אתר זיכרון - קיבוץ עינת

גדליה בנדור (בנדר)

ח' אייר תש"ד - 1/5/1944

ט' שבט תשפ"ד - 19/1/2024

גדליה בנדור (בנדר)

לזכר אחי גדליה (בנדור) בנדר

מתוך ראיון שהעניק עלי בנדר לארכיון עינת 4.3.2024

בשנות ה – 40 הראשונות, בעת שאנו שכנו עדיין בקיבוץ גבעת השלושה הישנה, הגיעו לחברי הישובים בארץ שמועות על השואה המתרחשת באירופה – נסיון להשמדה שיטתית ורצח היהודים בארצות שנכבשו ע"י הנאצים ימ"ש. הנהגת הישוב נוכחה לדעת כי עליית היהודים מארצות אירופה נעצרה וכדי להמשיך בתנופת ההתיישבות בארץ ישראל יש להרבות בילודה.

מנהיגנו דאז – דוד בן גוריון ז"ל טבע את המונח "עליה פנימית" ובאמצעותו המריץ את המתיישבים להביא לעולם עוד ילדים.
באותם שנים של קשיי קיום, חוסר עבודה ותקציבים חסרים לא התלהבו בהנהגת הקיבוץ מילודה רבה. הקיבוץ ראה בילדים סוג של "הוצאה". הסתכלו בעין עקומה על כל מי שהביא יותר מדי ילדים. יותר מילד אחד במשפחה זה יותר מדי. הייתי בן בכור יחיד עד גיל 10 . כאשר הגיעו השמועות על השואה באירופה החליטו חברי הקיבוץ לאמץ את המלצת בן-גוריון ולהרבות בילודה. כך החליטו גם הורי יצחק ובתיה ז"ל, וכך הגיעו לעולם שני אחי ואחותי הצעירים ממני. ראשון היה יונתן שנולד ב – 1942 ואחריו גדליה שנולד ב – 1944. אחריהם ב – 1947 נולדה אחותי הצעירה הילה.
החיים של גדליה החלו בצפיפות. יש לו אח מבוגר ממנו בשנה וחצי, דירת ההורים הייתה חדר אחד בלבד. למרות שהייתה לילדים לינה משותפת בבתי הילדים וכל ילד ישן במקום אחר. גדליה היה ילד חסון ובריא והיה מהתחלה עצמאי. היתה תקופה קשה בקיבוץ , הפיצול בתוך המפלגה חדר גם לקיבוץ ובסופו גם היה הפילוג. הילדים היו באים בערב לחדר ההורים שהיה ממש חדר אחד בלבד. היה כל הזמן מצב של לחץ, של מי יילווה ילד זה ומי ילווה את הילד השני. אני בתקופה זו לא הייתי בקיבוץ, הייתי בלימודים בעין חרוד, אח"כ פרצה מלחמת השחרור, אחר כך למדתי בביה"ס החקלאי "מקוה ישראל" ואח"כ הייתי בצבא. לא יכולתי לתרום בעזרה לחינוך ותעסוקת אחי. בינתיים גדליה כבר התבגר אבל הבעיות כבר נוצרו. למרות שגדליה היה ילד יפה תואר, גבוה ואהוב על חבריו, אבל בבית הספר היה לו קשה להסתדר עם המורות המבוגרות, שהיו מורות לילדים צעירים. היה למורות קשה לנהל את הילדים שהיו קצת "פוחזים". גדליה לא אהב את בית הספר, היה לו קשה בבית הספר ולא קיבל עזרה מספקת מהמורות והמצב בלימודים נעשה יותר גרוע משנה לשנה.
בשנת 1953 עברנו לעינת. כשגדליה גמר את כיתה י' בעינת, הוחלט בצוות שמחליט בנושא חינוך ("המועצה הפדגוגית") לשלוח את גדליה לבית ספר "כפר גלים" שהוא כפר נוער בתנאי פנימיה, הכולל לימודים כלליים ומגמה חקלאית . גדליה התחיל ללמוד שם בכיתה י"א והמשיך גם בי"ב.
אחרי זמן מסויים שהיה שם ביקרתי אותו ב"כפר גלים". פגשתי שם את מנהל בית הספר שהיה מוכר לי מלימודי בעין חרוד. המנהל היה בן גילי. סיפרתי לו שאני אח של גדליה. המנהל שיבח מאד את גדליה . גדליה פרח בבית הספר היה תלמיד מצטיין התבלט בחברה מצא את מקומו. אין לי הסבר מיוחד איך אירע המפנה הזה. זו הייתה הצלחה, הייתה לו חברה, ניצה, שלימים גם התחתן איתה וליוותה אותו כל חייו. חזרתי מהמפגש בכפר גלים וסיפרתי להורי על המפגש שהיה לי עם מנהל בית הספר בכפר גלים ומה שאמר המנהל שאני מכיר אותו עוד מעין חרוד. אמא שלי כמעט בכתה מרוב אושר. עוד לפני שיצא לכפר גלים נוצר קשר מיוחד בין גדליה ואחותנו הילה, לשניהם היה טוב יחד והיחס המיוחד נשמר עשרות שנים למרות המרחק הפיזי בין יוטבתה בדרום וחיפה בצפון.
גדליה הצליח גם בשרותו הצבאי. קודם כל הוא ראה והרגיש שרוצים אותו ומעריכים אותו. גדליה השתחרר בדרגת סגן וחזר לעינת והתחיל לעבוד במטע. היה מרוצה. אבל בצבא היה מפקד שהדריך בבה"ד 1 שמו מאיר פעיל שגם היה חבר כנסת לימים. הוא היה גם היסטוריון ואדם חשוב. הוא אמר לגדליה שהצבא צריך אותו. גדליה השיב לו שההחלטה היא של הקיבוץ. מאיר פעיל רצה להופיע בפני האסיפה הכללית של חברי הקיבוץ. ואכן מאיר פעיל הופיע באסיפה והחברים השתכנעו מדבריו שהצבא צריך לגייס את גדליה. המזכיר העמיד את הנושא להצבעה וכל החברים הצביעו בעד שירות קבע של גדליה. בסדיר גדליה היה בסיירת גולני. השתתף בפעולות תגמול באזור עמק בית שאן, הירדן, במעברים מעבר לגבול. הוא התפרסם עקב הפעולות שהשתתף בהן.
לגבי משכורתו של גדליה מהצבא לא היה שום עימות עם הקיבוץ. גדליה בדק מה יהיה התפקיד שלו בצבא והיה מרוצה מהמצב. לאחר זמן גדליה החליט שהוא אינו יכול להעביר את המשכורת לקיבוץ ולכן יהיה חייב לעזוב. הוא הודיע על כך לאלחנן (בוקסנר, מנהל החשבונות). אחרי זמן קצר גדליה התחתן עם ניצה. הרב שניהל את החופה היה רב צבאי ושיבח מאד את גדליה וקרא לו גיבור. במשך השנים נולדו לגדליה וניצה שתי בנות – חן וזהר, ונכדים.
לגבי שרותו הצבאי, גדליה אמר שהוא התמחה בריצה בין מוקשים. אבל לא התלונן על שום דבר הקשור לשירות הצבאי שלו. היה מפקד סיירת "אגוז". עסק במארבים ופעולות תגמול.
אנשי הסיירת נחשבו לעילית שבין החיילים והמפקדים, זה די מחייב והוא לא חשב אחרת. עבר מגורים מדי פעם, בצפון – כפר יובל, ובדרום גר בבאר שבע ובמצפה רמון.
גדליה עבר מדורים – אחד להיות קרבי, אחר כך בנושא ניהול ופיקוד לכן היה בקורס פו"מ (פיקוד ומטה). אחרי כמה תפקידי ניהול ראה שאין אופק להתקדמות, והחליט לצאת לפנסיה, בדרגת אלוף משנה, בערך בגיל 45 . הוא ניסה אחרי השרות לעבוד בחברה מסחרית. עבד בתפקיד בכיר אבל לא היה מרוצה מקולגות שעבד איתם. עזב את התפקיד שהיה לו והתחיל ללמוד באוניברסיטה. גם במילואים השתתף במלחמות ומבצעים, שירת במטה האוגדה או הפיקוד.
גדליה וחברים החליטו להקים בית למשוחררי קבע מצה"ל. התנדבו לעזור בחקלאות לישובים בדרום שהיו צריכים עזרה. היה בהנהלת הארגון. כולם קראו לו בשם חיבה "גידל" כי הוא היה גם גדול בממדי גופו. התפקידים שמילא היו בהתחלה בשכר ובהמשך בהתנדבות.
בשנים האחרונות עסק במסגרת הארגון של משוחררי הקבע ולעיתים נפגש עם חברים שאהב.
קיבל תפקיד כקצין בטחון בשדה תעופה, ונעשה מומחה לעיסוק זה. התחיל בגרמניה והמשיך בארה"ב. מעסיקיו רצו שישאר בארה"ב אבל הוא לא הסכים להשאר. תמיד היה עם המשפחה. ראה גם עולם אבל חזר.
לפני כ 8 שנים הרופאים גילו אצל גדליה בעיה בלב. מסתם אחד לא פעל כשורה והיה צריך להחליף אותו. עבר ניתוח להחלפת מסתם. אח"כ שמר על כושר סביר אבל נמנע ממאמצים קשים.
היה בריא בדרך כלל ולא סבל. הייתה רופאה שמלווה ומשגיחה עליו, אבל הוא נפטר בפתאומיות. אנו לא יודעים בדיוק מה קרה שגרם למותו. הוא היה לבד בבית. ניצה חזרה הביתה מטיול ומצאה אותו ללא רוח חיים. גדליה שמר על הבריאות כל השנים. נראה תמיד טוב, זקוף, גבוה. ניצה הכירה את גדליה בכפר גלים , הייתה לה חברה בכיתה י"א שהכירה את גדליה והיא אמרה לניצה "מצאתי לך חתן".
יהי זכרו של גדליה ברוך.

(ראיין את עלי, חזי ראובני)

בבסיס תל-נוף לפני המראה לצניחה גדליה
משמאל עם אריה ווקשטיין מעינת – 1969.

גידל וניצה עם הנכדה רוני

"גידל", גדליה שלי / ניצה בנדור

את גידל פגשתי כשהיינו ג'מילים (כיתה י"א).
הייתי תלמידה בבית הספר ב"כפר גלים", (כפר נוער בתנאי פנימיה הכולל מגמה חקלאית) אז, בחודש החופש, אמי ואני ירדנו לטבריה ל"סידורים" כלשהם. מולנו צועדת טבריינית מהכיתה מעליי, לא מהחכמות… היא עוצרת אותי ובפיה בשורה: "הגיע חתיך לכיתה שלכם, את תתחתני איתו".
אמי ואני ממשיכות בדרכנו ומתגלגלות מצחוק… גם כי כבר היה לי חבר…
ברור שהייתי סקרנית וללא ספק הוא נראה טוב!!!
ואז, מגיע חג העומר, כמו בקיבוצים לשעבר…
"גידל" (כך כינינו תמיד את גדליה) ואני ברוקדים. המנחה מסדרת אותנו לפי הגובה, ברור: הוא הבן הכי גבוה ואני הבת הכי גבוהה.
בתום החזרה, הוא שואל אותי בעדינות, אם מתאים לי שנלך לשתות מים קרים…
ומאז אנחנו ביחד.
נולדו לנו שתי בנות נפלאות, זכינו לנכדים. היו לנו הרבה חברים ומהם כאלו שהלכו בטרם עת,
וכעת, אני אלמנה… נועם של זוהר, לקח מהאוסף שתי תמונות נהדרות וסידר להן מסגרת. בכל יום אני מחליפה עם גידל כמה מילים, עדיין בדמעות.
אחותי נורית בשכנותי וזהר דואגת ומגיעה.
יהי זכרו של גידל ברוך לעולמי עד.

 גידל עם ענבל הבת של עלי ועדה

מימין דדי אילן, הילה בנדר – אילן, יונתן, עלי וגדליה בנדר

בגבעת השלושה – 1949 ההורים בתיה ויצחק בנדר, באמצע עלי אוחז בגדליה, מימין יונתן עם הילה

לזכר דודי גדליה ("גידל")

הספד מאת ענת בן יוסף, מקיבוץ יוטבתה, בת של הילה.

לדוד גידל :
כשהייתי ילדה קטנה בגן, בכל ראש השנה כששרו את השיר "שנה טובה לדוד גיבור אשר על המשמרת", היה לי ברור שזה השיר של דוד גידל. כי למי יש דוד כזה, גיבור אשר על המשמרת אם לא לי?
דוד "גידליה" שלי, "גידל", או "גידלה" כמו שניצה היתה קוראת לו היה כסלע כצוק איתן בחיי. בפסיכולוגיה קוראים לזה זולת עצמי. כזה שתמיד אפשר לסמוך על כך שיהיה שם. לשאוב דרכו בטחון עצמי. לדעת שעצם הנוכחות שלו היא לכשעצמה אישור לחוסן ואופטימיות.
ממש כמו בשיר- אין נהר רחב מספיק, ואין הר גבוה מספיק שיפריד את גידל מאתנו. הקילומטרים שבין יטבתה למצפה רמון/כפר יובל/חיפה או השד יודע איפה, לא היו שיקול כלל כי כשגידל מחליט שהגיע הזמן להגיע לבקר את אחותו הקטנה ביטבתה ואת האחיינים הקטנים והמעריצים, הוא פשוט עולה על הרכב אורז את ניצה והבנות ונוסעים. והביקורים של גידל וניצה אצלנו ביטבתה הרחוקה היו חגיגה אחת גדולה. דמיינו לכם, ארבעה אנשים מבוגרים, יושבים במשך 48 שעות רצוף סביב השולחן מקשקשים ומרכלים צוחקים וגם אוכלים הרבה.
ואני, ילדה קטנה ואז מתבגרת ובהמשך אמא צעירה מסתכלת מהצד ולומדת שככה זה במשפחה. לא צריך הרבה. רק להיות ביחד.
זכור לי במיוחד בקיץ 82, מסיבת בר המצווה של יורם. מלחמת לבנון הראשונה בעיצומה וגידל עמוק בתוך לבנון וברור שלא יוכל להגיע לאירוע. אמא עצובה כי אירוע בלי גידל זה לא זה.
אבל הוא הגיע. ואת עיניה הזורחות של אמא שלי וקריאת הגיל מפיה כשקלטה את דמותו לא אשכח אף פעם.
דוד גידל אהוב שלי. איזה מתנה קיבלתי שהיה לי דוד כמוך. תמיד נוכח, תמיד קשוב, מתפעל ועוזר. איך להפרד עכשיו מנוכחות כזו משמעותית? בלי שום הכנה, בלי זמן לעכל.
רק להחזיק חזק את האהבה והחיבור שהיה לנו.
הסיפור שהכי מייצג את מי שהיית עבור כולנו, קשור דווקא בתפקידך עבור ילדי, כ-סב/דוד.
כשמעין היה בן שנתיים, שיחק בטנק עם שלט. הטנק נסע ונתקל בקיר. אמרתי למעין שיסובב את הטנק כי אי אפשר להזיז את הקיר. מעין תלה בי עיניים תמימות ושאל אולי דוד גידליה יכול?
תודה גידליה אהוב על כל מה שעשית בשבילנו, שגרמת לנו להאמין שאפילו אפשר להזיז קירות…

גידל עם הנכדות מיכל מימין, רוני משמאל

מימין הנכדה רוני, גידל, ניצה, הבת זהר, הנכדות אופיר ומיכל

דברי פרידה מגדליה / הילה אילן (בנדר)

ימים כל-כך מלאי עצב, אז לפעמים צריך כל אחד מאיתנו לפנות מקום בלב לצער לגמרי פרטי, כי היה לנו איש ואיננו עוד.
אח שלי, אחי הצעיר מעלי ויונתן, אחי, הכי קרוב. תמיד אח שלי.
אני מגלגלת את סרט חיינו המשותפים וזיכרונות צפים, זה בעקבות זה – תמיד אתה הנותן, המביא, הלוקח והמחזיר.
נתחיל מהסוף: אתה מביא את עלי ליום ה-שלושים למותו של דנטה, נכדנו, אהובנו. עלי ואני לא נשכח לך זאת. באותו שבוע, באותו טוב-לב ובאותה אחריות, נסעת מחיפה לרמת אביב, ללוות את יונתן לבדיקה. המשפחה שלנו תחסר אותך בדרך הכי פשוטה, הכי מיידית. ואתה לא נתת לנו דקה לומר לך כמה אתה אהוב עלינו, על כולנו – ילדינו, נכדנו וחתנינו.
אז נתחיל מהתחלה. כשהייתי ילדה ממש קטנה וזה היה מזמן. אתה היית המדריך של הכיתה. הפעולות הכי מדהימות, עם שירים ותחפושות ומשחקי לילה. ואני כל-כך פחדתי ואתה כל כך שמרת. ואח"כ צבא. וכשהיית עצוב, כשחלום הטיס נמוג, וסבתא בתיה דאגה לך, לקחתי אותך לטיול של שבוע בהרי אילת. והיית שם מקור גאוותי, הכי גיבור, הכי עוזר, הכי סוחב, והכי חתיך. שם הבנת שהמסלול שלי נקבע – יטבתה. ומאז זה הכיוון – היית לנו ציר משפחתי. מצווה ראשונה – אתה נסעת מעינת ליטבתה – הבאת את סבא יצחק לחתונה של ענת ושחר. ומיד כשהסתיים החזרת את סבא לעינת. ויתרת על הבילוי שאחרי… ולא עוברות השנים ומחכים לך כולם כולל הרב כי אתה נבחרת להיות הסנדק של נכדי. אתה ורק אתה. אין אחר. והלאה… אתה לוקח את דדי לטיול מטורף בלבנון. כי שניכם חייבים לראות כמה אתרים ארכיאולוגיים ייחודיים. ההיסטוריון פגש בגנרל. "הילה" – פקדת, "תסמכי עלי!" סמכתי ? לא ! אבל לא מתווכחת.
עברו שנים ומפת הטיול, המפה הסודית של דרום לבנון, המפה שנתת לדדי נפרשה על שולחן המטבח שלי, כי מעין שירת בהר דוב, וחשוב לבדוק דרכים ומיקומים ישר מתוך המפה הסודית. ושניהם, דדי ומעין, יושבים כמו רב ותלמיד ולומדים את המפה של גדליה. בהמשך, "צוק-איתן", כשמעין נהג "אכזרית" בסג'איה רתחת מכעס: "איך שולחים נהג שלא מכיר את המקום ואת הצוות" ? כי אתה, וחזרו וספרו זאת גששיך בהלוויתך, אתה שמרת על חיי החיילים שלך, אתה לא אישרת להם לצאת לפעולה בלילה בירדן, סומכים על גשש שאינם מכירים, שמא, חלילה, מישהו יאבד בסוף (בקני הסוף).
ומכאן אני עפה לחוויית-חופש בכפר-יובל. קיבלת פקודה, ארזת, ותוך שעות המשפחה עברה משנת חופש שהוקדשה ללימוד באוניברסיטה לבית קטן במושב הגלילי. איך הסכמת והזמנת את בני יורם לנסיעת לילה בג'יפ צבאי איתך לאורך גדר המערכת? אתמול הסתבר לי שגם נירה הייתה איתכם בלילה, צמודים לגדר הטובה. ונתתם לי ולדדי את מיטת חדר השינה, כי אתה, כך טענת, ממילא לא ישן, וניצה ישנה עם הבנות, וליד מיטתך עשרה מכשירי קשר מטרטרים כל הלילה. איך ישנת? איך הצלחת להיות מרוכז בלחץ הנורא הזה?
כשנסתיים הפרק הצבאי בחייך התחלת לבקר בכל יצירותי. במה שהגעת הפכת עצמך לפועל-במה: דוחף, מרים, מוריד, ולסיום מוחא כפיים בשמחה גדולה. לכל מקום הגעת. לילה אחד הגעת לראות הצגה שלי במשגב-עם והבאת את יורם אתך. בתום ההצגה בילינו שעות בקרית שמונה יחד עם יורם עד שהשעון הורה לך להחזיר אותו לבסיס בירנית. וישבנו בשלוש בלילה עם המפקד שהיה חניך שלך במצפה רמון. לסיום העברת לדנטה יקירנו קורס בתולדות חיפה. הוא זכר זאת באהבה.
לדבר עליך זה לדבר על מפת ארץ ישראל. עברת את הארץ כולה בראשך וברגליך.
יפה שלנו, אהוב. כל סיפור לוקח אותנו לפינת ישראל אחרת. וכשהתבגרת ונפרדת מהצבא, איתך נוסעים לגלבוע לראות פריחה, איתך ברמת הגולן וברור שאיתך בכרמל, ותמיד אתה אומר לי בחיוך מלטף: "אבל הכי יפה: להביט בהרי אדום בשעת שקיעה".
אני רוצה שכל האנשים העומדים כאן ידעו שקברנו היום את היפה, את הטוב, את התמים והנדיב באנשים, וחסרונו ילווה אותי מהיום ועד עולם.

הילה אילן / יטבתה – יום ראשון, 21.1.2024 בית הקברות במושבה יבנאל.

האחים לבית בנדר – מימין עלי, יונתן, גדליה