פנחס (פיני) כץ
ב' שבט תש"ח - 13/1/1948
כ"ז טבת תשפ"ד - 7/1/2024
לזכר אבא פיני כץ / מאת אסף כץ
(מתוך אתר הזכרון של "מעגן מיכאל")
אבא פוטש לוחם אהוב שלנו,
נולדת בגבעת השלושה כמה חודשים לפני קום המדינה, בן זקונים לסבתא דבורה וסבא ישראל ואח קטן לנורית ועירית.
עם הפילוג בשנת 1953, עברת עם כל המשפחה לקיבוץ עינת, שם גדלת ושם התעצבה אישיותך הייחודית והממגנטת. התגייסת לצנחנים, היית חייל מעולה, לחמת בארבע מלחמות, אך הקשה והעקובה מדם שבהן הייתה דווקא הראשונה – מלחמת ששת הימים (1967), בה איבדת את המ"מ שלך יהושע שחורי בקרב ב-עלי מונטאר. אחריו השתנית לתמיד. היית הקשר של מתן וילנאי במבצע "הלם" ב-1968 והשתתפת במבצע קינוח בסוף מלחמת יום כיפור. שם חזית במראות הקשים של חיילי גולני שנפלו בקרב על החרמון וכתבת את השיר הקצר הבא:
"נערים של כלום,
עם אותות הצטיינות תלויים על גבם,
רק אתמול רכבו על סוס העץ עם אמא,
ועתה הם עולים השמיימה
ושר הרחמים מודד חלקתם בחבל. "
לאחר מלחמת יום כיפור פגשת את אמא בטיול של החברה להגנת הטבע ברמת הגולן, ודי מהר עברתם לגור ביחד ברמת-גן ומשם הגעת למעגן מיכאל.
בקיבוץ עבדת בחדר האוכל, במחלקת חומר הגלם של המפעל "פלסאון" ולאחר מכן תקופה משמעותית במדגה בה היית עובד מצטיין שהיה עושה הכל (יורד לרשת, נוהג משלוחים במשאית, סוגר נזירים, מריץ בדיקות פרימנזיום, בונה מטרים למדידת מפלס המים בטנק, מצמצם שק של 4 טון קרפיונים – בקיצור, כל מה שצריך).
לאחר שהלב בגד בך פעמיים, עברת לעבוד בנהיגת הבית והיית גאה לתת שירות מדוייק ומקצועי לחברי המשק.
היית סבא אוהב ואהוב והנכדים כבר מתגעגעים אליך מאד.
הנחישות שלך הייתה יוצאת דופן והסיפור הכי בולט כשרצית שיהיה איתך רובה במשאית, ידעת להגיע עד "רפול" הרמטכ"ל, לקפוץ אליו הביתה לתל עדשים ולהשיג את האישור הנכסף. כמובן לדאוג שהחברה בתבניות של "פלסאון" ירתכו לך ידית קדמית מפלסטיק ועוד חבר יתפור לך תיק עור שהסתובבת אתו כמו גיטרה וחברי קיבוץ התפלאו שאתה גיטריסט (ממש דספרדו…).
היה לך זיכרון נדיר לשמות, לאירועים היסטוריים, ואהבת מאד את שירי ארץ ישראל היפה שליוו אותנו בשירתך בכל נסיעה משפחתית וליוו את חברי הקיבוץ כשהיית בתורנות מכונת כלים שם את גבי ברלין בקולי קולות.
להיות "הבן של פיני" זו זכות ענקית ואתה תמיד היית שם בשבילנו, נכון לכל בקשה או משימה, רתום, נוכח וקשה להסביר את העוצמה הפנימית והביטחון העצמי שנסכת בנו.
היתה לך יד חזקה ויציבה, יציבה על ההגה, יציבה על ההדק, יציבה על העט ובשנים מסויימות גם יציבה על הסיגריה שכ"כ אהבת עד שלפעמים התקלחת איתה.
הזוגיות שלך עם אמא היתה יפה במיוחד – שופעת באהבה ואכפתיות. הייתם ממש "אפונה וגזר"
אבא, היית איש מלא שמחת חיים, הומור, חדוות עשיה ואהבה. נזכור אותך וניקח איתנו את כל הצידה המעולה הזאת להמשך. מקווים שאתה שם למעלה כבר משלים פערים עם דובי ועם אבנר שמי ועם כל החברים היקרים שכל כך אהבת. כבר מתגעגעים.
המשפחה.
פיני דוד יקר שלנו,
(מתוך אתר הזכרון של "מעגן מיכאל")
לעמוד כאן ולדבר עליך בזמן עבר זה בלתי נתפס. אתה איש של חיים, של חיוך שובה לב. כולך טוב ונתינה, אהוב על כולנו וסביבתך בכלל.
דוד שהוא תבנית נוף חיינו. כל כך הרבה זיכרונות וחוויות לאורך השנים. הסיפורים הרבים שלך תמיד ריתקו אותנו. הפירוט המדוקדק של כל פרט ופרט, האופן בו אתה מחייה את הסיפור. ידעת תמיד לתת עצה טובה, לקבל את המציאות כפי שהיא ולומר "זה המצב, ככה זה".
אתה קפדן ומדויק, מסודר בהתנהלותך. כתב ידך, היפה כלל כך, והכתוב באותיות דפוס מעיד על כך.
דמותך, תמיד בבגדים קצרים וסנדלים, כובע לראשך כל כך מוחשית וקיימת.
פיני, נזכור אותך תמיד, האח הצעיר של אמא שלנו. דוד אוהב, איש אמיתי ושורשי. איש משפחה חם – בעל, אבא וסבא. השארת את חותמך בנו ולימדת אותנו פרק חיים משמעותי.
ברמה האישית תמיד ידעתי עד כמה אני אוהב אותך ומקווה ומאמין שהרגשת זאת ממני.
אוהב וכבר מתגעגע, זיו וכל האחיינים.
חברים נפרדים מפיני
נוח בשלווה חבר יקר.
המצאת שפה, ביטויים ועולם של דימויים שמלווים אותנו ומשמשים אותנו כבר למעלה מ- 45 שנים. אין ספור מפגשים בלתי נשכחים ובעיקר מצחיקים. תהיה בטוח "שלעולם לא ניפרד מזכרוננו אותך ! אפילו לא כאילו ובערך.
"הדרך קצרה, החוג צומצם",
תחסר לנו עד מאוד.
אוהבים, חבריך לחיים ולמועדון הקולנוע
רזי, עדה, יוסי, רודד ואלון
זיכרונות מפנחס (פיני) כץ ז"ל / הלל אבני
פיני – ביטאנו את שמו פ י נ י ה (היה בן גילי ויחד היינו בכיתה של ילידי תש"ח – 1948).
הוא בא לעינת מקיבוץ גבעת השלושה ואני מקיבוץ רמת הכובש. אני הייתי בגבעת השלושה פעמיים. פעם ראשונה כשפינו את הילדים והנשים מרמת הכובש במלחמת העצמאות, ופעם שנייה לפני שעברנו לעינת בזמן שאימי לימדה בבית הספר בגבעת השלושה את ילדי עינת.
בעינת הבתים חולקו לשלוש דירות. בשתי הדירות הקיצוניות היו שני חדרים, מרפסת גדולה שבהמשך סגרו אותה לחדר נוסף, מטבחון ושירותים עם מקלחת. הדירה האמצעית הייתה מיועדת לאדם יחיד או לזוג צעיר ללא ילדים. היה בה חדר אחד, מרפסת קטנה מטבחון ושירותים עם מקלחת.
בדירה קיצונית אחת גרו הורי ובדירה הקיצונית השנייה גרו הוריו של פיני – ישראל כץ שכונה כצל'ה ואימו דבורה לבית מ ס ר. בדירה האמצעית גרה סבתו של פיני, אמא של אימו. הורים של חברי קיבוץ זכו למעמד מיוחד. הם לא היו חברים אבל סיפקו את כל צרכיהם. הסבתא הייתה דתיה ושמרה על המצוות. הכינוי שלה היה ר ב צ ן –הרבנית. היא ראתה אותנו, הילדים, כגויים גמורים. היא הייתה מבקשת מאיתנו להדליק או לכבות את האור בשבת.
הסבתא נהגה לשבת בכניסה לדירתה עם ספר גדול שבו הייתה קוראת תוך הנעת שפתיה.
היא הייתה כל כך רזה וקטנה שהתפלאתי איך היא מצליחה להרים את הספר הכבד.
למרות כל זאת קינאתי בו קצת כי לי לא היו סבא וסבתא ולא היו לי דודות ובני דודים בשואה נרצחו בני המשפחות של אמי ושל אבי. היה לי רק דוד אחד, אח של אבי , שחי באיטליה ומעולם לא נפגשנו. זה היה המצב של מרבית בני כיתתנו.
למשפחת כץ היו שתי בנות גדולות מאיתנו: נורית ועירית. נורית התחתנה בעינת עם רופא בשם ד"ר חנוך בראון ונולדו להם שתי בנות. כבר אז שמנו לב שפיני נוהג לספר על מכריו וקרוביו בפרטי פרטים עם נטייה קלה לפאר אותם. למשל על אבא של חנוך שהיה פרופסור הוא סיפר שהוא יודע כמאה שפות. בהמשך נורית וחנוך התגרשו ונורית התחתנה עם רופא אחר בשם ד"ר ג'קי שהיה עולה מדרום אפריקה הילדים גרו בבתי ילדים נפרדים. היו בכיתתנו כ- 20 ילדים כמחציתם בנים ומחציתן בנות.
פיני היה חבר טוב והרבה לקשור קשרים. ככל שהתבגרנו הוברר לנו שתחום מכריו וקרוביו הולך וגדל. עד כדי כך, כשהיינו יוצאים למחנות בקיץ עם בני גילינו מאיחוד הקבוצות והקיבוצים (קיבוצי מפא"י), פיני היה נעלם והולך לבקר את מכריו מקיבוצים אחרים.
בעקבות היכרויותיו הרבות הוצמד לו הכינוי 'פיני כל הארץ'. היית יכול לבלות אתו שעות בסיפורים על ילדים, מבוגרים, קציני צבא שאת כולם הוא הכיר ולכאורה כולם הכירו אותו.
הייתה לפיני בת דודה במושב בית שערים שהתחתנה עם שייקה לוי מהתרנגולים. מאז הוא היה מגיע אלינו עם עדכונים על הנעשה בלהקת התרנגולים.
יום אחד הוא הודיע שהאמרגן פשנל מקים שלישיה מיוצאי התרנגולים עם שייקה, פולי וגברי. ללהקה, הוא אמר, יקראו 'הגשש החיוור'. אמרנו לפיני "עכשיו באמת הגזמת. איזה שם המצאת ". לימים התברר שהוא צדק.
היו לו אמירות משעשעות שהיה חוזר עליהן מדי פעם. למשל, הייתה תקופה שהגישו לנו נקניק שהיה כתוב עליו שנעשה מבשר גמל, כנראה מטעמי חיסכון. פיני היה אומר שזה 'גמל כשר'.
אביו כצל'ה היה קנאי לשני דברים, המדשאה שהייתה לפני הבית ואוסף האבנים שלו. פיני נהג לגחך על כך באוזנינו, אבל לא אמר דבר לאביו..
אביו גידל פקאן גדול שהניב שפע אגוזים. הוא חילק אותם במשורה. פיני השתדל להביא לנו אבל זה לא הספיק. אז הוא העלה רעיון. לעבור מהעלייה ("הבוידעם") של הורי לעלייה של משפחת כץ שם נשמרו האגוזים. ניצלנו את ההפסקה הגדולה כאשר ההורים לא היו בבית. כצל'ה לא שם לב אז לגזלה, ואנו שוב לא סבלנו ממחסור בפקאנים.
יום אחד כשהיינו כבני 16 ד"ר ג'קי בא עם נורית לביקור במכונית אלפא רומאו "ג'ולייטה" פיני ביקש ממנו לעשות סיבוב על המכונית. ג'קי לא שם לב שאין לפיני רישיון ונתן לו את המכונית. פיני בא אלינו ואמר "חברה מי רוצה לנהוג במכונית ". כמובן שרוב הבנים רצו בכך. לרובנו היה ניסיון בנהיגה על טרקטורים אבל במכונית לא נהגנו. נהגנו מעינת לנחשונים ובחזרה מספר פעמים שבכל פעם מתחלף הנהג. פיני ישב ליד הנהג ודאג שלא נעשה שטויות. לשמחתנו הכול הסתיים בשלום.
בשנת 1966 התגייסנו לצה"ל לשירות של שנתיים וחצי. אחרי מלחמת ששת הימים האריכו את השירות לשלוש שנים. כל הבנים הלכו ליחידות קרביות וגם חלק מהבנות. פיני שירת בגדוד 202 של הצנחנים.
במלחמת ששת הימים הגדוד שלו עם יחידות נוספות כבש את עזה. אז זה לקח כיומיים.
פיני חזר עם אין ספור סיפורי גבורה על קציני הגדוד. בעיקר הוא סיפר על המג"ד צבי ברזני-בר ועל הסמג"ד יעקב חסדאי שהוא היה הקשר שלו.
אחרי הצבא פיני עזב את עינת ועבד כטרקטוריסט. לימים הוא התחתן עם נגה ועבר לגור בקיבוץ מעגן מיכאל. כאשר היינו נפגשים הוא יכול היה לדבר שעות על קיבוצו ועל החברים שבו. יום אחד ישבנו על כיסאות הגינה שכצל'ה בנה מקרשים, הוא דיבר בשטף עד שאביו גער בו: "אני מזכיר לך שבאת לבקר אותי ולא את הלל…"
אני מתגעגע לשטף הדיבור שלו שהיה מלווה בצחקוקים קלים ובמשיכה באף. אפילו שידעתי שיש לו נטייה להגזים מעט זה היה נחמד ללמוד ממנו על אנשים ועל מקומות.
למשל, יצא לי בעבודתי בתעשייה האווירית לעבוד עם ד"ר בועז נשרי ממעגן מיכאל שהיה אחראי על ניסויים במנהרת הרוח באוניברסיטת תל אביב. פיני כהרגלו שיבח והילל אותו הפעם הסכמתי לכל מה שסיפר עליו.
אני מקווה שפיני יפגוש בשמיים את בני משפחתו, חבריו ומכריו הרבים שחלקם כבר אינם איתנו. הוא כנראה ימשיך לפאר אותם ולהם לא יהיה איכפת, כי כולם אוהבים לשמוע מחמאות.
לזכר פיני כ"ץ ז"ל – חבר ילדות
תקציר שיחה עם שייקה שמיר.
הכרתי את פיני כ"ץ כשהגעתי עם משפחתי לעינת בשנת 1953. אני ומשפחתי הגענו מקיבוץ רמת הכובש ופיני ומשפחתו הגיעו לעינת מגבעת השלושה.
למדנו באותה הכיתה וגרנו ביחד בבית הילדים באותו החדר מכיתה ב' ועד כיתה ח'.
פיני היה ילד מקסים, מאד חביב וחברותי, נמנע ממריבות והיה חבר טוב של כולם. בגיל הרך – כיתות א' – ב' היו הורים שבאים לבקר בבית הילדים לפני השינה, תופעה שנקראה "השכבה". אבא של פיני, החבר ישראל כ"ץ סיפר לפיני ולכל הילדים בחדר על תולדות הקיבוץ הישן ובעיקר על התנדבותו בשנות "המאורעות" (1936-1939) להקמת יישובים ולהגנה עליהם, ועל השתתפותו בהקמת הקיבוצים חניתה ויחיעם.
פיני היה ילד מאד מסודר, כנראה בזכות אמו – דבורה, שדאגה שתמיד ינעל נעליים חדשות או תקינות ובגדים מסודרים. היה תלמיד מסודר שהכין שעוריו, לא הפריע למורים או לתלמידים אחרים.
יחד עם הלימודים העיוניים למדנו גם ציור עם מורה בשם אביגדור. פיני קיבל מהמורה משימה לציור בנושא מסויים. הוא שקד על הציור זמן רב והשקיע כשרון ומחשבה בהכנת הציור. כאשר הסתיימה משימה זו, הוצג הציור בבית הילדים. תחביב שפיני עסק בו באהבה היה איסוף מטבעות מכל המדינות ומכל הזמנים. גם אביו של פיני – ישראל כ"ץ ז"ל היה אספן של עתיקות ואבנים מיוחדות שמצא בשדות עינת.
כשעלינו לכיתה ט' עברנו לגור בצריפים שהוקמו לא רחוק משטח בית הספר בעינת. בכל צריף היו 4 או 5 חדרים נפרדים, ובכל חדר היה מקום לשני ילדים, לשינה ולהכנת שעורים. פיני היה אמור להיות שותף בחדר עם בן אחר מהכיתה, אך השותף לן בדרך כלל בדירת הוריו כך שפיני "זכה" לחדר לבדו. אבל כשהגענו לכיתה י"א קיבל פיני שותף מכובד, והוא הזמר והיוצר שלום חנוך. שלום בן קיבוץ משמרות הסמוך למושבה פרדס-חנה כרכור התקבל לעינת כתושב הלן בקיבוץ עקב לימודיו בבית הספר לתיאטרון "בית-צבי" ברמת-גן. שלום חנוך נהג לפרוט על הגיטרה ולשיר בפני הנערים השוכנים בצריפי המגורים.
פיני התגייס לצה"ל ושירת במחיצת בעלי דרגות גבוהות בתפקידים שונים. כאשר הגיע לחופשות ונפגש איתנו – חבריו בעינת, היה מספר על נושאים בטחוניים ששמע מהקצינים שאיתם שירת בצה"ל.
בתקופת השרות הצבאי, אנחנו – בני הכיתה נפגשנו פעמים רבות בחופשות ושמרנו על קשר חם עם כל אחד מבני הכיתה. מכה קשה עבור כולנו היתה נפילתו של חברנו יורם אבולניק ז"ל במלחמת ששת הימים. אני קראתי לבני בשם יורם לזכרו.
לאחר גמר שרותו הצבאי עזב פיני את עינת. תקופה מסויימת עבד בסיני כטרקטוריסט.
פיני נישא לנגה ועברו בהמשך לקיבוץ מעגן מיכאל. גם אני עזבתי את עינת עם רעייתי ברכה ולכן במשך השנים הקשרים בינינו התרופפו .
כואב לי וצר לי מאד על מותו הפתאומי. תמיד הכרתי אותו כאיש חזק ובריא.
תנחומי למשפחתו.
בית הספר בעינת, ילידי 1948 עם המטפלות. יושבים מימין – רחלי דן, יגאל ב. ישעיהו שמידקו – שמיר, חנה קליינמן, משה ארגוב, דובי רודברג, יורם שוהם (מורי), יורם אבולניק, ישראל דגאי ? (מוסתר בצל), אהרון נויבויער, דורון זלצברג, ברוך מיצניק, פנחס כץ. עומדות: תמר בן-דוד, לא מזוהה, סוניה מ. (רז), עמליה ז. מרים ק. ברכה ביהרי-שמיר, מטפלת – לייקה גפן, יונה פז-ארגוב, מטפלת חייקה פ. שרה אייזנהרט, ציפי חלמיש.