הרץ בן-יהודה
ב' תשרי תרנ"ו - 20/9/1885
כ' שבט תשל"ב - 5/2/1972
תולדות חיים
הרץ נולד באודסה שבאוקראינה להוריו מאיר ואתל דיכטר. הוא היה השישי משבעת הילדים. המשפחה עסקה בזיקוק משקאות אלכוהוליים והייתה מבוססת כלכלית.
בשנת 1922 עלתה המשפחה, הרץ, הוריו וסבו לארץ ישראל בעקבות פרעות ביהודי אוקראינה.
על סבא יעקב מסופר שהיה יהודי גדל גוף, גבוה וחזק. כשהגיעו הפורעים לכפר הם תפסו אותו ותלו אותו. החבל לא נשא את משקל גופו ונקרע.המשפחה התמקמה בתל אביב וההורים נהלו את מלון נורדאו שבפינת הרחובות נחלת בנימין וגרוזנברג. מלון שפעיל עד היום.
לאחר כמה שנים חזר הרץ לאירופה . בבריצ'בה שבבסרביה פגש את מלכה לבית שפילברג. הם נישאו ובשנת 1926 נולד בנם הבכור, הלל (בן- בן יהודה). לאחר שש שנים, בדרכם לישראל, נולד בנם השני ישראל. בהגיעם, הלל בן ה-6 וישראל בן 3 חודשים, התגוררו בתל אביב עם הוריו של הרץ במלון נורדאו. מלכה עבדה במטבח המלון.
בהמשך עברו לדירה קטנה משלהם.
מספר בן :"משפחתנו משפחת פועלים, התקיימה בצמצום רב מעבודתו של אבי באריזת פרי הדר בחורף והכנת ארגזים ותיקונים בקיץ.
מספר שנים גרנו בדירה קטנה וצרה, ללא חשמל והשירותים היו בחוץ. לאור עששית למדתי והכנתי שעורים. למרות המצוקה הקפידו הורי שיהיה לי בגד נקי ומתוקן ללבוש ונעלים לנעול.גרנו לא רחוק מגבול יפו ובאותם שנים היו מאורעות הדמים בינינו לבין הערבים ואבי היה יוצא לשמירה מטעם ההגנה פעמיים בשבוע.
המצב הכלכלי באותם שנים היה מאד קשה ומשפחתנו הסתפקה במועט אך הבית היה נקי ומבהיק והקפדנו על קיום המסורת היהודית בחגים ובמועדים".
המשפחה עברה מספר דירות עד שהתמקמה בדירה ברחוב יבנאל בתל אביב.
מספר ישראל שבשבתות היו נוסעים בכרכרה מככר מגן דוד לבקר את הוריו של הרץ.
בימי מלחמת העולם השניה התגייס הרץ לצבא הבריטי.
כשחזר מן השרות, עבד הרץ כפקיד מכס עד צאתו לגמלאות.
הרץ נפטר כשהיה בן 71 . לאחר מותו עברה מלכה להתגורר בעינת לצד משפחתו של בן.
זכרונות מסבא / איה בן-יהודה -שפרן
סבא היה איש אלגנטי, לבוש בקפידה ולראשו כובע תמיד כשיצא מהבית. בבית הקטן ברחוב יבנאל המשיך סבא את מסורת משפחתו וזיקק משקאות מפירות שונים, אותם חילק בין בני המשפחה. אני זוכרת שעל המזנון בסלון עמדו שני בקבוקים ובהם משקאות אחד בצבע כחול והשני ירוק. לא טעמתי אותם מעולם. בהמשך, כשהומצא הסיפולוקס, היה סבא אחראי למלאי הסודה בבית. מאד אהבתי לראות אותו מרכיב את בקבוקוני הגז הקטנים על המיכל, לשמוע את רעש הגז שנכנס ולבסוף ללחוץ על הצ'ופצ'יק לשחרר את הלחץ שעוד נותר.
היום כשאני חושבת על זה – בבית סבא וסבתא למדתי לראשונה אנטומיה (של תרנגולת ושל דג), פיסיקה וכימיה…
לסבא היה מדף עם תמרוקים שונים, מי קולון, שמן לשיער אותם הקפיד לשים להשלמת ההופעה. וגם זכורה לי קופסת טבק להרחה.
סבא היה הולך לבית הכנסת הקטן שברחוב גרוזנברג. לפעמים בימות החול ותמיד בשבתות ובחגים. בראש השנה וביום כיפור התלוותה אליו סבתא. ליל הסדר נחגג בביתם כמיטב המסורת היהודית. סבא ישב על הספה בראש השולחן, נתמך בכריות צחות כשלג וניהל את הסדר כשמחרים אחריו משפחות ילדיו הקיבוצניקים. שירים מפה ומשם. הלכות החג שספגתי בבית הסבים הייתה ייחודית לבני דורי שלרובם לא היו סבים וסבתות. נטילת ידיים, אפיקומן, כוס אליהו הנביא.
סבא היה עושה את הקניות בשוק והיה אחראי על פריסת הלחם.. סבתא צחקה בהומור הדק שלה שאת מלאכת הפריסה למד בצבא הבריטי – פרוסות עבות וגסות…
בפסח היה אחראי על גרור החזרת, עם הדמעות וכל השאר. לאחר שיצא לגמלאות נהג לשבת בבוקר על המרפסת הקטנה בכניסה לבית וצפה לרחוב. לראות אולי יבוא אורח. כשנגלה אחד כזה הוא היה "כורז" למלכה שתוציא ותכין אוכל וכיבוד.
לא היו אז טלפונים להודיע על בואנו. הבית היה בכוננות קבועה לאירוח: בני משפחה, קרובים רחוקים, בני עיר וחברי הקיבוצים עינת ורמת הכובש שהזדמנו בעיסוקיהם.
גם אנחנו הנכדים התארחנו מדי חופש בהרכבים שונים אצל סבא וסבתא. סבא לקח אותנו למגדל שלום שנבנה לנסיעה על המדרגות הנעות ! זאת הייתה אטרקציה! וגם, סיבוב בחלונות הראווה בשבת.. הוא אמר לנו שהוא רושם כל מה שנבקש..
הברכה השגורה בפיו הייתה : "בריאות ואושר והצלחה רבה!"
ועוד סיפור אחד על אותה תקופה מיוחדת ושונה כל כך. כאמור, לא היו טלפונים. היה טלפון אצל השכנים, משפחת גרינברג מהמכולת.
שנה אחת, ביום כיפור, חזרו סבא וסבתא מבית הכנסת בצהרים. כשהגיעו, שמו לב שדלת ביתם פתוחה. סבתא הנועזת עלתה ראשונה במדרגות וסבא חיכה למרגלותיהם. הפורצים שנכנסו לבית שמעו את הצעדים על מדרגות העץ ויצאו בריצה כשהם מפילים את סבתא במדרגות. סבתא נפצעה והועברה לבית חולים. ההורים שלי נהגו מדי צאת יום כיפור להתקשר לטלפון של משפחת גרינברג לשאול לשלומם ואיך עבר הצום ורק אז התברר כל האירוע. היה מסובך להתארגן בקיבוץ לרכב ולנסיעה אבל כמובן שהתגברו על כל המכשולים ונסעו לתל אביב מיד.
מאז אותה נפילה סבתא לא יכלה להרים את היד אפילו להסתרק והייתה תומכת ביד השנייה. זה הסיפור המופלא של הבית המתוק ברחוב יבנאל 25 בתל אביב, זהו הסיפור על סבא הרץ.
יהי זכרו ברוך.
* הצילומים וסיפור החיים של הרץ בן-יהודה ומשפחתו נאספו ונערכו ע"י נכדתו איה בן-יהודה –שפרן.