יונה ארגוב
כ"ו כסלו תש"ח - 09/12/1947
כ"ח אלול תשע"ח - 07/09/2018
תולדות חיים
יונה נולדה בשנת 1947 בקיבוץ רמת הכובש, להוריה משק'ה ופייבל פז.
אחות לאיתן ז"ל, ויבדלו לחיים ארוכים – נורית, יעל וורדה.
לעינת הגיעה המשפחה ב – 1952 (בעקבות הפילוג בקיבוץ המאוחד, יחד עם עוד חברים מרמת הכובש שהצטרפו לעינת).
יונה נכנסה לגן "ציפורה" , כאן נפגשנו לראשונה. ב- 1954 התחלנו ללמוד בכיתה א' בבית הספר היסודי בעינת. המורה הייתה בתיה בנדר.
ב- 1966 סיום בית הספר בעינת.
יונה עבדה בנעוריה במשתלה של עינת. בכל שנותיה של יונה בבית הספר הייתה ילדה פעילה ומוערכת. היו לה הרבה חברים. נשלחה לקורס מדריכים ובהמשך היתה מנהלת אזור ב"נוער העובד". בצבא שירתה יונה בפיקוד דרום בתפקיד קשרית.
יונה חזרה מהצבא לעינת ולעבודה במשתלה. עשתה טיול ארוך לביקור משפחה בארה"ב עם אביה. לאחר הטיול יצאה ללימודי אמנות בסמינר "אורנים".
בתקופת לימודיה ב"אורנים" הקשר בינינו התחזק.
יונה ליוותה את המדינה וחוותה דברים טובים, אך גם אסונות.
מותם של בני כיתתנו שהיו לה כאחים; יורם אבולניק ז"ל במלחמת ששת הימים – 1967,
דובי רודברג ז"ל בקרב עם מחבלים באזור החרמון – 1970, ומותו בתאונה של יגאל ברנשטיין ז"ל. יונה כדרכה הייתה מוקפת חברות נפש גם בלימודים.
התחתנו בפברואר 1975, בננו הראשון, יואב, נולד בשנת 1976.
יונה עסקה בהוראה בבית הספר וגם מרכזת ועדת תרבות. בתפקיד זה הובילה את ההכנות וביצוע פרויקט חגיגות ה-25 להקמת עינת .
בננו השני, אסף, נולד ב-1980.
יונה ריכזה את ועדת חינוך והחלה לעבוד במטבח. התעורר בה רצון עז להיות עצמאית. העבודה במטבח אפשרה לה לפתוח ולנהל את "עינת ארועים" יחד עם עפרה גולן.
ב-1986 נולד בננו השלישי , אמיר.
בשלב מסוים יונה החלה לעבוד במחסן הבגדים, כאשר הצורך העז להיות עצמאית ממשיך לקנן בה.
פתחנו את "בית האוכל" בסוף 1998. בית האוכל היה פתוח עד סוף 2012. עם סגירתו יצאה יונה לפנסיה. המחלה התגלתה בגופה ב – 2013 . נפטרה בספטמבר 2018
הקשר בינינו שהחל בהיסוס רב, המשיך בחתונה צנועה ובחיים מלאים אהבה.
יהי זכרה ברוך.
משה ארגוב
הספד
אנו מלווים היום את חברתנו יונה ארגוב ז"ל, בדרכה האחרונה למנוחת עולמים. יונה נולדה בקיבוץ רמת הכובש, בדצמבר 1947, על סף מלחמת השחרור והכרזת העצמאות של מדינת ישראל.
יונה, בת למשק'ה ופייבל פז זכרם לברכה, אחות לאיתן פז, זכרו לברכה, לנורית כהן, יעל גודוויזר ולורדה טובול – שייבדלו לחיים ארוכים.
יונה יקרה, את הרביעית מבני כיתתנו שאיבדנו לאורך השנים.
יחד גדלנו, התבגרנו ובחרנו להמשיך יחד בחיינו כאן. דרך זו החלה כאשר נפגשנו לראשונה, ילדי רמת הכובש וילדי גבעת השלושה, בגן צפורה, בעינת – קיבוצנו החדש. היינו אז בני חמש.
יחד גידלנו את ילדינו, חברים טובים לאורך כל הדרך.
זמן קצר לאחר סגירת "בית האוכל" בעינת – מפעל היזמות המשותף שלך ושל משה ארגוב, החלה בגידת הגוף. את נשארת איתנה ברוחך עד יומך האחרון.
ושוב אנו עומדים כאן בבית העלמין, אבלים ועצובים ומסרבים להאמין שכוחות חזקים מאתנו לקחו אותך. אנו נפרדים ממך, היום ערב ראש השנה תשע"ט, בכאב גדול ובאהבה רבה, ואם אפשר להתנחם ולנחם במשהו, הרי זו משפחתך הנפלאה – משפחת ארגוב.
תנחומינו למשה, ליואב, מירית, נועם, ירדן וליאור, לאסף, סתיו, הלל, אליה וגלי, לאמיר ותמר היקרים. יהי זכרך ברוך וינעמו לך רגבי עפרה של עינת.
ערה"ש תשע"ט – יום ראשון 09 ספטמבר 2018 – דורון זלצברג
פרידה מאמא
אמא,
אנחנו ניצבים היום בפני היום הקשה שאליו התכוננו במחשבותינו במהלך השנים האחרונות, ולמרות זאת, שום דבר לא הכין אותנו לרגע הזה. רצינו להגיד לך דברי פרידה שכיאה למשפחתנו התקשינו לומר לך במהלך חייך…
היית זן נדיר. מצד אחד היית מאד קרובה לביתך ומופנמת, לא אהבת להיות במרכז הבמה, אך מן העבר השני היית יזמית בנשמתך, בטוחה בדרכך וגאה. בכל מקום בו עברת הותרת חותם ברור. היית נחושה ומובילה והשכלת ליצור לעצמך ממלכות בהן הרגשת נוח ובהן הצלחת להגשים שאיפותייך בכישרון ובחריצות אין קץ.
חשוב לנו שתדעי היום שתכונותייך אלו מהוות עבורנו מקור לגאווה וגם מודל לחיקוי ועל כך אנחנו מעריכים אותך מאד. גם בתוך הבית היית עמוד התווך שלנו. יצרתם, את ואבא, משפחתיות חזקה ובטוחה שמהווה עבורנו בסיס יציב שלא תלוי בדבר ונמצא אתנו בכל מקום.
במשך השנים האחרונות התמודדת עם המחלה הקשה בגבורה. הקרנת חוזק וגאווה והמשכת לתפקד באופן מלא ומעורר השראה. נתת לסובבייך להרגיש שלמרות הקושי את לא תוותרי. המשכת לטפל יום יום במסירות בנכדייך שכל כך אהבו להיות אתך בביתכם.
התקופה האחרונה הייתה תקופה מאתגרת עבור כולנו. גופך החל לבגוד בך ונאלצת, בקושי רב יש לומר, לוותר על גאוותך ולהעביר את השרביט לאבא – כמובן תחת הנחייתך. הצלחת להחזיק את עצמך ולקבל את נכדייך וממש למחרת חלה הידרדרות ניכרת.
אבא היה שם לצידך כל הזמן והטיפול המסור שהעניק לך ממש עד נשימתך האחרונה ריגש אותנו מאד. זהו אותו הטיפול בו זכינו אנו הבנים ממך ומאבא… בשל מצבך החלטנו להקדים את החתונה שלי ושל תמר – החופה התקיימה ביום רביעי בערב. היה ברור שזה הסוף. באותו היום עוד היית מאושפזת ובמאמץ עילאי הצלחת לאזור מספיק כוחות על מנת להיות נוכחת בחופה – בדרכך המיוחדת…
כך היה בשעותייך האחרונות. בבוקר יום שישי חלה הדרדרות נוספת ונאלצת להתאשפז אך התעקשת לצאת מבית החולים ולשוב הביתה לממלכתך. את רגעייך האחרונים עשית בסלון ביתנו כשאנחנו לצידך תוך שאת מתעקשת לשבת ולצפות בטלוויזיה (בכדורגל כמובן..)
אמא, אנחנו מבטיחים לך היום כי הבית שאת ואבא בניתם ימשיך להוות עבורנו בסיס איתן וכי נמשיך לשמור על המשפחה החמה שבניתם.
אנחנו אוהבים אותך מאד.
בנייך – יואב, אסף ואמיר
יונה'לה – כך אבא שלנו קרא לך...
אספר לך מה קרה לי מאז ליל שישי. מצאתי עצמי בביתך היפה בין אהובייך, כמו פתחת את דלתך. כבר שבוע שאת מאפשרת לנו אירוע שגדול מכל אירועיך. רוחך מרחפת מעל יקירייך והם עסוקים בלארח, בלהסביר פנים לכולם – בזרימה שלמדו ממך כל חייך.
המונים באו יונה והעולמות מתערבבים. כולנו באירוע האבסורדי הזה, מנסים בכל סיטואציה, לנחש מה היית אומרת עליו. וכל אחד בדרכו אומר משפט מהיונה שלו, יחד זה הרבה "יונות" וכל אחד מגלה עוד אחת ועוד אחת.
השבוע שלאחר ליל שישי, בה הכריעה אותך מחלתך, נפל על ראש השנה. כה סמלי. כה מסתדר עם עניני הכוכבים שלך. פתאום ברור שתשאירי אותנו לחגוג. אם כבר יש עצב אין סופי ובלתי נתפס, אז נאחז בתקווה, ביחד ו…באוכל.
יונה, כמה אוכל זורם אל בית האוכל הפרטי והחם שלך. איך כל בנייך קברניטים. כולם חניכייך, בני ביתך ומשה בראשם. איך הם מארחים ביד נדיבה, בוקר, צהרים וערב וחוזר חלילה. ככה כבר שבוע הם מפיקים. הם מנקים, מארגנים ומחייכים. מדברים ובוכים ועושים זאת בכישרון שהורשת להם, שהשארת להם. והמנחמים כולם, מתמקמים בנוחיות בסלונכם רב הכורסאות ובוכים וצוחקים ואפילו רבים. והכל סביב מותך. שגם אותו כמו הפקת. בקול ניחר, אך בדעה צלולה.
לא התבלבלת, עד שהושכבת על ספתך בסלון, שם נשמת את נשימותיך האחרונות.
ושוב אפשרת לכולנו שהיינו קשורים בחייך, להיות קשורים במותך.
במחצית הלילה, בביתך המואר, ביכינו אותך כולנו. כשאת מכוסה ויפה ופנייך רגועים קצת יותר, אחרי הסבל הנורא, אפשרת לנו אירוע של פרידת עולמים.
ליבי מתפוצץ מכאב שכך אני מדווחת לך. חמש שנים מאז פרץ הסרטן בגופך, שוחחנו ושוחחנו. ומאז מותך, שיחתנו כמו שהכרתי, אבדה לי לעד.
אלול תשע"ח – 16.09.2018 – יעל
יונה, אחותי האהובה
כל כך קיוויתי שתוכלי להתגבר על המחלה הנוראה הזו !
רציתי להאמין, שרוחך האיתנה והאופטימיות שלך, יצליחו לגבור על המצב הקשה.
כ-3 שבועות לפני מותך, כשמצבך החמיר, הייתי עסוקה בהכנות לחתונה של תמר, ולא יכולתי להיות אתך. דיברנו בטלפון כל יום, וידעתי שהמצב קשה, אך לא ידעתי עד כמה.. את המשכת לחזק אותי, ולהשתתף בשמחתי ואפילו התעניינת ב"חינה" של תמר, שבשבילנו, הקיבוצניקיות היא אינה מנהג מוכר ושגור. רק שלושה ימים אחרי החתונה, ביום שישי ב – 9.00 בבוקר, כאשר יעל התקשרה – הבנתי את המצב לאשורו …
היינו אחיות 68 וחצי שנים. היית גדולה ממני בשנתיים ושלושה חדשים. לא ממש גדולה היית כשנולדתי… בסיפורים המשפחתיים – היית ילדה שתקנית ומופנמת, ואני בדיוק ההיפך – לא סוגרת את הפה …
בספור שלי היית תמיד האחות הנערצת, המוכשרת, היצירתית, האחות עם מגע של זהב בידיה… לפעמים היית אומרת שיש לי "ידיים שמאליות", אך אני המשכתי להיות עוזרתך הנאמנה : לייבש תפוחים מעץ תפוחי ה"גרנט", שאבא שתל בגינה, להכין מהם לפתן, להכין בוטנים עם דבש על המחבת, מהבוטנים שאבא זרע בגינה.
אמא לא כל-כך אהבה את זה, אך אבא היה גאה בך מאד. אולי הזכרת לו את אמא שלו. בשנות ההתבגרות גילית את הצדדים החזקים שלי, היינו יושבות יחד לכתוב חיבורים ועבודות באנגלית.
עם השנים התחתנו, ואני עזבתי את עינת, אך תמיד היה לי חשוב לבוא, גם עם 3 אוטובוסים, או ברגל מראש העין – העיקר לבקר אותך ואת נורית, את איתן ועידית, ואת רוחה – חברתנו – אחותנו המשותפת.
ל-כך חשובות היו לי השיחות העמוקות אתך, היכולת לדבר על הכל בלי לחשוב על מה יגידו. היתה לך הבנה עמוקה, ויכולת מיוחדת להסתכל על הטוב שבכל אדם, ולא לשים דגש על כל מה שרע.. ואיכשהו תמיד להמתיק את מה שרע… אם זה בשיחה, או בעוגה, או ארוחה טעימה. אי אפשר היה לבוא אליך מבלי שתרעיפי עלינו חום ואהבה וכל טוב הארץ מעשי ידייך. ותמיד בשקט, בצנעה, בלי להתפאר, בלי להשוויץ.
כמה בישולים ואפיות למדתי ממך – ויעידו על כך פרדי, נעמה, ישי, תמר ומני. הילדים שלי זוכרים עד היום את תבשיל הפטריות שבשלת לנו מהאורניות שמצאתם ביער …
תחסרי לי יום-יום ושעה שעה, ואני יודעת שכל מי שהכיר אותך, מרגיש כמוני את גודל האובדן.
משה – היית חבר כל-כך טוב ונאמן ליונה. סעדת אותה במסירות בימיה האחרונים, ורק אותך היא רצתה שתטפל בה…
אולי הנחמה שלך תהיה בילדים הנהדרים שגידלתם ביחד, בכלות האהובות, ובנכדים והנכדות היקרים שלכם.
אמיר ותמר – אני מאחלת לכם שיהיה לכם טוב בחייכם המשותפים, עשיתם מעשה מיוחד, שהקדמתם את החתונה, ואפשרתם ליונה להיות נוכחת ברגע החשוב בחייכם, ולנו – להיות שותפים ברגע הזה. התמונה שלה – כשהיא מוקפת בכולכם, היא מזכרת מיוחדת לכולנו.
יואבי ומירית, נועם ירדן וליאור – אני יודעת איזו אמא, סבתא וחמות, יונה היתה בשבילכם, ואיזה בית נהדר, חם ופתוח היה הבית שלה ושל סבא בשבילכם. הלוואי שסבא משה יצליח לשמור על הרוח המיוחדת הזו שלה.
לאסף וסתיו, הלל, אליה וגלי – כמה אושר ושמחה הבאתם ליונה !
סתיו – כמה יפה ומיוחד היה החיבור של יונה עם משפחתך… תמיד אומרים שחמות וכלה זה אף פעם לא סיפור אהבה, אך גם בעניין הזה יונה היתה מיוחדת במינה. אני אוהבת את כולכם מאד, ויודעת שבכל אחד ואחת מכם – יונה השאירה משהו ממנה.
ליאורה יקרה – אני לא יכולה לסיים בלי להגיד לך איזו חברה מיוחדת היית ליונה. היית לה כאחות בכל מובן ואני יודעת עד כמה היא תחסר לך. פשוט לפתוח את הדלת ולשוחח עם צ'פה עד 2.00 בלילה. אולי נתנחם בכך, שהיא לא סובלת יותר…
ישעיהו וברכה היקרים – אני חושבת שהחברות האמיצה שלכם עם יונה ומשה, עזרה לא מעט גם ליונה וגם למשה. תמיד שהתקשרתי בשבת, יונה היתה מספרת שישעיהו וברכה היו, או שהם נסעו אתכם לטיול קצר, או למפגש אחר. גם כאשר הרגישה כבר רע מאד, כאשר הייתם באים – היא גייסה את כל כוחותיה, ורק שתבואו. ואני – מראשון לציון – כל-כך שמחתי שאתם איתה…
יעל ונורית, וכל משפחתנו הגדולה והמורחבת – אני בטוחה, שבלבנו יונה תמיד תהיה אחות אהובה, אשה מיוחדת במינה !
תהא נשמתה צרורה בצרור החיים.
14.09.2018 – ורדה
פרידה מיונה
לפני קצת יותר משבוע אמרה לי חברה שלקחו את יונה לבית חולים ושהמצב לא טוב. חשבתי שיש עוד זמן, מה בוער ? למה ? מה פתאום ? ואני לא נפרדתי ממנה. לאחר מספר ימים יונה חזרה הביתה. היא בקשה שלא יינתנו לה טיפולים מאריכי חיים ושהיא רוצה להיות בבית שלה. כל כך אופייני ליונה'לה, כזאת היא הייתה כל השנים, הגיונית, חכמה ומציאותית כשידעה שאין סיכוי לגבור על המחלה רצתה להיות במקום הכי שלה, הכי חם ואוהב – בבית.
ביום חמישי בבוקר החלטתי לטלפן אליה, וכמה שמחתי כשהיא הרימה את הטלפון. שאלתי אם אפשר לבוא והיא אמרה: בטח, בקול קצת צרוד, כולם באים, הבית מלא כל הזמן. כמובן שבאתי, מצאתי אותך יושבת על הספה, סביבך – נורית, יעל, רוחה, חניתי, ומשה כרגיל היה עסוק במטבח. היית שלווה ונינוחה, השתתפת בשיחה, אפילו אכלת קצת. חשבתי שככה זה יימשך עוד הרבה זמן. בדרך הביתה חשבתי שאולי אני אכתוב את ההספד עליך ואביא לך לקרוא, כי אצלך, יונה'לה, שום דבר לא קורה עד שאת אינך מאשרת אותו, ואיך אני יכולה לדבר עליך מבלי שאת נתת את הסכמתך לכל מילה ? כמובן שלא הספקתי.
באחת ושלושים בלילה של יום שישי קיבלתי הודעה : עצוב, עצוב, יונה נפטרה.
המפגש הראשון שלי עם יונה היה שהייתי רכזת תרבות, והיא הייתה מורה לאמנות, זה היה בזמן שעוד בבית הספר בעינת למדו בצריפים. …. יונה היתה בוגרת מדרשת אורנים. לפני כל חג היינו נפגשים – יונה, ישעיהו, רוחה ואני להכין קישוטים. יונה הייתה מארגנת את החומרים והרעיונות, ישעיהו היה משרטט את קווי המיתאר ואנחנו היינו ממלאות את השטחים בצבע, ובעיקר צחקנו מהבדיחות של שייקה.
חלפו שנים, יונה וגם אני החלפנו עבודות עד שנפגשנו במטבח הקיבוצי. ליונה'לה היו ידיים טובות. כמו שההורים שלנו היו אומרים – כל מה שהיא עשתה הצליח – ריקמה, ציור על עץ, פיסול, אפיה ובישול. וכמו שאומרת הפירסומת : אוכל עושים באהבה או שלא עושים בכלל. וכך יונה'לה ניהלה את המטבח – בביטחון ובהמון אמפטיה לצוות שעבד אתה. היא הסתדרה עם חברות מבוגרות, כמו פרידה ואהובה וכמובן עם רוחה ואיתי.
העבודה במטבח הפכה לשיגרה, ויונה חיפשה אתגרים חדשים. הרצון והצורך ביצירה של משהו חדש, בא לידי ביטוי בערב ריקודי שנות השישים, שהחלטנו לקיים בחדר האוכל בלילות שישי. יונה הייתה זאת שהניעה את המהלך.
כל ערב שישי אחרי סיום ארוחת הערב, היינו באות ומכינות את האולם לריקודים. אירגנו במה ויצרנו קשרים עם הרכבים קטנים של נגנים ויצאנו לדרך. הערב הפך להצלחה גדולה. יונה החליטה להגדיל רווחים והתחלנו למכור מזון קל ולצבור רווחים.
היה לה רצון להוכיח שגם נשים יכולות ליצור ולהרוויח מקור הכנסה. במשך הזמן מיזם הוביל למיזם והיתה דרישה לעריכת ארועים. רכשנו ציוד מהכנסות של ימי שישי. כך קם הענף "עינת ארועים". יונה הייתה המנהלת. הגדלנו את צוות העובדים. התחלנו בקטן – בריתות, בר-מצוות ובהמשך גם חתונות. צברנו מספיק הכנסות, הקמנו את גן הארועים כשיונה היא הרוח החיה של העיצוב והתכנון יחד עם בעלי המקצוע. חשוב היה לה מאוד שלא ניקח כסף מהקיבוץ ושנקים הכל מהכנסותינו. "עינת ארועים" צבר שם טוב ומוניטין בכל הארץ. זה לא היה קל גם לבשל בבוקר לחברי הקבוץ ולארוע וגם לקיים חתונה בערב. אבל חברי עינת אכלו אוכל מובחר. למרות העבודה שנמתחה על פני שעות היום כולו, היינו מוצאות לנו זמן לשבת ולדבר. שיחה עם יונה הייתה בית ספר לחיים, הסבלנות וההקשבה שלה היו מופלאים ויותר מזה הדרך שבה היא אמרה את דעתה, הבהירה את נקודת השקפתה, מסקנותיה היו נותנות לי מבט חדש על כל בעיה שעמדתי לפניה. היה לה כישרון לפרק כל קושי, להרגיע ולנחם.
ליונה היה ידע והבנה בהמון תחומים. היא קראה הרבה וכשהתעניינה במשהו היא לימדה את עצמה כל מה שניתן. אני אהבתי לשאול אותה מה אומרת המפה האסטרולוגית שלי ומיותר לציין שהרוב היה חיובי וטוב.
כשמונה שנים ניהלה יונה את עינת אירועים. גם משה תרם את חלקו כשהיה אקונום של המערכת כולה. לאחר שנפרדה מפרויקט חייה לא יכלה יונה לשבת בחיבוק ידיים. הקיבוץ שינה את פניו והופרט. יחד עם משה, בן זוגה המסור, החליטו להקים עסק חדש – את בית האוכל.
איזה אומץ וחזון היה לאשה הזאת – לקום ולהתחיל הכל מההתחלה. בית האוכל עבד יפה וההצלחה האירה לו פנים. כולם – חברי עינת ואנשים מכל הסביבה נהרו לאכול צהרים ולקנות אוכל אצל יונה ומשה. בחגים היה משתרך תור ארוך שהצטייד בקופסאות מלאות במיטב המאכלים. כשעינת ארועים נמכר ליזמים חיצוניים, הצטרפתי לתקופה מסויימת לעבוד כמה שעות בבית האוכל , ליד הקופה. שוב נהניתי מהנוכחות הממגנטת של יונה'לה, מהנתינה הענקית שלה והיכולת להעניק לכל אחד את ההרגשה שהוא הכי חשוב ברגע הנתון הזה.
מתוך הרצון לגדול ולהתרחב נקלע בית האוכל לקשיים ויונה ומשה נאלצו להפרד מהמקום היקר להם.
אין לי ספק שהמשברים האלו בחייה של יונה נתנו את אותותיהם במצבה הבריאותי. יונה'לה הפכה לעקרת בית במשרה מלאה. מדי פעם הייתי באה לבקר אותה, בעיקר בימי הולדת אותם הקפדנו לזכור ולהתברך אחת עם השניה. הזמן המשיך במהלכו, הבנים התחתנו, נולדו נכדות ונכדים והמשפחה התרחבה. תמיד התפעלתי מהקשר הנפלא שיצרה יונה עם נכדותיה, שהגיעו כל יום בצהריים לאכול אצלה, עד יומה האחרון ואיזו אהבה שררה ביניהן לבינה.
יונה ומשה, משה ויונה, כמו מילה אחת שקשה להפריד.
היום אנחנו נפרדים ממך יונה'לה, חלק חשוב בפאזל של עינת אבד. אצלי תשארי לנצח חברה, שותפה ואשת שיח אהובה. תודה שהייתה לי הזכות לצעוד אתך בהרבה חלקים מחיי. יהי זכרך ברוך.
עפרה גולן
יואב יקר, משפחה
מגיל אפס אנחנו ביחד מיטה ליד מיטה,
אתה, אני, אבנר ושרוני, באותו חדר, בלילה עם שמרטף.
סבתא משקה ז"ל מקבלת אותנו תינוקות רכים, מטפלת ביד אמונה ובטוחה, אחר כך ימימה ובתיה היקרות – זיכרונן לברכה, בבית שחף.
בגיל 3 עוברים לגן של יעל, הגננת הכי טובה בעולם, יחד עם נורית המטפלת באהבה, ואז גם מצטרפת אימא יונה ובתיה ינאי. בגן שממול ורדה הגננת. כולנו עטופים במשפחה שלך, בחינוך מלא עשיר וטוב, שיש בו שמחת עשייה ונתינה.
בבית הספר היסודי מחכים ליום ההולדת שלך, ולכל הזדמנות שאימא יונה מתנדבת להכין את העוגה שהיא תמיד הכי טעימה. המון עוגות שנאפות בלי מאמץ… איזה כייף שיש לך אימא שמכינה עוגות כל כך טעימות.
כשמתבגרים מבלים כל יום שישי בערב אחרי חדר אוכל בבית של סבתא משקה. יושבים מדברים, כל כך נעים, כל כך מזמין.
אתמול בלילה נזכרתי שההלוויה של סבתא משקה היתה הפעם הראשונה שהעזתי לבוא לכאן לבית הקברות להלוויה, כל כך מפחיד המוות הזה.
אז עברנו לבית של אימא יונה. בימי שישי של החורף יושבים בסלון, חבורה קטנה שיש לה יחד.
בבר מצוות כל אחד חוגג בתאריך שלו בחדר האוכל עם הקייטרינג החדש של יונה ועפרה, שמוגש בנדיבות ואהבה.
מדי פעם עוברים במטבח של הקיבוץ, ובכל פעם שנכנסים אומרים שלום לאמא, ותמיד, "תטעמו את החומוס שהכנתי, תטעמו תאכלו", שמחה וגאה במעשה ידיה ומזמינה.
בבית הספר בשפיים, מירית ואתה כמו זוג יונים. מירית כזו חכמה וידענית, חברות ארוכת-שנים וכל כך הרבה כבוד ואהבה.
אנחנו מתחתנים ויש ילדים ומדי פעם נפגשים על המדרכה ליד ההורים. נזכרים ומדברים על החיים. איפה כל אחד ומה קורה. באים לבקר אצל ההורים לחגוג חגים.
זהו, היום ערב חג, אנחנו נפגשים וכשנדבר על החיים נדבר גם על המוות –
חיים מלאים, טעימים, עשירים
מוות, סוף, זיכרונות –
באהבה ובגעגועים – ראומה
יונה דודתי האהובה
זוכרת את יונה מילדותי בבית סבא וסבתא, בחורה מרשימה עם עיניים שרואות הכל.
פער הגילאים בינינו עומד על 12 שנים, כך שעבורי תמיד הייתה כמו אחות גדולה שלא הייתה לי ולא כמו אמא ויעל שהיו המבוגרות.
זיכרון מתקופת הנערות שלי, שמנכיח את אישיותה של יונה. בתקופת לימודיה ב"אורנים" היא משאירה לי מפתח לחדר בו התגוררה בעינת ואומרת לי שתמיד ארגיש בנוח להיכנס לקחת מה שאני רוצה מהמקרר.
זכרון נוסף כמו תמונה קפואה בזמן, אני עומדת מחוץ לביתם הנוכחי של משה ויונה, לאחר לידתו של אסף, ואני בהריוני הראשון עם גיא, ויונה מסבירה לי שהחיים עם ילד משנים הכל, את כל מה שהכרת עד כה, אבל אין להיבהל משום תחושה או הרגשה שתגיע, אלא לקבל את עצמי בכל מה שיקרה ובכל מה שארגיש, כי אימהות היא לא רק תחושת כייף ואידיליה כמו שמספרים לנו. יונה תמיד הותירה בי תחושה שמה שקורה לי ומה שאני חשה, תקין לחלוטין וחלק ממה שחשים בני אדם. אזכור בתוכי תמיד את השלווה בה הקשיבה לחוויות, ואת הפשטות בה ניתחה אותן, מתוך קבלה אין סופית של המנעד הרגשי האנושי.
זוכרת את ההירתמות שלה לכל התכנסות משפחתית, את ההשקעה העצומה באוכל לכולנו, את הנתינה העצומה מכל הלב, כשהייתי מגיעה לבית האוכל, אותו ניהלה באופן מעורר התפעלות עם משה ואשר משך אליו אוכלים רבים.
זוכרת את החברות היפה והעמוקה שלה עם אמא, את השיחות הארוכות ביניהן שהיו מלוות בהמון אהבה והערכה הדדית.
יונה קיבלה את האדם שמולה כפי שהוא. לא מתחה ביקורת, ולא ניסתה לשנות. בפשטות המקסימה שלה ניסתה להראות לו שהתמונה שהוא חווה אינה גרועה כפי שנדמה לו.
אמרתי לה תמיד, שהמשפחה שהקימה עם משה מדהימה בעיני, ושילדיה, יואב, אסף ואמיר הם סמל לאנושיות, אחריות וחום משפחתי. בתגובה הייתה צוחקת במבוכה.
כזו הייתה, צנועה ומעוררת השראה.
זיכרון אחרון מיונה הוא של פניה המביטות בי בבית החולים. ידעתי שלא אזכה לראות אותה שוב.
נישקתי את שתי כפות ידיה וחיבקתי אותה באהבה ענקית עם דמעות שלא יכולתי להסתיר והיא לחשה לי בחזרה ברוך ובאהבה, אסנת.
למשה היקר – החיים בלי יונה דורשים הרבה כוח מעבר למילים.
אנסה בצניעות לחזק אותך עם זיכרון נוסף שיוותר עמי תמיד, הנוגע אליך וליחסך ליונה.
בבית החולים, יונה יושבת על המיטה, רגליה נפוחות להחריד, היא מחוסרת כוחות וברצונה להישכב על המיטה. אתה מגיע ובעדינות ואהבה אין קץ, מרים רגל אחת שלה ורגל שניה, ועוזר לה להניח את גופה על המיטה בתנוחה שתביא לה קצת הקלה.
מי שאוהב כך את חברתו לחיים, ימצא כוח להמשיך כי הנתינה והאהבה נמצאים בתוכו. תחזיק מעמד ואנחנו כולנו איתך.
יונה דודתי האהובה, תישארי בליבי תמיד.
אסנת כהן – מרקוביץ
יוֹנָתִי בְּחַגְוֵי הַסֶּלַע, יוֹנָתִי בְּסֵתֶר הַמַּדְרֵגָה
יונה שלי –
הבת של משק'ה ופיבל, יונה – האחות של איתן, נורית, יעל וורדה –
יונה של משה, משה של יונה, יונה של יואב, של אסף, של אמיר –
כל מי שאוהב את יונה יש לו את היונה שלו.
יונה, החברה שלי, שכל החיים נפגשנו, היינו, עשינו, דיברנו, עבדנו, חשבנו ואהבנו ביחד, כאן על פני האדמה הזו.
ביחד חיכינו באמצע שנות השבעים, יונה לבנה הבכור – ואני לבני החמישי הצעיר –
במזל טוב, יונה קראה לרך הנולד יואב, ואני בעקבותיה … אבנר.
יונה צעירה ממני בשנים, אך תמיד בשבילי אחות אהובה ובוגרת, בתמיכה, בקבלה ובאהבה.
יונה של התום ושמחת החיים, יונה היוצרת בידיה וברוּחה עולם מלא יופי וטעם –
יונה של החוכמה והבינה, היודעת להבדיל בין טוב ורע, בין עיקר וטפל –
וגם … יונה של העצב, הצער והכאב – ועם זאת, יונה של האמונה והתקווה –
"אופטימית חסרת תקנה".
יונה שיודעת להגיד לי בזמן הנכון, לאהוב את עצמי וגם לנחם ולהתנחם בכך ש"קורה מה שצריך לקרות – ו"יותר גרוע כבר לא יכול להיות, אז יהיה יותר טוב".
יונה יקירה – תהי נשמתך עדן – יהי זכרך לברכה לכל אוהבייך הרבים.
ה' תשרי תשע"ט / 14.09.2018 – רוחה
כ"ח בתשרי תשע"ט – 7 באוקטובר 2018
* * *
בלילה חלמתי על יונה.
שוב כמו פעמים רבות בחמישים השנים שחלפו, עבדנו ביחד. בחלום הזה אני חוזרת לעבוד עם תינוקות ויונה בתפקיד של מרכזת פעילות בגיל הרך. אנחנו נפגשות וקורה מה שהיה בינינו בחיים הרבה פעמים. לפני שידעתי להגיד מה קשה לי בעבודה ולעתים קרובות גם בבית ובמשפחה, יונה ידעה להקשיב, להזדהות איתי לשוחח ולחשוב ביחד איך להתגבר על מכשולים.
כך בחינוך בגיל הרך וגם בבית הספר כשעבדנו יחד כמטפלות, בד בבד עם עבודתה של יונה כמורה לאמנות בבית הספר, ומרכזת ועדת התרבות בעינת בשנות השבעים. כל כך הרבה שעות של חוויות מכוננות, שיחות, תכניות וחלומות היו לנו ביחד.
אני זוכרת את היקף עבודתה עם ועדת התרבות בארגון חג ה – 25 לעינת. חברים רבים היו שותפים לעשייה של החג הזה, ויונה מנצחת על כולם בכישוריה הרבים.
המיוחד ביונה היה היכולת לעבוד במסגרת נתונה, לשמור על החוקים, תוך פיתוח אפשרויות ביטוי ועשייה, לעבודה ויצירה בעלות ערך מוסף – לחברה, לאמונה ולנאמנות לדרך החיים הקיבוצית ולאהבת האדם שבה. כך, יונה בעבודות הרקמה, יוצרת מעשי טלאים של מפות שולחן יפהפיות, תופרת בגדים נוחים ויפים של יום-יום, מעצבת מודעות וקישוטי חג, תערוכות ושערים לעלוני הקיבוץ.
עבודתה של יונה במטבח העינתי הייתה פרק מיוחד ורב פנים בדרכה. היא הרימה את הכפפה והפכה את המטבח למפעל יוצר ומתפתח עם צוות מקצועי ההולך בעקבותיה. ארוחות הצהרים בעינת, בשנות השמונים, בחדר האוכל החדש היו לשם דבר, באיכות, בטעם ובהגשה
יונה בחושיה החדים, זיהתה את השינוי החברתי – כלכלי המתרחש בעינת ופיתחה יחד עם משה בניהול האקונומיה ועם עפרה וצוות המטבח הנאמן, מפעל קטן בעל פוטנציאל גדול להיות מרכז רווח – עינת ארועים. והוא אכן קם ,צמח, ועבד לתפארת!
וכמו עוף החול המתחדש הקימו יונה ומשה את בית-האוכל החדש בשנות האלפיים וכולנו זוכרים אותו בגאווה ובכאב גם יחד.
ואני שוב מדברת איתך יונה, הייתי לצידך כל השנים האלו, גם בשמחות וגם בקשיים ובאכזבות הגדולות. אני יודעת שבחיבור שהיה בינינו כל השנים באהבה ובנתינה ההדדית, היה משהו כל כך בונה ונותן משמעות לחיי.
איך לא אשמע שוב את קולך הצלול העונה ושואל "הלו?", את ה"מה שלומך?" ההדדי שנמשך כמעט עד היום האחרון לחייך –
אמשיך לראות, לשמוע אותך ולהקשיב אליך בחלומות, כי לעולם תהיי בעיניי החברה הטובה הנותנת טעם ורצון לחיות, להאמין בעצמי ובאחרים ולעשות טוב ויפה.
רוחה
הספד
חודש חלף. החיים והשגרה ממשיכים כרגיל, הם כמו לא יודעים על מותך.
ורק המוח מסרב להבין שבתוך כל אלה, את איננה, פשוט איננה. העובדה הזו מתדפקת על דלתי יום ולילה, בחלום ובהקיץ. מהצביטה הבלתי פוסקת, שיותר אף פעם לא אפגוש אותך ועד בחלומות, בהם אני ממש מצילה אותך.
מאז מותך, כל הזמן רואה תמונות. ואלו, מהיום בו מצאת את מותך, מנצחות את כל השאר.
מנסה בכוח לראות את התמונות הטובות, שבהם את בריאה. צעירה, בבית של ההורים. תמונות מרגעים של שמחות משפחתיות. של גידול הילדים. תמונות של הצלחות, של קרבה ואושר ו…הכל מתגמד, מול התהליך האחרון, שלחלקו הייתי שותפה. התהליך בו את מתמודדת באומץ במחלה הקשה והבלתי אפשרית הזו. כשאת מרחיקה אותה מעליך בתכונות "יוניות" כל כך. "אני לא בחולים, זה כל כך לא מתאים לי", אמרת. וכך גם התנהגת. המשכת לפעול ולתפעל הכל סביבך. בדומיננטיות האופיינית לך. בדברים הקטנים והגדולים כאחד. לא נתת לגעת או להבחין, בחולשה ובחולי, שארבו לך מכל עבר.
נסיונות לכוון אותך עלו בתוהו. אך מילה טובה, או שיחה משמעותית, קבלת בשמחה כל הזמן.
את טיפולי המחלה הקשים עברת כמו מי שחווה מעבר מכשולים. שמחת לדעת שאת יכולה להם, בלי סעד בשום כיוון. בכוחותייך יכולת לטיפולים, לא נפלת. גם לכאב התייחסת כאירוע שיחלוף ואחריו היית שוב, יונה שמבשלת, שמארחת, שמביעה דעה, שלא מוותרת ונהנית ממה שיש.
עם התגברות המחלה נהגת לשאול, "דרכי לאן?" לא התכוונת למוות, גם לא הזמנת להיפרד. רצית לדעת איך המחלה מתכוונת להתקדם, איך להתכונן לשלב הבא. התקדמנו אתך. את הובלת, תמיד השגת אותנו. נתת ציונים בדרך. כמו למשל, לרופאים ולמוסדות הרפואיים "אני לא נותנת ציון גבוה" ולהבדיל, למסעדה טובה, לכוס משקה, או לביס בסנדוויץ', נתת תמיד ציון גבוה. ולכל אלה הגבת בהפסקה שבין הבחילות. עד הסוף היו לנו גם קטעים של צחוק ושמחות קטנטנות, בלתי נשכחות.
נחישותך לא לסבול כאב, הייתה חד משמעית.
הדרכת אותנו באותו היום, למרות חולשתך הרבה, בבהירות ובביטחון. זה אמור היה להקל עלינו, אך הקל רק קצת.
הכאוס שנוצר אחרי לכתך, בלתי נתפס, כואב ומבקש מרגוע.
יעל
יונה'לה
חלף חודש מאז עמדנו כאן וליווינו אותך למנוחת עולמים.
חודש שכולו חגים של התחלות ושמחות – ואת אינך – ואת חסרה לכל כך הרבה אנשים.
בחודש הזה החצבים פרחו, בערב כבר נושבת רוח יותר קרירה ובאופן רישמי כבר התחיל הסתיו.
כמידי שנה בחודש הזה רציתי לצלצל אליך לברך ולאחל שנה טובה וחג שמח.
רציתי לשאול מה נשמע ? ומה חדש ? ואיפה את עושה את החג? ומה את מכינה ומבשלת, וגם רציתי לשאול מה צריך לשים בגזר כדי שיצא צימעס כמו שעשינו לחג במטבח. וכן רציתי לשאול מה אומרים הכוכבים במפה האסטרולוגית של השנה החדשה. אבל אני לא מצליחה לחייג 247 כי את אינך בצידו השני של הקו כדי לענות.
הייתה לך יונה'לה את היכולת ליצור קשר עם אנשים, ידעת לתת לכל אחד את ההרגשה שהוא הכי חשוב, שיש לך את כל הזמן בשבילו ואת כל הסבלנות. תמיד ידעתי שאם יש לי איזו בעיה אוכל לבוא אליך לשוחח ואת בכמה מילים, חכמות ומדוייקות, תעזרי לי להרגע ולמצוא את הפיתרון.
הייתה לך חוכמת חיים.
תמיד היית אשת שיחה מרתקת בכל נושא : ספרים, יחסי אנוש, פוליטיקה וגם רכילות.
יונה'לה, עזבת את עולמנו – והשארת חלל גדול אצל משפחתך: משה – אישך, הבנים והכלות, הנכדות והנכדים, האחיות, החברות הקרובות, בני הכיתה ועוד.
לפני חודש נפרדת מכולנו אבל אצל כל אחד ואחת מאלו שהכירו אותך, את השארת חלק ממך, זיכרון שתמיד יישאר וילווה אותנו בכל שנלך.
שמרי עלינו מלמעלה ונוחי בשלום על משכבך.
עפרה גולן
שיר היונה
לנשמת יונה ארגוב – זכרה לברכה
*"מִקְּצֵה הַשָּׁמַיִם/ קוֹלֵךְ נִשְׁמַע,
הָאוֹר עַל כְּנָפַיִךְ,/ יוֹנָה תַּמָּה."
יָפָה וּשְׁלֵמָה
שָׁקַעְתְּ אֶל הַנִּסְתָּר
חָלַפְתְּ בְּשַׁעֲרֵי הַחַיִּים –
לֹא נָתַתְּ לַכְּאֵב הַנּוֹרָא
לִפְגֹּעַ בְּכוֹחֵךְ לָגַעַת
בַּדְּבָרִים הַפְּשׁוּטִים, הַיּוֹמְיוֹמִיִּים –
כְּמוֹ שֶׁאָפִיתָ אֶת עוּגַת הַגְּבִינָה הַמְּתוּקָה
וְאֶת פַּשְׁטִידַת הַבָּצָל,
יָדַעְתָּ לְהוֹסִיף תַּבְלִין וְטַעַם
לַבַּיִת, לַמִּשְׁפָּחָה, לַעֲבוֹדַת הַקִּיּוּם.
יָדַיִךְ נוֹגְעוֹת, עֵינַיִךְ רוֹאוֹת,
פָּנַיִךְ עוֹשׂוֹת אֶת הָעוֹלָם הַנִּסְתָּר,
פָּשׁוּט וּבָהִיר,
נוֹתְנוֹת יָד לַבְּדִידוּת, קוֹרְאוֹת בְּשֵׁם
לָאוֹתִיּוֹת, לַמַּזָּלוֹת, לִתְקוּפוֹת הַשָּׁנָה –
בַּת מַזַּל קֶשֶׁת שֶׁכְּמוֹתֵךְ
יוֹרָה אֶל הַלֹּא נוֹדַע
תָּרָה בִּשְׁבִילֵי כּוֹכָבִים
מְנַחֶשֶׁת דְרָכִים –
הוֹ, יוֹנָה שֶׁלִּי כַּמָּה קְשָׁתוֹת צִיַּרְתְּ,
חֲלוֹמוֹת וּמַעֲשִׂים,
כַּמָּה סִפּוּרֵי חַיִּים אָצַרְתְּ
בִּכְנָפַיִךְ הָאַרְצִיּוֹת.
בְּרִית שֶׁל שָׁלוֹם וְתִקְוָה אַת לִי
הוֹ, יוֹנַת אַהֲבָה גְּדוֹלָה –
*"קָרוֹב הַלַּיְלָה/ הִגִּיעַ הַתּוֹר.
שִׁמְרִי עַל כְּנָפַיִךְ/ אַחֲרִית הָאוֹר."
** מִתּוֹךְ שִׁירֵי הַיּוֹנָה וְהַשּׁוֹשַׁן, א
' "מֻקְדָּם וּמְאֻחר " – לאה גולדברג
רוחה שפירא / דצמבר 2018