מאיר רונן (גרונר)
כ"ב אייר תש"ב – 9/5/1942
כ"ד טבת תשע"ו – 5/1/2016
תולדות חיים
מאיר נולד באוקראינה בעיר דנייפרפטרובסקי ב 9.5.1942 בעיצומה של מלחמת העולם השנייה. הוריו – לאה לבית טייטלבאום שנולדה ברוסיה וזאב גרונר שנולד בפולין. מאיר – הבן הבכור להוריו.
המצב בבית בתקופת המלחמה היה קשה. היה מחסור במזון ובלבוש. שכנים אוקראיינים טובים עזרו למשפחה ונתנו למאיר תוספות מזון. לאחר המלחמה הגיעה המשפחה למחנה מעבר בגרמניה, שם נולד בנם השני – צביקה, בשנת 1946.
המשפחה עלתה לארץ בשנת 1949 והועברו זמנית למעברת לוד. מאיר החל ללמוד בבית הספר היסודי בלוד.
בשנת 1954 הגיעו זאב, לאה והילדים לקיבוץ עינת. היה זה במסגרת מבצע ממשלתי גדול שנקרא "מהעיר אל הכפר". לצורך שיכון עולים חדשים ואזרחים אחרים שרצו לנסות את חיי הקיבוץ מימן משרד השיכון בניית שכונה חדשה בעינת (שכונה ד').
למאיר היו תחומי ענין רבים אך החשוב ביותר בימי נערותו הייתה חברותו עם מרים. מאיר אהב לרקוד ריקודי עם ישראלים ורקד עם מרים באירועים ושמחות בעינת.
בשנת 1960 התקבל מאיר, יחד עם בני כיתתו לחברות בקיבוץ עינת.
מאיר התגייס לצה"ל, שרת בגולני והתקדם לקורס קצינים (יחד עם אהוד ברק, דרך אגב…).
לאחר סיום שרותו הצבאי חזר לעינת, השתלב בעבודה ועסק בתחביבים – פינג פונג – (בו זכה באליפות עינת) וריקודי עם בהם הצטיין והמשיך להופיע באירועים וחגים.
ב – 1964 נישאו מאיר ומרים (לבית משפחת ברכר) לאחר שנות חברות רבות שהחלו עוד בנעוריהם. בשנת 1965 נולדה הבת הבכורה – גלית , ב- 1966 נולד ניב וב- 1971 נולדה יעלי.
בשנים אלו החל מאיר החל לעסוק בצילום ופיתוח והדפסת תמונות. מאיר צילם תמונות רבות באירועים בעינת, תמונות של נוף עינת, חברים בעבודה ובשעות הפנאי, והרבה תמונות ילדים והווי עינת. כמו כן צילם גם שקופיות במספר רב. רבות מהתמונות נמסרו ברבות הימים לארכיון עינת ומוצגות מדי פעם בפרסומים שונים של הארכיון.
מגיל צעיר נמשך מאיר למשחק השחמט. הוא אסף מערכות שחמט מכל העולם. בשנותיו הבוגרות הדריך ילדים בשחמט, בחוגי העשרה בבית הספר מעבר-אפק בעינת.
בשנות ה-70, אחרי גיל שלושים, החל מאיר ללמוד באוניברסיטת בר- אילן את המקצועות ערבית ולימודי ארץ ישראל. בסיום לימודיו, לימד גיאוגרפיה בבית הספר התיכון המשותף בשפיים כשנתיים אך פרש בטענה שאינו "מעוניין ללמד את מי שאינו מעוניין ללמוד…"
לאחר מכן למד בקורס למורי דרך, מקצוע ששילב את אהבותיו המרכזיות: תנ"ך, היסטוריה, גיאוגרפיה וארכיאולוגיה. את שאר ידיעותיו בתחומים אלו ואחרים, רכש באופן עצמאי כאוטו-דידקט מושלם – ומרים אומרת – "איש אשכולות ".
בעינת מילא תפקידים רבים: היה רכז ביטחון אזורי ואחראי על מחסן הנשק. כמו כן עבד תקופה ארוכה בתק"מ באחזקת מחשבים
עם אחיו צביקה, שמר מאיר כל השנים קשר הדוק ואוהב. לאחר שצביקה עזב את הקיבוץ וחיפש את דרכו בתחום המקצועי, הציע לו מאיר ללמוד בקורס למורי דרך וצביקה קיבל את הצעתו וממשיך לעסוק במקצוע זה.
במשך שנים רבות הדריך מאיר טיולי חברים בארץ וגם בחו"ל. לזכותו ולזכרו יעמוד "כוח מאיר" – אותה קבוצת מטיילים מוותיקי עינת שהדריך בטיולי הקיבוץ והיה שותף בתכנון המסלולים.
מאיר זכה לראות את ילדיו גדלים, מתבגרים, נישאים ומביאים נכדים – שמונה במספר.
בשנותיו האחרונות סבל מאיר ממחלה ממושכת שלטענת הרופאים אינה מסכנת חיים וסופנית. אך הסוף ידוע… עד לרגעיו האחרונים, התעניין בנעשה בארץ ובעולם ושמר על חוש הומור ציני ככל שיכול. לדבריו, רצה שיזכרו אותו כדוגמה לישראלי החדש – כמי שעלה לארץ לאחר מלחמת העלם השנייה, שירת כקצין בצבא וחי את חייו במסגרת הקיבוצית.
מאיר נפטר בהיותו בן 74 ונקבר בעינת.
יהי זכרו ברוך.
נערך ע"י ארכיון עינת ע"פ אלבום צילומים ותולדות חיים שהפיקה משפחתו – במלאת לו שבעים שנה
אבא יקר
היית איש של מילים ואני מנסה לבחור את המילים הנכונות בשבילך. כן, כן, גם בהיעדרך אתה עדיין נוכח ואני מרגישה את כובד מבטך ומשקלך מאחוריי.
הייתה לי ולנו תקופה ארוכה להתכונן למילות הפרידה, ובכל זאת כצפוי, הן מסרבות עכשיו להיכתב. חיפשתי במהלך תקופה זו שיר שיבטא את רגשותיי. שיר שיבטא אותך.
השיר שליווה אותי היה שירו של נתן אלתרמן :
"הנה תמו יום קרב וערבו/ המלא זעקת מנוסה/ עת המלך, המלך, נפל על חרבו/ וגלבוע לבש תבוסה".
חשבתי שיש בו מן ההוד וההדר שלטעמי אפיינו אותך, את אהבתך למילה הכתובה, לשפה המחושבת, הצלולה והתקנית. השיר הזה מזכיר לי גם את הילדות, אבל בעצם לא רק, כי עד לא מזמן זה גם היה בזכרונות שלי – אני ילדה עסוקה בשלי ואתה מפסיק אותי באמצע כדי להקריא לי פרשה מהתנ"ך, ידיעה מהעיתון או שיר של איזה משורר לאומי. והכל בהטעמה ובהגייה הנכונה, בפאתוס ובדרמטיות הנחוצה, כמו שידעת לעשות כל כך טוב. וכמובן אחד מהם היה השיר שהזכרתי. אני, אם תשאלו, עסוקה בזמן זה בגלגול עיניים ולעשות לך פרצופים מאחורי הגב… אבל אבא, אני בעצם רוצה להגיד לך שהקשבתי, הפנמתי ואהבתי. ובשבועות האחרונים שלך התחלפו היוצרות ואני מצאתי את עצמי קוראת לך מהתנ"ך שכל כך אהבת, אבל אתה לא עשית פרצופים ולא גלגלת עיניים אלא הקשבת ברוב קשב.
הבוקר קמתי בהרגשה שאני רוצה לקרוא כאן שיר אחר. כתב אותו אמן אהוב עליך ,
יוסי בנאי. הקדשנו אותו לך ביום ההולדת השבעים שלך, לפני קצת פחות מארבע שנים. זהו שיר ב"הפוך על הפוך". מלא חיים, עוז ועוצמה, כפי שהיית רוצה שנזכור אותך.
השיר "כשאתה צעיר" ולהלן שורה מתוכו:
" – אז בואי לא נדחה למחר/ את מה שעוד צעיר היום/ כי מחר ייעלם המחר/ ואיתו החלום".
גלית – 5.1.2016
הספד למאיר רונן ז"ל
מאיר יקר שלנו, היום בשעות הבוקר המוקדמות עצמת את עיניך לנצח.
נגמרו הייסורים, הסבל, הכאבים החזקים שלא נתנו לך מנוח חודשים ארוכים.
כשכל אוהביך לידך עושים הכל בשביל לשפר את הרגשתך, נאחזים בתקווה שאולי תנצח, ומבינים שהזמן הולך ומתקצר, היו לך משימות בחודשים האחרונים, לחכות לליאור שתחזור מהטיול הגדול בחו"ל, להיות שותף בבר-מצוה של הנכד אוהד, ובכלל כל ילדיך ונכדיך ואחיך היקר. כולם, כולם רצו אותך עוד ועוד. איתם היית אבא וסבא כל כך חשוב ומיוחד.
וישנה מרים רעייתך (איך אמרו עליה החברים מסביב – קדושה). טיפלה בך בבית שלכם במסירות אין קץ, בנתינה שאין גדולה ממנה, כל זמנה, חייה וכוחותיה היו מוקדשים רק למענך, שיהיה לך יותר נעים, יותר קל, שפחות יכאב, שתאכל ותשתה, וזאת עם כל כך הרבה סבלנות וקבלה והיינו באים אליכם הביתה, מעגלים של חברים מכל מיני תקופות, בכל מיני קשרים, ותמיד התקבלנו בלב רחב, ותמיד הרגשנו רצויים.
בהתחלה עוד יכולנו לשוחח אתך מאיר על כל הנושאים שבעולם, ולאט לאט עזבו אותך כוחותיך, היית עוצם עיניים והיית אומר: "דברו, אני שומע" ולפעמים יותר ויותר גם לא שמעת. דברת על המוות, בקשת ממנו שיבוא כבר, לא רצית להיות חסר אונים. והיית אומר שהסרטן הזה ששנים ארוכות אמרו לך הרופאים שלא מתים ממנו, הפך לסרטן שכן מתים ממנו.
ואני רוצה לדבר עליך מאיר הבריא, איש אשכולות, שלא ידעת דקה של שעמום בחיים. הכל ריתק אותך, ובכל נושא העמקת ולא הפסקת לחקור, גיאוגרפיה, ידיעת הארץ, מדריך טיולים, היסטוריה, ארכיאולוגיה – כל התחומים אצלך ויכול היית להרחיב בכל תחום. תנ"ך ספרות, פרוזה, ושירה, מוזיקה ושח-מט. כשהיית בא לשיעורי תנ"ך עם מוטי לא שאלת אף פעם באיזה פרק אנחנו, אתה התכוננת לשיעור, הבאת תמיד פרשנויות נוספות מדברי חכמים. השליטה שלך בערבית הייתה גם היא חלק מהבנת המרחב בו אנו חיים גם מבחינה היסטורית וגם בהווה.
תרמת רבות לחברה בעינת, בטיולים שהיית מלווה ומדריך, לא ויתרת על טיול הקיבוץ לפני שנה ועל אף כאביך הובלת את קבוצת הוותיקים. הדרכת טיולים רבים של ילדי בית הספר, לקחת אותנו לממלכת ירדן – ולאן לא. התנדבת שנים ארוכות בבית הספר ללמד שח-מט והילדים אהבו ללמוד אצלך.
מאיר, כשאני באה אליך הביתה ומולי ארון הספרים שלך, ליבי נחמץ, אני יודעת שבכולם קראת וסימנת עיקרי דברים ומרים אמרה לי שכל הדפים משעורי התנ"ך אסופים ושמורים אצלך. תמיד רשמת, הייתה לי זכות לשמוע אותך מספר על הילדות שלך בתקופת השואה ברוסיה ובמחנה העקורים בגרמניה. לא נולדת בארץ ישראל אבל ידעת אותה ואהבת אותה.
מרים ומאיר בני כתה בקיבוץ זאת קרבה מיוחדת במינה, זוכרים את ימי ההולדת, את החתונות, את התאריכים שנולדו הבכורים, מתרגשים עם הולדת הנכדים ומרגישים שייכים.
אנחנו כולנו בעינת, אוהבים אתכם ועצובים מאד להיפרד ממך, מאיר.
צביקה וירדנה, היום אתם נפרדים מהאח הבכור, הייתם קשורים מאד כאחים וכאנשי מקצוע. גלית, ניב, יעלי ובני זוגם, אבא שלכם השאיר לכם הרבה נכסים חשובים, אני בטוחה שהם מאירים לכם את הדרך. נכדים ונכדות אהובים, פרידה מסבא היא עצובה וכואבת ומעגלי החברים והידידים הקרובים והרחוקים, כולנו, בית עינת נפרדים היום כאן ממך, מאיר.
ואני מוכרחה לסיים בקטע קריאה מישעיהו הנביא אותו קראת נפלא בסיום טקס יום הזיכרון כל שנה:
"הדבר אשר חזה ישעיהו בן אמוץ על יהודה וירושלים:
והיה באחרית הימים נכון יהיה הר בית ה' בראש ההרים ונשא מגבעות, ונהרו אליו כל הגויים והלכו עמים רבים. ואמרו לכו ונעלה אל הר ה' אל בית אלוהי יעקב ויורנו מדרכיו ונלכה באורחותיו כי מציון תצא תורה ודבר אלוהים מירושלים, ושפט בין הגויים והוכיח לעמים רבים, וכתתו חרבותיהם לאתים וחניתותיהם למזמרות. לא ישא גוי אל גוי חרב ולא ילמדו עוד מלחמה."
תהי נשמתך צרורה בצרור החיים.
נירה כהן
אזכרה לאבא – 6.1.17
ב-17.12.15 פתחנו קבוצה בווטסאפ. הקבוצה נקראה "משמרות אבא" והיו שותפים בה: אמא, צביקה ,ירדנה, גלית, ניב ואני. בעצם, המשמרות התחילו איפה שהוא בספטמבר, אולי אוגוסט… אבל אינטנסיביות התיאומים בינינו חייבה להקים קבוצה משותפת ייחודית לטיפול באבא. וכך… שלוש פעמים בשבוע, כל פעם במשמרת בוקר או משמרת אחה"צ, כל אחד מאיתנו התייצב לטיפול באבא, בהתחלה בבלינסון, אח"כ במרכז דווידוף, ושוב בבלינסון, ושוב בדווידוף, ולבסוף בהוספיס בתל השומר.
ב5 בינואר בבוקר ירדנה כותבת בווטסאפ:
הי משפחה יקרה, כואב, עצוב… אני מחבקת אתכם חיבוק ענק. אבא שלכם נגאל מייסורים בידיעה שיש לו משפחה אוהבת, תומכת, אכפתית. אתם ילדים נהדרים לאבא וביום חמישי שהייתי שם, הוא אמר שאתם מעל למצופה, ואני עניתי שאתם בדיוק למה שציפיתי, כי אתם מיוחדים, טובים, עם נתינה, אז צריך להודות שגדלתם להיות אנשים טובים. אז ענה לי נכון הם באמת כאלה… נשיקות, ירדנה.
מאז, עברה שנה, ואני חושבת שעוד לא עיכלתי את כל מה שעבר עלינו בתקופה הקשה הזו.חשוב לי להגיד את זה בקול רם לעצמנו ולמשפחה – עשינו כמיטב יכולתנו, הצלחנו לתמוך זה בזה, לחלוק בנטל הטיפול, ולראות בו נכס – מתוך תחושת חובה ואחריות לדאוג להורים ובמילוי הציווי :
"כבד את אביך ואמך". עשינו את זה כמו גדולים!
היה קשה לראות אותך שוכב במיטה, מתקשה להזיז את גופך, הולך ונעשה רזה, ומבקש להמשיך לחיות… להמשיך לדעת מה קורה בארץ ובעולם, מה כותבים בעמודי הדעות על האירועים האקטואליים, מה תוצאות לוח משחקי הכדורגל והשחמט, איזה ספרים חדשים יצאו לאור. ואני… קוראת לך את הכתבות, ופה ושם לא מבינה מושג או לא זוכרת על מה מדובר ומה ההקשר ההיסטורי, הגאוגרפי או הפוליטי ואתה מסביר לי, מזכיר לי, יודע הכל….
בראש השנה בשנה שעברה, בין אשפוז לאשפוז, היית בבית. סבלת מאוד מכאבים, ולא רצית לקום מהמיטה ולהשתתף בחגיגה. הכרחנו אותך לקום ולהיות איתנו מתוך ידיעה שזה כנראה ראש השנה האחרון שיהיה לנו איתך. ב"הארץ" במוסף חג היו 40 שאלות במקום 20 שאלות, כמו בד"כ, ועשינו שאלון משפחתי. מזל שקמת מהמיטה והצלת את כבודנו המשפחתי. בלעדיך אבא, אנחנו מצליחים ביחד ובממוצע כ-5 שאלות בכל פעם….
ובתוך כל זה…זיהית נכון – שאמא מתבלבלת, מתערערת, מסתגרת.
ורק אחרי מותך, שהתפנה המקום והזמן – הבנו עד כמה…
מעניין מה היית אומר ואיך היית מגיב לעובדה שלאמא התגלה גידול בראש…
כמה בדיחות כבר היו לך בנושא…
אז השנה הזו עברה מהר… היינו עסוקים מאוד עם אמא; ועכשיו… ממש עכשיו… אפשר שוב לנשום לרווחה, וליהנות ממה שיש לנו איתה.
בעוד שבועיים אנחנו חוגגים בר מצוה ליובל, בטח היית שמח לדעת שהוא לומד לקראת הבר מצוה עם שמעון נבו-ועקנין, ד"ר למקרא – שמכין איתו דרשה לבר מצוה ולעלייה לתורה שנערוך בישיבה החילונית בבאר שבע.
ברכתך – תחסר לי.
יעלי רונן-רסיוק
לזכרו של מאיר
דברים בערב טיול עינת 64 – (2016)
את מאיר הכרתי בילדותנו בעינת ויחד בילינו (וגם קצת למדנו) בבית הספר היסודי והתיכון בעינת.
בית ספר שהיה בנוי מצריפים ולא היו בו מדרכות ושבילים סלולים, בדרכנו לכיתות בחורף לא פעם התבוססנו בבוץ.
מאיר התגייס לצבא והצטרף לגולני, שם עבר את כל מסלולי החיילות הקשים והלך לקורס קצינים.
מאיר נפצע באימונים בעינו ונאלץ לפרוש מהמסלול הפיקודי לאחר סיום קורס הקצינים.
עם השחרור מהצבא חזר מאיר לעינת ושם נפגשנו שוב בעבודה במטעים.
בעינת, הכיר מאיר את מרים, זוגתו, עמה התחתן והקים משפחה לתפארת.
אהבתו הגדולה להיסטוריה, לתנ"ך ולמשעולי ארץ ישראל הביאה אותו לאוניברסיטה והפכה אותו לבר אוריין כמדריך טיולים מצטיין.
בנסיבות אלו נפגשנו שוב בצוות טיולי יום ההולדת לעינת.
מאיר לקח על עצמו להקים את מה שנקרא לאחר מכן "אוטובוס המבוגרים". הוא היה המתכנן והמדריך של מסלולי הטיולים וכאן שוב התגלה לנו כמדריך מסור, מתחשב ובעל ידע מופלא.
למרות מחלתו שפגעה ביכולתו ללכת, הוא לא ויתר על הדרכת הטיול, עד שכוחו לא עמד לו יותר.
צוות טיולי עינת כיבד את זכרו של מאיר בהנצחת שמו על אוטובוס המבוגרים.
יהיה זכרו ברוך ויהיו מעשיו נחמה למשפחתו.
איציק ינאי