לאה דזקצר (לבית ברונשטיין)
כ' שבט תרס"ט - 11/2/1909
א' טבת תשל"א - 29/12/1970
תולדות חיים
ביום שלישי א' בטבת תשל"א – 29.12.1970 בשעות לפני הצהרים הגיעתנו הידיעה המרה והמכאיבה, שלפתע, ללא עת וזמן, הסתיימו ימי חייה של חברתנו לאה דזקצר – לבית ברונשטין זכרונה לברכה.
ושוב… אבל רב על החברה שנעקרה מתוכנו ואיננה כבר. כאב רב על אזלת היד נגד אכזריות הגורל, שלא יודע צדק ורחמים, וצער רב בכאבו של החבר, יקותיאל דזקצר, יבדל לחיים ארוכים, שנשאר בבדידותו ובאלמנותו.
בדומיה ליווינו את לאה בשעות הערב של יום רביעי למנוחת עולמים לבית העלמין במשק, ובראשים מורכנים, בלי כל דיבורים, נפרדנו מחברה, שיותר משלושים שנה הלכה אתנו בדרך האחת, והיתה שותפה נאמנה של שמחה ויגון, המומים, נדהמים ומחוסרי דיבור, עמדנו נגד גורלו של אדם שנחשף לפנינו עם מותה.
אדם, אדם וגורלו, ומה קצרה היד לשנות את אשר נגזר…
לאה נולדה בשנת 1909 בעיירה איסקה בקרפטו-רוסיה, להורים – ישראל ועמליה, שהתפרנסו ממסחר בעצים (פרנסה שכיחה אצל יהודים בעיירות בחבל-ארץ זה) . ממסחר זה הם פרנסו בכבוד את משפחתם מרובת הילדים.
אך במרוצת השנים התהפך הגורל. באו ימי מלחמת העולם הראשונה, על כל תוצאותיה. בגיל צעיר אמה מתה עליה. לאה סיימה שנות-הלימודים בבית הספר היסודי, והיתה נתונה לדאגת המשפחה.
במשך הזמן הצטרפה לתנועת החלוץ, יצאה להכשרה ונדדה ממקום הכשרה אחד למשנהו, ורק בראשית פרוץ מלחמת העולם השניה, עלתה, בדרך לא דרך, ארצה.
ארוכה היתה דרכה לארץ. חדשים שוטטה ספינתם הקטנה בלב-ימים, מבלי יכולת להגיע לחוף הנכסף, ומהחוף הובאה למחנה המעצר בעתלית, ואחרי טלטולי דרך רבים הגיעה לגבעת השלושה.
כאן הקימה לאה את קינה המשפחתי וידעה הרבה מסירות ונאמנות, אבל נמנע ממנה אושר האמהות.
לאה אצרה בתוכה הרבה רצון טוב לעזור לזולת, וחלקה את שפעת האהבה שבה לכל נזקק.
ואם נזכור לה את כל זה על קברה הרענן, והיה זה החסד האחרון לחייה רבי הסבל.
אברהמ'ל זדרנובסקי – ("עלי עינת" – 22.1.1971)
פרשיות אחדות מחייה
(מתוך עלון "עלי עינת" – זכרון ללאה ז"ל ביום השלושים למותה – 2/1971)
את לאה היכרנו שנים רבות לפני בואה לארץ. מאז ועד יומה האחרון הטרגי, משוך חוט של יתמות, תוגה ואהבת החיים.
עודה צעירה מאוד נאלצה לעזוב את ביתה הכפרי בקרפטים. היה זה בית פסטורלי, ששכן לא רחוק מהעיר "חיסט". איזור זה ידע היסטוריה יהודית של אלף שנים. כפרים רבים מפוזרים בין ההרים, ולאן שפנית – משפחה יהודית מעורבת בחיי הכפריים האוקראיינים. העוני, המחסור, העבודה המפרכת והיעדר אופק ואפשרות פריצה למרחב, הטביע חותמם על הנוער היהודי. העמל והעוני היו דברים טבעיים ליהודים באיזור זה. אך את לאה ליוותה גם הטרגדיה של היעדר בית חם, יד מלטפת והגנת אם. היתמות והחיים הקשים חישלו אותה.
לאה הגיעה לעירנו ונפגשה עם חיים יהודיים תוססים, סביבה ציונית פעילה, ותנועה חלוצית מגשימה ולוחמת, היא הצטרפה להכשרה חלוצית. המחסור בתזונה תקינה בתקופת החלוציות ועומס החיים, נתנו אותותיהם בבריאותה. כבר אז סבלה ובשקט נשאה מכאוביה. לעתים ידעה כי אין לה תקוה לעתיד, והכל אבוד.
באו הימים, בהם פשטו קלגסי היטלר בכל חלקי צ'כיה. מרכזי הכוח היהודי מתפוררים. רבים נוטשים את ההכשרות וחוזרים למקום מגוריהם הקודמים. הקרפטים עוברים לידי ההונגרים, ובתוך זה גם מקום הולדתה של לאה. לא הרחק ממקום זה משתוללת מלחמה בין האוקראינים והצבא הצ'כי. לאה בורחת ומגיעה למרכז "החלוץ", הבלתי לגלי כבר, וחושבת על דבר אחד ויחיד – עליה ארצה.
פרצה מלחמת העולם השניה, המצב בעליה הוא ללא תוחלת, לאה מוכנה לצאת שוב להכשרה, אבל מצב בריאותה מונע זאת ממנה. היא שומרת על הקשרים עם התנועה, ונאחזת בקשרים אלה כבעוגן הצלה. באופק הופיעה האפשרות של עליה בלתי ליגלית, וחלום העליה שלה מתגשם תוך סכנות מחרידות. נוסף לסכנות קשורה הנסיעה בממון רב. חיפשנו דרכים כדי לאפשר גם לאנשים חסרי יכולת כספית לעלות ארצה. כל רכושה של לאה היה – פרה וקצת מטלטלין. אבל הזהרנו אותה לבל תמכור את הפרה, כי בעיתות מלחמה אין לדעת עד הרגע האחרון אם העליה תצא לפועל.
כשרק נודע לה שיכולה להיות אפשרות לעלות, היא מיד מכרה את הפרה היחידה, שהיתה כל רכושה, ובאה עם הכסף ביד כדי לממן את עלייתה. בצעדה הנמהר הזה, היא הביאה אותנו במבוכה רבה, ולא נותר לנו, אלא אפשרות אחת – ללחוץ על גורמים שונים כדי שלאה תיכלל בין רשימת העולים, כי לא היתה לה כבר שום דרך חזרה. וכך, אחרי טלטולי דרך רבים היא הגיעה ארצה.
לא אספר על חייה בצל קורתה עם דזקצר, יבדל לחיים ארוכים, ולא על חייה בקיבוץ. היה זה האושר שפקד אותה וידעה להעריך את זה היטב. אבל, עם כל זה היה לה עצוב, ועצוב מאד, כי החיים מנעו ממנה את הנפלא שבחיי המשפחה, את היותה אם, ולא אחת דיברה אתנו על זה.
מאז החלה לחוש מכאובים בגופה, ביקרה אצלנו לעתים תכופות ושוחחנו על כל הסובב. התעניינה הרבה מהנעשה בעולם, היתה מעודכנת בכל הנעשה במשק. אבל איזה אי-שקט היה מורגש בדבריה, שהלך וגבר ככל שהתמשכו ועברו השנים. בשיחותיה התכופות חזרה מדי פעם ואמרה שנדמה לה שאין מאמינים לסבלה. דבריה היו לפעמים תמוהים ובלתי ברורים, מלאי רמזים לכיוונים שונים. אבל איש לא העלה על דעתו, שלאה, שידעה לפזר הרבה אהבה לילדים, שידעה לקטוף את הפרח היפה שגידלה בגינתה, ולמסור אותו כשי לילד שאהבה, שכל כך אהבה את החבר לחייהם המשותפים, את הארץ, ואת חבריה וידידיה – לא תוכל לעמוד בפני יד הגורל שהכביד עליה. משהו עמוק עמוק ומחריד כרסם את ליבה, חששה וחרדה מפני איבוד צלמה האנושי, וללא עת הלכה מאיתנו.
כוחות נפשיים רבים היו לך, לאה יקירתנו, אבל גם הם לא הספיקו לך לשאת את כבדם של החיים.
אסתר ומיקי פרנק
לזכר חברה שאיננה עוד
הכרתי את לאה בחודש ינואר 1938, בפלוגת ההכשרה של "החלוץ", בעיר התעשייתית "פילזן" אשר בבוהמיה (דרום צ'כיה). היתה זו תקופה הרת-גורל לקיום הדמוקרטיה הצ'כית. הכל הרגישו שהסכם מינכן, הידוע לשמצה, גמר עם העצמאות המודרנית של צ'כיה. הפלישה הגרמנית לא איחרה לבוא. המצב הזה הטביע את חותמו עם על יהדות צ'כיה, ובא לידי ביטוי גם בשיחות של יושבי נקודות ההכשרה של "החלוץ". החברים ישבו בהכשרה במשך ארבע – חמש שנים בציפייה לסרטיפיקט הגואל והעליה המיוחלת. במצב שנוצר היו נכונים גם לעליה בדרכים לא כל-כך סלולות. אותו דחף לעליה והצלה בא לביטוי באסיפה שהתקיימה בפלוגת ההכשרה פילזן, בביקורי זה. בהתבטאויותיה של לאה, הן באסיפות החברים והן בשיחות מן הצד, ניכר היה שיש ללאה מה לאמר, בבהירות ובפשטות היא ידעה לבטא את הלך מחשבתה, ודעתה על הענינים שעמדו לדיון ולהבהרה.
לאה גדלה בארץ פרובלמטית ובתקופה סוערת, שבין שתי המלחמות הגדולות. ארץ הרי הקרפטים היתה מקום מפגש של התרבויות של מערב אירופה עם אלו של אירופה המזרחית. ובארץ קטנה זו, עם אוכלוסיה כוללת של שש-מאות אלף תושבים, היו למעלה מ-120 אלף יהודים, מפוזרים בכפריה במרומי הרי הקרפטים ובעיירותיה.
לאה נולדה בכפר ברזנה, למשפחה מרובת ילדים, כמקובל בימים ההם במשפחות יהודי קרפטורוס. המשברים הכלכליים שפקדו את אירופה בימים ההם שבין שתי המלחמות, לא פסחו גם על הארץ היפה הזאת, אשר מבחינת כלכלתה היתה תמיד מפגרת ומנוצלת. במצב ענינים זה לא היה קשה לתנועות הנוער החלוציות, שקמו אז בכל אתר ואתר, לרכוש נפשות לרעיון החלוציות והעליה לארץ-ישראל. לאה, כמו רוב יוצאי קרפטורוס, לא היתה צריכה להתגבר על קשיי ההסתגלות לחיי עבודה והסתפקות במועט. אמנם קשה היה לוותר על האמונה הדתית, התמימה והעמוקה. לא קל היה לפתוח אשנב לרוחות החדשות של אמונות חדשות ואידיאלים, כמו: סוציאליזם, קומונה, חופש ושיוויון לכל, ועוד ועוד. אולם לאה בשכלה החריף וגישתה הטבעית לכל דבר, קלטה מהר וביסודיות את הרעיונות החדשים והאמונה בהם, בלהט של אדם המחפש את האלוהים. עם הסגולות התרומיות של בת-כפר, ספוגה תרבות יהודית-עממית, והאידיאות החדשות, ידעה לאה לשמור על קיום יחסים בלתי-אמצעיים עם אנשים. תמיד השכילה למצוא את האנשים אשר היו זקוקים למילה מקרבת, לעצה של ידיד, לעידוד ברגע של יאוש. היו ללאה "ילדים" פזורים ברחבי הארץ, אשר היא היתה להם כאם, בצעדיהם הראשונים בארץ.
ללאה היו הרבה חברים קרובים, ואנשים רבים ידעו להעריך את הכנסת האורחים של משפחת דזקצר, והיחס החברי הכן, והאוירה הנעימה שאפשר היה למצוא בביתם. ללאה היו תמיד הרבה חברים, ורבים היו מעוניינים בחברות עמה. המכתבים שהיינו מקבלים ממנה יחסרו לנו. למרות התלונות שבהם, על מכאובים ומחלות שפוקדים אותה, הייתה בהם תמיד נימה של אופטימיזם, והומור משכך כאבים.
יהי זכרה ברוך לעד!
משפחת מרקוביץ
לאה יקרה !
אנו עומדים בראש מורכן לנוכח הידיעה המחרידה, כי שוב אינך בינינו.
האסון שפקד אותנו הוא בגדר הדברים, שקשה להאמין לשמעם, ולא קל להשלים איתם.
לו אפשר היה להחזיר את הגלגל אחורה ! אך דבר אין להשיב.
רק זכרך: היותך טובה כל-כך, נעימה ושקטה תמיד, זוכרת תאריכים של ימי-הולדת ושמחות, ומביאה מתנות בליוויית חיוך על השפתיים, לכל מכיריך וידידיך, לא ימוש לעולם מליבנו.
תכונותיך אלו, אכן היקנו לך ידידים רבים- רבים בכל רחבי הארץ, ידידים שיזכרו אותך תמיד אך לטובה.
משפחת גרינבאום
חיי עם לאה
חלפה שנה מהיום שלאה איננה. קשה לי להשלים עם המציאות, כי היא היתה לי אשה נאמנה ומסורה. בנינו לנו קן משפחתי חם וטוב, וכעת, בחלוף שנה, אני מרגיש כמה היא חסרה לי.
היינו נשואים 30 שנה. לאה באה ארצה אחרי נדודים ותלאות רבים. היא הגיעה לגבעת השלושה והתאקלמה טוב בה. בהתחלה עבדה בפרדס וכעבור זמן מה שלחו אותה לקורס לבישול, אחריו התחילה לעבוד במטבח.
כעבור תקופה מסוימת חלתה ונאבקה קשות עם מחלתה עד שחזרה לאיתנה. בעונת קטיף תפוחי עץ עבדה בבירור וזמן ידוע במתפרה. כשעברנו לעינת התחילה לעבוד בבית החרושת לנעלים. עבדה גם בגן ילדים. אכן, מאד מאד אהבה ילדים.
כשקרה אסון עם חברה וילדה נשארה לבדה בלי אמה, טיפלה לאה בה רבות והיתה לה כאם. עד יום מותה שמרה על הקשר אתה. כעת הילדה גדלה והיתה כבר לבת בוגרת.
לאה אהבה מאד פרחים. אחרי העבודה היתה מטפלת בגינה, שותלת שתילים ומחלקת לחברים. אהבתה לטבע היתה אחת מתכונות היסוד שלה ומה דאבה על זה שבזמן האחרון, עקב מחלתה, נבצר ממנה להמשיך לעבוד בגינה ולטפל בפרחים.
היתה בעלת נפש רגישה מאד, אהבה להאזין למוסיקה קלסית ומדי פעם בפעם היתה נוסעת לקונצרטים.
היו לה קשרים עם הרבה חברים בקיבוץ ומחוצה לו, אך בשנים האחרונות פקדו אותה הרבה מחלות והיא סבלה קשות, אבל היתה מתאמצת והולכת לעבודה והיתה מאושרת בכל יום שעבדה.
קיויתי והאמנתי שהאושר שלנו ימשך וביתנו החמים והטוב יעמוד על תילו, והנה לפתע פתאום התאכזר אלי הגורל והיא נלקחה ממני, ועל זאת אני דואב ואין נוחם.
י. דזקצר
(מתוך חוברת לזכרה של לאה שיצאה לאור במלאת שנה למותה – עינת טבת תשל"ב – 1972)