב לבנות לך בית חדש. באמונה גדולה ובהחלטה קשה נעקרת מעינת, מהבית שהיית בו כל כך משמעותי ועברת למרחביה.
השנים האחרונות לחייך היו עצובות, ואנחנו היינו כל כך רחוקים ממך. חבל…
חנה יקרה, היום את נפרדת מאחיך היקר לך מכל, משלמה. הרבה פרידות קשות ונוראות כבר ידעת בחייך והיום ניתק הפתיל האחרון לבית שלכם, לבית אבא ואמא. הכרתי מקרוב את הקשר הנפלא בניכם. אח ואחות, ואני יודעת את גודל האבדה.
אמנון, נחשון וישעיהו, כלות, נכדים ונינים, בני משפחה וידידים.
כואב וקשה להיפרד משמידקו. התנועות שלו, המילים שלו, האהבה הגדולה שלו אל כולכם תלווה אותכם כל ימי חייכם.
היום אנחנו קוברים איש יקר, חבר שאהבנו.
יהי זכרו ברוך.