פנינה אנגל (לבית פסמן)
כ"ג טבת תר"צ - 25/12/1925
י"ד אלול תשמ"ג - 23/8/1983
דברים על קברה הפתוח/ נירה כהן
פנינה יקרה,
אנחנו מלווים אותך היום בדרכך האחרונה. כל כך בפתאומיות, כל כך לא בצדק נקטע לפתע פתיל חייך. לכולנו קשה להאמין שאכן קרה אסון כל כך אכזרי ומר.
היו לי איתך הרבה שיחות במשך השנים הארוכות בהן חיית בעינת. כשהיית מספרת לי על ילדותך, על תקופת הנעורים שלך עד שהגעת לארץ, הייתי יושבת המומה. לא יכולתי אף פעם לתפוס איך אפשר לעבור חוויות כל כך קשות ואכזריות ולהמשיך לחיות, ואיך לחיות ? הקמת לך בית. משפחה לתפארת. חיית בזוגיות נפלאה עם חיים, בכל כך הרבה מסירות ודאגה. הבנים, הכלות, הנכדים – איזו אהבה, איזה קשר אמיץ בין כולם, את נותנת את כל כולך למשפחה שלך, והם מחזירים לך חום, אהבה וידידות. כל מה שעשית, עשית תמיד עם כל הלב. צעקת וצחקת, היית עצובה – הכל עם כל הלב.
לכולנו, לכל מי שהיה לך איתו קשר בעבודה, בשכנות, בגידול ילדים, כולם הרגישו אותך ואת הרגשת את כולם. תמיד שיתפת אותנו בכל מה שקורה לך ולילדים שלך. כל מכתב מארז, תמונה, היו אירוע לכל צוות המרפאה, ולכל ידידייך.
בתקופה האחרונה עבדת עם הקשישים. אתמול, כשקרה האסון, לא ידענו איך נספר לחברים שטיפלת בהם שאת כבר אינך בין החיים.
פנינה, פאולה, פאולינה, איך לא קראנו לך. היום כשעשינו את הזר במרפאה, עם הרבה פרחים כמו שאהבת, אמרנו אחת לשניה: "תראו עוד רגע היא תפתח את הדלת, תכנס כרוח סערה ותיתן צעקה – "תגידו" , היא תגיד, "השתגעתם לגמרי? מה הולך פה? " – ואת לא באת ואת לא תבואי גם מחר.
חיים, אילן, אהוד, ארז, כלות, נכדים, אחיות וכל בני המשפחה – אני יודעת, פנינה השאירה לכם גם נכס גדול: היא השאירה לכם זיכרונות נהדרים של אמא למופת, של סבתא נהדרת. היא השאירה לכם את כל מה שיש לכם – משפחה וחוג ידידים עם קשרים כל כך טובים, היא השאירה את ביתה המטופח והפתוח, את הדשא ההומה שלפני החדר.
כל הדברים האלה מוכרחים לתת לכם כוח להמשיך לחיות ולהמשיך לטפח את אותם דברים שפנינה כל כך אהבה.
נזכור ונזכיר אותך. ינעמו לך רגבי עפרך.
תולדות חיי פנינה / חיים אנגל
פנינה נולדה בשנת 1929 ברומניה בעיר בוטושן. למעשה גדלה בלי הורים. ממש לא הכירה את הוריה. אמה נפטרה בעת לידתה פנינה ואביה נפטר כשהייתה ילדה קטנה. התגלגלה ממוסד למוסד, מבית יתומים למשנהו. לעתים היתה בבתיהם של אחיותיה הגדולות.
בשנת 1944 עלתה עם עלית הנוער בקבוצה שנקראה "העלייה התורכית". הגיעה לקיבוץ תל-יצחק. אחרי תקופת מה העבירו את הקבוצה לאזור תל-אביב. באותה התקופה הכרתי אותה, ממש בדרך מקרה.
יושרה והתנהגותה נראו לי. היתה ממש מחוסרת כל – רק שמלה אחת הייתה לה. התחתנו כשהטכס נערך על גג בית הורי. פנינה היתה אז בת 17. נכחו חברים וידידים. לפנינה לא היו אז בני משפחה בארץ. בשנים יותר מאוחרות הגיעו שלוש אחיותיה גם הן לארץ.
אחרי החתונה עברנו לכפר ורבורג. אילן ואהוד נולדו באותה תקופה. פנינה עזרה בשדה, ברפת, עשתה עבודות הבית, ככל שיכלה.
פרצה מלחמת העצמאות, אותי גייסו, את הנשים פינו. המשק הוזנח. מכיוון שלא הונהג אז ביטוח מלחמה, לא יכולנו להתאושש. מכרנו את המשק ועברנו לתל-אביב.
עברו שנים אחדות, ראינו שזו לא הדרך שרצינו בה, התלבטנו בין חזרה למושב ובין קיבוץ, הכרענו לטובת הקיבוץ – ובאנו לעינת ב – 1957. קשיי ההסתגלות היו רבים. למרות זאת החלטנו להשאר. הילדים הלכו לבית הספר, בן הזקונים, ארז, נולד בעינת.
ככה זרמו השנים. פנינה עבדה במקומות שונים, בהם התקבלה ברצון. עבודתה האחרונה עם הקשישים נתנה לה את הסיפוק הרב ביותר. פנינה היתה רעיה מסורה. תמיד דאגה לכל בני המשפחה. לבנים, לכלות, לנכדים. העבירה כל נכד מהגן לבית הספר. היתה עמו ביום הראשון בכיתה א'. אירגנה והשתתפה בכל השמחות של המשפחה. הרוח היוזמת והמבצעת, היתה אומרת: "בגלל שלא היה לי בית משפחה בילדות, אני רוצה להעניק לכולם את המקסימום שאפשר".
בנובמבר 1982 הודיע ארז על חתונה עם חלי בח"ל. החתונה נערכה בניו-יורק. אמורים היינו להגיע לחופה, אבל בגלל מחלה פתאומית שתקפה אותי, נדחתה הנסיעה למועד אחר. מכיוון שהדבר לא נתן לה מנוח, ורצתה להכיר את כלתה החדשה וכמובן – לראות את אז, החלטנו לנסוע לארה"ב. נסענו, בילינו, התראינו וחזרנו ארצה.
הדבר נתן לפנינה סיפוק רב. שמחנו שיכלה לעמוד במאמץ ובהתרגשות. פנינה עצמה, שדאגה לבריאותי, שמחה שעמדתי גם אני בכל הכרוך בכך.
ב – 24 לאוגוסט, כרגיל, שכבה למנוחת צהרים שלה ולא התעוררה.
תנוח על משכבה בשלום.
נזכרך לעולמים – בעלך חיים
פנינה אמנו היקרה
עומדים אנו מול קברך הרענן – כואבים, בוכים, המומים ולא מאמינים. אותיות שמך ניבטות אלינו ואנחנו פשוט לא קולטים. לנגד עינינו עוברות בסך שנים ארוכות של מסירות אין קץ. ילדות, בגרות, צבא, משפחה, אושר, אשר בכולם היה לך חלק.
כל חוויה, בעיה, מצוקה ושמחה, תמיד היית בתוך העניינים, במרץ ובמתן עצה טובה היית מנסה לעזור. תמיד היית מוכנה לתת מעצמך, בכל מאודך, ויותר ממה שהיה לך.
ופתאום, כאילו חלום רע, בלי לומר שלום, בשקט, בדרך האופיינית לך, בלי שמץ של סיכוי לתת למישהו להגיש לך עזרה – הלכת לישון… לתמיד!
אותנו השארת עם חלל עצום, ריק אשר אין באפשרותנו ובאפשרותו של אף אחד למלא. היינו והננו יחד משפחה נאמנה ומסורה למופת.
ביתך היה פתוח לכל. טוב לבך קרן מדמותך. צחקת, שמחת, השתוללת איתנו כמו חברה. חברינו – חברייך. חוויותינו – חוויותייך. ארבעה גברים ואשה אחת – חילקת עצמך לכולנו במידה שווה, את במנהיגותך היית במרכז. זכית וראית בהצלחותינו, בהתגשמות חלומותינו, נהנית מכל פרט של שמחה ואושר בחיינו. בנו היתה גאוותך ומקור אושרך.
קשה לנו להאמין שכל זה נקטע !
קבלת הפנים שזכינו לה בכל פעם שהגענו, תחסר לנו. מה נקבל במקומה ? "איקי, אודי וארז" היו במרכז חייך. בכל שלב בחיינו היית איתנו. לפנימיה, לטירונות בשרות הצבאי, ולכל פינה נידחת בארץ, הגעת ועודדת. בתיקך תמיד הטובים שבמטעמים.
מדי יום הטלפון היה מצלצל לפחות פעם. צחוקך מהדהד באוזן, אף פעם לא הנחת את השפופרת ראשונה. כאילו רוצה להמשיך לדבר עד אין סוף, להחליף חוויות ולהיות אתנו כל הזמן.
ילדינו, נכדייך, היו כל עולמך. כל כך רצית ללוות את עדי לכתה א' , את אסף לגן, ביום הראשון – בהתאם למסורת. לראות את ארז אבא, ובבוא הזמן ללוות את רותם לכתה א' ולערוך את נשף בר המצווה של עידן על הדשא ליד הבית, פה בקיבוץ.
הרבה תוכניות שנקטעו…
אמא, איתנו היית תמיד ואיתנו תישארי לעד.
יהי זִכרךְ ברוך
בנייך: אילן, אהוד וארז.