אתר זיכרון - קיבוץ עינת

רבקה שמיר (שבתאי)

א' אדר תש"ב - 18/2/1942

כ"ח ניסן תשפ"ד - 6/5/2024

רבקה שמיר (שבתאי)

דברים לזכרה / אמנון שמיר

רבקה היקרה שלי נולדה בגבעת השלושה הישנה למלצ'ה ומשה שבתאי ז"ל אשר עלו לארץ מפולין מספר שנים קודם לכן. כשהיתה בת 4 חודשים, התגייס אביה- משה ז"ל לצבא הבריטי, שירות שארך כארבע שנים.
את רבקה פגשתי לראשונה בעינת בכיתה ה', כאשר היינו כבני 11 לערך. היכרותנו היתה פועל יוצא של הפילוג בתנועה הקיבוצית שהתרחש בתחילת שנות החמישים של המאה הקודמת. פורשי מפא"י מגבעת השלושה חברו לפורשי מפא"י מרמת הכובש והתוצאה ידועה.
מבית הספר, זכורה לי רבקה כילדה חרוצה, שקדנית ורצינית שאהבה בעיקר את המקצועות ההומניים: ספרות, היסטוריה ותנ"ך. זמן לא רב אחרי שהגענו לעינת, התחלנו לעבוד בענפים השונים במשק הצעיר ורבקה התבלטה בחריצותה, התמדתה ובאיכות עבודתה.
סדרן העבודה שהיה מגיע לבית הספר בהפסקה הגדולה ומשבץ אותנו לענפים השונים היה מספר שמנהלי הענפים היו "רבים" ביניהם- אצל מי רבקה תעבוד.
שנות הילדות והנעורים עברו עלינו במסלול המקובל בקיבוץ של אז: לינה משותפת, יום לימודים קצר (4 שעות) ולאחריו- חצי יום עבודה, בערבים- פעולות של הנוער העובד, ובחופשים- טיולים ("מסעות") לאורכה ולרוחבה של הארץ אשר נמשכו מספר ימים.
המסעות של בית הספר והתנועה הטמיעו ברבקה את האהבה לטבע, לפרחים, לציפורים ולמרחבים, אהבה שליוותה אותה כל חייה.
לאחר סיום כיתה י"ב המקובצת בבית ברל ושנת שירות (בירושלים), רבקה התגייסה ושירתה תקופה מסוימת בלשכת מפקד בה"ד 1 בבסיס סירקין ובהמשך, כפקידת ביקור סדיר. תמיד היא סיפרה שהתפקיד הזה, במסגרתו היא סייעה לחיילים עם בעיות אישיות, משפחתיות וכלכליות, היה משמעותי וחשוב מבחינתה.
מגיל צעיר, רבקה הגיעה לתובנה שכל אדם חייב לרכוש מקצוע ומשכך, בחרה בלימודי ההוראה. את ההחלטה הנ"ל היא התחילה להוציא אל הפועל עוד בשירותה הצבאי (לימודי ערב). כמעט בכל יום אחרי הצהרים, מיד בתום יום העבודה בצבא, היא היתה נוסעת לסמינר באוטובוס, חוזרת בלילה לצריף במשק בטרמפים, ממשיכה ללמוד אל תוך הלילה וחוזר חלילה.
לאחר סיום הלימודים, היא חינכה כמה שנים בבית הספר היסודי בעינת ובשלב מסוים, החליטה לעזוב את הקיבוץ. היא שכרה חדר עם שותפה ברחובות והתקבלה לעבודה בהוראה ביבנה.
אני שירתתי בימים ההם בחיל האויר, תחילה בבסיס תל נוף ואחר כך בחצור. לעיתים בימי שישי הייתי מקבל משאית מהצבא ונוסע לסוף שבוע בקיבוץ. רבקה תפסה איתי טרמפ למשק ובחזרה במוצאי השבת וכך התפתחה ידידות אמיצה שהפכה לסיפור אהבה. בשבתות בעונת החורף, היינו יוצאים לטיולים בטבע, בעיקר כדי לראות פרחי בר, דבר שרבקה אהבה עד יומה האחרון.
בפברואר 1968 התחתנו בחתונה צנועה אך מאוד שמחה שנערכה בבסיס חצור ולאחריה, עברנו לגור בצריף בשיכון המשפחות בבסיס.
לאחר שהשתחררתי משירות הקבע, התקבלתי ל"אל על" ובשל כך, נשאה רבקה לבד בעול של אחזקת הבית וגידול הבנים שנולדו לנו: יובל, אלון וליאור.
רבקה החליטה שהיא תגדל את הבנים בעצמה ובהתאם לתפיסת עולמה, ע"כ, היא פרשה מההוראה והקדישה את עצמה- כל כולה לבנים. היא ישבה ולימדה ועזרה וטיפלה, ליוותה טיולים, הלכה לכל אספות ההורים, סייעה בלימודים למבחנים ובהכנת עבודות, דאגה שתמיד יהיו ארוחות חמות, שבית יהיה מסודר ונקי ועוד ועוד. מידי פעם, חשבתי לעצמי- איזה כיף לבנים שלנו, וחבל שלי לא היתה אמא דאגנית ומסורה שכזו.
לרבקל'ה שלי היה כשרון מולד לזהות ולבחור את הנכון והטוב ביותר. שוב ושוב נדהמתי מהאינטואיציה שלה בקשר לאנשים. כשהיינו פוגשים אנשים חדשים, אחרי כמה משפטים, היא היתה מזהה – מי האיש, ובדיעבד גיליתי שהיא תמיד צדקה. עם השנים, למדתי לסמוך על שיפוטה לחלוטין.
רבקל'ה היתה אשת ספר. היא תמיד קראה וקנתה עוד ועוד ספרים, היא גם ידעה מה מתאים לכל אחד ובהתאם- היתה ממליצה לבנים ולנכדים על ספרים שיהיו לטעמם. היתה לה גם יכולת נדירה לזהות את החוזקות אצל אנשים ובהתאם לכך, נתנה לבנים ובהמשך לנכדים, המלצות בנוגע למגמות הלימוד בתיכון ובאקדמיה וכן לגבי השירות הצבאי של כל אחד ואחת.
רבקה אהבה אהבת נפש את המשפחה הקרובה והאמינה שכדי ליצור משפחה מגובשת וחמה, צריך להשקיע. בהתאם לכך, שנים רבות היינו מארחים אצלנו בבית ארוחות שישי וארוחות חג. רבקה הכינה הכל בשפע, בנדיבות וביד רחבה, ותמיד קבלה את כולם בשמחה לאין קץ.
עם השנים, נולדו לנו 9 נכדים. עם כל נכד שנולד- כוס האושר עלתה על גדותיה ולא היתה סבתא מסורה ממנה. הנכדים- הן הגדולים והן הצעירים יותר אהבו (ואוהבים) להגיע אלינו, וראו בביתנו- בזכות האירוח של סבתא רבקה כביתם השני. רבקה דאגה שיהיו אצלנו ספרי ילדים, צעצועים ועיסוקים לגדולים ולקטנים אשר היו מגיעים ולא רוצים ללכת.
בנוסף למשפחה ולטבע, רבקה אהבה לטפח את הגינה שהיתה בבת עינה. היד של רבקה בגינה תהיה נוכחת עוד הרבה שנים.
אחרי שפרשתי מ"אל על", היו לנו שנים יפות ביחד. הקדשנו את הזמן הפנוי להצגות בתיאטרון, לקונצרטים וגם היינו בחו"ל בטיולים מיוחדים ומעניינים.
לפני כחמש שנים, אובחנה אצל רבקה מחלה קשה אשר טופלה בתרופות ביולוגיות אשר האטו את קצב התקדמות המחלה, אבל לא הביאו להפוגה. לפני כשלושה חודשים חלה התדרדרות משמעותית במצב ולצערי, כל מאמצי הרופאים עלו בתוהו.
ב-6.5.2024 נפטרה רבקה שלי בשקט ובשלווה כאשר אני מחבק אותה ובנינו עומדים לצד מיטתה. בכך תמה הכרות של 71 שנים.
רבקה לא פחדה מהמוות, וברגעים הקשים, היא גם אמרה שאינה רוצה להמשיך לחיות, אבל אני רציתי את אשתי היקרה והאהובה איתי ולידי לתמיד.
רבקהל'ה, מאז שהלכת דמותך לנגד עיניי והדמעות לא מפסיקו לזלוג.
יהי זכרה ברוך.

רבקה – תיכוניסטית בעינת

רבקה ואחותה זהבה

רבקה בילדותה בגבעת השלושה

בנות הכיתה. משמאל: חוה שקדי, מיכל פורת,
אילנה קיפר, אורה דן, רבקה, לא מזוהה.

טכס סיום – תעודה מוענקת לרבקה ע"י מנהל בית הספר בעינת, יצחק שקדי.

רבקה ואמנון – זוג צעיר ביום חתונתם.

לזכר אימי / יובל שמיר

לפני שאדבר על אמא ואל אמא, אני רוצה להודות בשם המשפחה לכל מי שטרח ובא ללוות את אמא בדרכה האחרונה ולחלוק לה את הכבוד האחרון.
אמי, רבקה, נולדה לפני 82 שנים בגבעת השלושה הישנה, לא רחוק מפה.
כשהיתה בת 4 חודשים בלבד, בחודש יולי 1942 נענה אביה- סבא משה ז"ל לקריאה לאנשי הישוב בארץ ישראל, והתגייס לצבא הבריטי, בו שירת 4 שנים.
אמא גדלה בקיבוץ גבעת השלושה ובגיל 11- בעקבות הפילוג בתנועה הקיבוצית, עזבה המשפחה את "הגבעה" ועברה לקיבוץ עינת. אמא היתה ילדה ונערה עצמאית, דעתנית ובעלת חוש צדק מפותח.
אמא החליטה לקחת את גורלה בידיה, ומאחר והאמינה כבר מגיל צעיר במשפט של יאנוש קורצ'ק – "הדואג לדורות מחנך אנשים", היא החליטה ללמוד הוראה. עוד במהלך שירותה בצבא, אמא סיכמה עם ה"שלטונות", שהקיבוץ יממן את לימודי ההוראה, ואמא מצידה תתחייב להמשיך להיות חברת קיבוץ ולעבוד כמורה 3 שנים לפחות.
אמא היתה במשך כל חייה חרוצה, יסודית ושקדנית. דחיינות ושטחיות, היו מבחינתה תכונות לא ראויות. בהתאם לכך, כבר בשנה השניה לשירותה הצבאי, אמא התחילה ללמוד בסמינר "לוינסקי" במסגרת לימודי ערב.
לאחר שהשלימה את לימודיה, עבדה אמא כמורה בקיבוץ.
אמא היתה אשה חכמה, חדה כתער, אוטודידקטית מהמעלה הראשונה ובעלת ידע כללי עצום באין ספור תחומים. היא היתה אוספת רסיסים של מידע או נתונים, מבינה ומרכיבה מהר מאוד את התמונה הכוללת.
את הידע המדהים שלה בתחומים רבים, אמא רכשה בעיקר מקריאת ספרים, אותם היא התחילה לרכוש מיד לאחר שהתקבלה בגיל 18 לחברות בקיבוץ. הנוהג הזה- לרכוש ספרים, ליווה אותה כל חייה.
אמא אהבה ספרות יפה, את הספרים של מאיר שלו, עמוס עוז, סמי מיכאל ואחרים, וכן אהבה יצירות של סופרים זרים. אמא אהבה גם ספרי שירה: שירי רחל, לאה גולדברג, נתן אלתרמן ועוד, אהבה ביוגרפיות, בעיקר של דמויות "מהדור שלה", אבל לא רק. אתמול למשל ראיתי בספריה העשירה של אמא ספר על קורות חייו של לאונרדו דה' וינצ'י, יש גם ספר על צ'רצ'יל ועוד ועוד. אמא גם אהבה ספרי עיון ואלבומים, בעיקר בנושאי טבע, צמחים וציפורים- תחומים שאהבה ותמיד היו קרובים לליבה.
אמא היתה כל חייה אשה צנועה, דברים חומריים כגון נעלים ובגדים יקרים, תכשיטים וכיו"ב לא עניינו אותה ולא דיברו אליה. לפעמים, שמעתי אותה אומרת שמי שמחפש את הדברים החומריים, לא אחת הוא אדם שטחי.
אמא גם היתה אשה הגונה וישרה כסרגל. היא מעולם לא תחמנה, לא קיצרה את הדרך ולא עיגלה פינות. משפט שזכור לי עוד מאז הייתי ילד היה: אם אתה רוצה לישון בשקט, תתנהג ביושר ותהיה בן אדם- חד וחלק. אמא סלדה משרירות לב, מאנשים רעים ומהתעמרות בחלשים ועשתה כל חייה כל שיכלה ע"מ לסייע למי שנזקק- מקטן ועד גדול, מילד ועד סב.
אמא ואבא שהכירו בקיבוץ עינת כילדים לפני 71 שנים ולמדו באותה הכיתה, הפכו לזוג ונישאו, הזוג הפך למשולש, אחר כך למרובע ובהמשך- למחומש. אמא תמיד היתה הציר המרכזי של הבית, האבן הראשה, וניהלה את הכל ביד רמה.
בשנים שאבא "חרך" את השמים, בהתחלה בחיל האויר ואחר כך- ב"אל על", היתה לנו בבית ממשלה של אישה אחת, אמא עשתה את הכל. היא היתה שרת הרווחה שלנו, שרת הבריאות, שרת התיירות וכמובן- גם שרת החינוך.
אם הזכרתי את התואר "שרת התיירות", אמא אהבה מאוד לטייל בארץ, בעיקר בעונות החורף והאביב, היא היתה מתמוגגת מנחלים זורמים, מציפורים ובעיקר מהפריחה של פרחי הבר, שידעה לזהות את כולם.
השנים חלפו, והגיעו הנכדים, 9 במספר. כשנעה נולדה ואבא היה בחו"ל, אמא שלא ידעה את נפשה מרוב שמחה, עלתה על אוטובוס לחיפה ומיהרה להכיר את נכדתה החדשה. בכל הנוגע לנכדיה, זה היה פשוט סיפור אהבה הדדי בינם לבינה. אמא עזרה, טיפלה, בישלה, טיילה, הקריאה ספרים, שיחקה משחקי קופסא על המרבד, הלכה להצגות ולסרטים, ועוד ועוד. לפעמים, אחרי ארוחה משפחתית, כשכולם היו פורשים לסלון, סבתא היתה נשארת בפינת האוכל עם אחד הנכדים או הנכדות ל"שיחת נפש".
הסתקרנתי, ושאלתי פעם את נעה – על מה דיברתם? התשובה שקיבלתי היתה: "מה שדיברתי עם סבתא, נשאר ביני ובין סבתא". ניסיתי לגשש מכיוון אחר: "היא עזרה לך?"- שאלתי, התשובה היתה: "כן, סבתא חכמה, ויש לה רעיונות טובים". אין ספק, זה היה קשר רב דורי מהמעלה הראשונה.
ברור שהפרטנר לשיחת הנפש אהב גם את העצות הטובות וגם את תשומת הלב. אמא, עם מי עכשיו יקיימו הנכדים את שיחות הנפש ?
לפני כ- 15 שנים אבא פרש מטיסה והוא ואמא התחילו לבלוע את החיים ב"ביסים" גדולים. רשימה חלקית: הרצאות במרכז הרפורמי, הרצאות במכון אבשלום, קונצרטים, סרטים, מנוי לקאמרי, טיולים בארץ- לפעמים רק עם אבא, לפעמים עם חברים ולעיתים- עם הקבוצה של נאוה. אמא ואבא אירחו, התארחו וגם ראו בשנים ההן עולם: היו בקובה, ביפן, בדרום אפריקה, בניו זילנד ועוד. אמא סיכמה את התקופה היפה הזו באמירה: "יש לי נחת מהכל, ואני לא צריכה דבר".
ואז לפני כחמש שנים, אובחנה המחלה הארורה. כאן המקום להגיד מילה לאבא שלנו- אבא, ידעתי תמיד שאתה "מנטש", אבל אתה הרבה יותר מזה- אתה בעיניי גיבור על, לא פחות. טיפלת ודאגת לאמא באהבה, בחמלה ובמסירות אין סופית, ובמקביל, החזקת את הבית לבד. מעולם לא התלוננת, לא ריחמת על עצמך, לא בקשת עזרה, ושידרת את המסר: עכשיו זה התפקיד שלי על פני האדמה, ואני אעשה כל, אבל את כל מה שצריך.
לפני שלושה ימים, כשאמא כבר לא היתה בהכרה, היינו ליד מיטתה. כאשר אבא ראה שעור ידיה של אמא יבש, הוא פשוט לקח קרם ומרח על ידיה. אחר כך, אבא לקח את המסרק האדום של אמא וסירק אותה, זה היה מעשה אצילי של חסד אחרון.
אמא נולדה לפני 82 שנים בגבעת השלושה הישנה, לא רחוק מפה. היום, אנו נפרדים ממך אמא, כאן באדמת החמרה האדומה של השרון, אזור אותו אהבת ובו התגוררת רוב חייך.
אני יודע ומתנחם שבכל אחד מאיתנו- שלושת ילדיך ותשעת נכדייך, יש משהו ממך, הן פיזי והן ערכי, השארת בנו חותם משמעותי אמא.
נוחי בשלום על משכבך. אני מבטיח לך אמא שנמשיך את חיינו לאורך ולאור הערכים שהקנית לנו ונשתדל להיות אנשים טובים, ישרים, חרוצים וצנועים.
תודה על הכל אמא, את היית עבורנו עולם ומלואו.
אוהב אותך ואוהב תמיד.

אמא שלי / אלון שמיר

אמא שלי אהבה יותר מהכל שני דברים: את המשפחה שלה ואת הטבע.
אמא הקדישה את חייה לבניית משפחה חמה ואוהבת, ולטיפוח אהבתה העמוקה לטבע.
אמא נולדה בקיבוץ, בזמנים אחרים ובמקום בו ערך המשפחה היה משני, אך היא בחרה לבנות את התא המשפחתי שלה כמפעל חיים, תוך השקעה אינסופית, אהבה, מסירות ודאגה.
בילדותנו, בילינו בטיולים בטבע בכל סוף שבוע. אמא, אבא ושלושה בנים אנרגטיים שאחד מהם לפחות התעניין פחות בטבע.
בטיולים בחו"ל, כשהחוליגנים הצעירים קפצו בלי הפסקה על המיטות במלונות, צעקו בכנסיות, ורצו רק את האוכל של אמא, היא היתה מכילה וסבלנית.
אמא היתה מורה במקצועה. כשהייתי בבית הספר היסודי, אמא ישבה איתי ללמוד בכל יום בסבלנות אין קץ. יכולות הקריאה והשינון לא באו לי בקלות ואמא תמיד עודדה ותמכה, והמשיכה גם כשכל בני הבית- חוץ מהתלמיד, כבר דקלמו בעיניים עצומות את לוח החודשים העבריים.
אמא היתה גאה בשלושת הבנים שלה וגם בבעלה, ותמיד אהבה לספר איך הטיסה באה לאבא בקלות.
בכל יום שישי במשך כשלושים שנה, התכנסנו אצלכם ובילינו זמן איכות עם המשפחה. היית טורחת ימים לבשל את האוכל שכל בן, נכד וכלה אוהבים, והיינו יוצאים מכם עם צידה לדרך ואוכל שמספיק לגדוד.
הקורונה בתחילה והמחלה בהמשך פגעו במסורת, אבל כמשפחה חזקה ומגובשת הסתגלנו, שינינו פורמט ונהנינו לארח אותך ואת אבא לארוחות שישי וחג.
היו לך המון פחדים ודאגות, ושנים הייתי צריך להתקשר מכל מקום ולהודיע שהגעתי בשלום.
היום אני נפרד ממך אמא אהובה, וגם נפרד מהחוט המקשר לסבתא מלצ'ה ולסבא משה.
אני נפרד היום ממה שהיה חלק בלתי נפרד מהילדות שלי –
מאמא שתספר לי שוב ושוב איך כילד שאלתי: אם גם אני נולדתי בלונדיני כמו שני אחיי;
מאמא שתספר לי שוב ושוב איך כילד הלכתי לאיבוד בדיסנילנד;
ומאמא שתספר לי שוב ושוב איך כילד תמיד רציתי רק לנהוג באוטו אמיתי.
היית אמא גאה שראתה אותי בלי סוף ובלי תנאי.
שלושת החודשים האחרונים היו קשים, אבל זכיתי לבלות איתך ועם אבא שעות כל יום, ובין כל הקושי היה גם טוב.
ישבנו יחד בגינה שלך, ואת ניסית ללמד אותי בפעם המליון את שמות הפרחים. דיברנו על הטיולים בטבע, התלהבת מפריחת פרחי הבר, וגם דיברת על הנכדים שלך ושל אבא, וסיפרת על האושר העצום שחשת כאשר חיבקת אותם.
לאורך כל תקופת המחלה ובמיוחד בשלושת החודשים האחרונים, אבא היה הגיבור שלך, ליווה ותמך בלי סוף. לא היה חולה אחד במחלקה שקיבל ולו חלק קטן מתשומת הלב והאהבה שאבא העניק לך.
לא היית רגע לבד, בשעות הקשות של הדיאליזה, בזמן הארוחות כשכבר לא היה לך תיאבון וכשכאב לך, הוא החזיק לך את היד והרגיע.
גם בשלושת החודשים האחרונים, למרות כל הכאבים והקשיים, עדיין ראית אותי. בכל מפגש, חייכת כשהגעתי ודאגת לי- למרות מצבך.
כך גם היה ביום שישי האחרון. חייכת כשהגעתי למחלקה. כאשר חילקו את ארוחת הבוקר, רצית שאני אוכל, כי מבחינתך, הילדים שלך תמיד היו לפני הכל. כשנפרדנו לשלום, בפעם האחרונה, אמרת לאבא שייתן לי כסף לדרך.
אוהב אותך אמא תמיד
בנך, אלון שלך.

רבקה היקרה! / מור שמיר רעייתו של הבן אלון

קיבלתי את החמות הכי טובה שיכולתי לבקש: רבקה שמיר !
כשהיינו צעירים, תמיד היה לנו מקום להניח את הראש- אצלך ואצל אמנון שתמיד היה לצידך.
היינו יוצאים עם קופסאות צידה לדרך, שלא יהיה לנו קשה, ושיהיה אוכל ל"חבר'ס".
תמיד קנית לנכדים את הצעצועים הכי יפים, ולנכדות את השמלות הכי טובות.
תמיד "לנו, לנו", אף פעם לא לכם, ולא היה שישי חופשי בשבילכם, תמיד הייתם מוכנים ומזומנים.
היינו יושבים אצלכם עם העיתונים כי היה מישהו שטרח והכין לנו הכל מראש, ואנחנו בזכותך ובזכות אמנון, התפנקנו ונחנו. ישבתם ושיחקתם עם הנכדים, ואנחנו נרדמנו על הספה שלכם.
כל הלידות שלי קיבלו מענה בצורה של סירים עליהם היתה חתומה רבקה שמיר, וכמה שזה עזר.
אני לובשת היום את החולצה שלך רבקה, אחת מיני רבות שקנית לעצמך ומשום מקום פתאום "לא היית צריכה".
אני יודעת שהספיק לך, גם אמרת לנו וגם הרגשנו, אבל אנחנו רצינו עוד קצת ממך- שתהיה מי שתדאג לנו, תשאל אותנו- אם אכלנו, שתהיה מי שתגיד לי שרזיתי אחרי שבוע שלם בקלאב מד הכל כלול, שבו לא הפסקתי לאכול.
לא רצינו לוותר לך ולא רצינו לוותר עליך.
אמנון טיפל בך כל כך יפה. לא זז ממך, תמיד באופטימיות, בלי להתלונן, תמיד בחיוך.
אני זוכרת כשאמא שלי נפטרה, ניחמת אותי והבטחת לי שתהיי לי קצת אמא.
אז זהו, עכשיו זה נגמר.
אני מקווה שאת ואימי מצאתן האחת את השניה, בסה"כ אתן הולכות להיות קרובות, כאן בבית העלמין היפה הזה.
אני מתנחמת בכך שחיית חיים מלאים וטובים וגם שהספקנו להיפרד ממך.
שובר לב שזו לא מנת חלקם של כל כך רבים וטובים מבני עמנו, מכרנו וקרובנו, ויש עוד כל כך הרבה משפחות שמתגעגעות כבר 8 חודשים לקרוביהם ושאי שם בחושך, חטופים בידי מפלצות.
נוחי בשלום על משכבך רבקל'ה הקטנטנה – כמו שאמנון היה שר לך. אנחנו מבטיחים לשמור על אמנון שלך.

סבתא שלי / נעה שמיר

לפני כמעט 25 שנים, בבוקר יום ראשון ה-18.7.1999, אבא התקשר לסבתא וסיפר לה שנולדתי. סבתא נסעה מיד בתחבורה ציבורית והגיעה לחיפה הכי מהר שאפשר- לפגוש אותי.
ביום ראשון, לפני חודש, אבא התקשר אלי ואמר לי שאם אני רוצה להיפרד מסבתא, לבוא כמה שיותר מהר.
עליתי ישר על האוטובוס הראשון שהיה, ותוך שעה הגעתי מחיפה הביתה.
למרות שמיהרתי, עמוק בלב ידעתי שסבתא מחכה לי ושהיא לא תלך עד שאגיע. ידעתי שגם בפעם האחרונה, סבתא תהיה שם ולא תאכזב אותי. סבתא מעולם לא אכזבה אותי, תמיד ידעתי שמילה שלה זו מילה, ושאם סבתא הבטיחה- היא תקיים.
אבל יותר ממילים, סבתא היתה אשה של מעשים. ככה היא התנהלה באופן כללי, וככה היא הראתה את האהבה שלה. סבתא שיחקה איתי שעות על השטיח מונופול ורמי-קוב (למרות שהיא שנאה את המשחק הזה), לקחה אותי לסרטים בקולנוע, לטיולים, לים ולמוזיאונים. היא היתה מתקשרת אלי בחורף לשאול אם יש לי מספיק כסף להפעיל את המזגן בדירה- שלא יהיה לי קר, עזרה לי בשיעורי הבית, התעניינה בקבלה של יואל ללימודי הרפואה- כאילו הוא היה הנכד שלה, זכרה מה אני אוהבת לאכול, חלקה איתי את האהבה שלה לספרים, הגיעה לטקסים שלי בבית הספר ובצבא, זכרה מתי יש לי מבחנים, ותמיד היתה מתקשרת לפני לאחל בהצלחה.
סבתא ואני היינו קרובות, אהבנו אחת את השניה אהבת נפש, וכבר עכשיו אני מתגעגעת אליה מאוד.
תודה לך סבתא שהיית חברת אמת ומורת דרך עבורי.
אני אוהבת אותך אינסוף.
בובי, נעה שלך.

לזכר סבתא רבקה / אביב שמיר

סבתא, אני כל כך מתגעגעת אליך שאת לא מבינה אפילו כמה.
אני לא מאמינה שאת כבר לא פה. רק לפני שבועיים היית פה, עשינו ביחד ארוחה ודיברת איתי ושמחת כשמרחתי לך לק.
היית הכל בשבילי ועכשיו כשאת לא פה, אני לא מצליחה להבין איך אני אמשיך בלעדיך. מי ידאג לי כל כך כמו שאת דאגת לי? תמיד דאגת לי והיה לך כל כך חשוב לדעת אם אני בסדר.
אפילו שלא היית בריאה, רציתי איתך רק עוד כמה רגעים.
לצערי, ביום ההולדת האחרון שלי לא הספקתי להיות איתך ואני כל כך עצובה בגלל זה, אבל ידעתי שהיית עייפה בגלל הדיאליזה.
סבתא שלי, אני מקווה שאת במקום טוב ושומרת עלי מלמעלה.
אוהבת אותך הכי בעולם ומתגעגעת כל כך.
אביבי שלך.

אחותי היקרה / זהבה אמון-שבתאי

אחותי רבקה נולדה לאבא שבמלחמת העולם השניה התגייס לצבא הבריטי ל-4 שנים. כל אותן שנים רבקה היתה עם אמא שהיתה כולה בשבילה.
אבא חזר, ונולדתי. אני, ילדה לא כל כך בריאה, שלקחה את רוב תשומת הלב של אמא שהיתה להכרתה של רבקה רק שלה. רבקה קבלה אבא שלא באמת הכירה, והתקשתה לקבל את הסדר החדש, המפתיע משהו.
כילדה בת 8 שנים, אני זוכרת את אחותי בחג הפורים כשהתחפשה למשה רבנו והתעקשה ללכת יחפה, כי כך לדעתה כך הלך משה במדבר ואבא כעס עליה.
רק שנים רבות מאוחר יותר, רבקה התקרבה יותר אל אבא, בנוסף לקשר החם עם אמא.
בקיבוץ של פעם, עם הפרש של 5 שנים, לא באמת היינו ביחד, מאחר ולכל אחת היתה קבוצת הגיל שלה. בכל זאת, זכורים לי מספר אירועים בהם אחותי היתה לצידי:
כאשר ראתה יום אחד שילדים הפחידו אותי עם כלב, היא חילצה אותי.
בעינת, היה מנהג של קומזיץ ביום העצמאות- כל כיתה בנפרד. שנה אחת הכיתה שלי התמקמה קרוב לכיתה של רבקה. במהלך הקומזיץ, נכוויתי מהמדורה. רבקה שמעה את זעקות השבר שלי, מיהרה אלי ולקחה אותי להורים.
הסיפור הזה הוא דוגמה לתכונות שאפיינו אותה- דאגה ומסירות אין קץ.
כשאמנון היה בטיסות ממושכות, כל הבית היה עליה. היא תמכה בילדיה בהכל ובמיוחד בלימודים. התכונות האלה הופנו מאוחר יותר לנכדים שהיתה כרוכה אחריהם בלי סוף.
אחותי רבקה היתה אשה מאוד דעתנית וערכית. זה ניכר בה מהיחס בתוך הבית- כפי שכבר נאמר ועד ההתייחסות לכל מה שמתרחש במדינה, לאורך כל השנים וביתר שאת בשנה האחרונה המטלטלת את כולנו.
נוחי בשלום, אחות יחידה.

לזכרה של רבקל'ה, מאת ערה חיטין

לא היתה בינינו חברות רבת שנים, כמו מימי הנעורים, מהתנועה, מהגרעין, וגם לא מהצבא.
נוצרה בנינו חברות אמיתית בלב ובנפש בטיולים קבוצתיים משותפים.
מיד בפגישתנו הראשונה, נוצרה כימיה בנינו.
ראיתי אדם רגיש, ישר, שיודע את אשר הוא רוצה ולאן פניו מועדות.
יודק'ה ואני שמחנו לארח אותך ואת אמנון בביתנו. תמיד באת עם ידיים מלאות, עם נדיבות עצומה, עם חיוך ושמחה.
כשהמחלה תקפה אותך ולא תמיד היית במיטבך, לא ויתרת ותמיד עשית מאמצים להיות נוכחת ופעילה. היו בך כוחות בלתי רגילים והרצון לחיות היה כה חזק, שנדמה היה שבכח אמונתך, תצליחי להתגבר על מחלתך.
כשביקרתי אותך במחלקת השיקום, שמחתי לראות אותך מתקדמת צעד אחר צעד, נאבקת ונלחמת. שמחתי לשמוע אותך גאה בילדיך ובנכדייך ולראות איך המשפחה שהיתה חשובה ויקרה לך, מחזירה לך אהבה.
רק מי שהעמיק להסתכל לתוך עינייך ולחדור אליהן- כמוני, יכול היה לראות את סבלך ולהרגיש עד כמה קשה לך, אבל את השתדלת, ולא בקלות ויתרת.
לעיתים, לרגע היתה הרגשה שאכן הדברים מסתדרים, אך זו היתה אשליה. התקדמת צעד קדימה ולאחר מכן, חזרת שני צעדים אחורה.
ראיתי איך אמנון מטפל בך במסירות, ומחפש כל דרך לעזור לך, אך למרות כל זאת, לא עמדת בסבל והמחלה הכריעה אותך.
עזבת אותנו לפתע. למרות שידעתי שזה עלול לקרות, לא רציתי להאמין שהרגע הזה יגיע, ושהמוות יכריע אותך.
יקרת לי מאוד רבקהל'ה !, היית לי חברת אמת.
מירה מאיר מינצר כותבת ושואלת בשירה "שלוש משאלות"- מה קורה אחרי שמתים? והיא משיבה:

"ראיתי שגם עצים מתים.
ואחרי זה נשאר הזכרון, רק זוכרים.
זוכרים גזע, ועלים ופרי וצל,
וכל מה שהיה פעם עץ, ולא דבר אחר.
זוכרים אותם, רק לא באותה חצר.
כי הזכרון הוא קטן ולא תופס מקום,
ולכן הוא נשאר בנו ונמצא יום אחרי יום.
וזו בעצם התשובה לשאלה שלוש- מה קורה אחרי שמתים ?
פשוט זוכרים אותם בלב ובראש, ותמיד הרבה זמן.
כך זה כשעצים מתים, וגם אנשים-
רק זוכרים אותם, זה מה שעושים"

חברתך, ערה חיטין.

רבקה, אמנון והנכדים נעה ואיתי

רבקה עם הבן יובל, הוריה- משה ומלצ'ה
והוריו של אמנון- שרה ושלמה שמידקו

רבקה וניצי (הנכדה ניצן שמיר)

רבקה ואביבי (הנכדה אביב שמיר)

רבקה וזיוי (הנכדה זיו שמיר)

רבקה עם הנכד עפרי

רבקה עם הנכדות נעה ורותם

רבקה, אמנון, הבן אלון והנכדה זיו

רבקה עם הנכד גיא

רבקה עם בובי (הנכדה נעה שמיר)

רבקה אמנון והנכדה מאיה

רבקה, אמנון ותשעת הנכדים