גביש דני
ג' שבט תש"ח - 14/1/1948
כ"ג אדר תשפ"א - 7/3/2021
תולדות חיים
דני נולד בינואר 1948 להוריו אולי ואהרון זלצמן ז"ל, בירושלים. גדל בתל-אביב. בן שבעים ושלוש במותו.
את שרותו הצבאי עשה דני בצנחנים. לאחר מלחמת ששת הימים, עלה דני עם בוגרי הצנחנים לרמת הגולן, להקים את הישוב "גבעת יואב" – על שמו של מפקדם יואב שחם ז"ל, שנפל בפעולת "סמוע".
דני נישא לבת עינת חנה פורת והצטרף גם הוא לחברות בקיבוץ עינת.
בשנות עבודתו בעינת, מילא דני שורה של תפקידים מרכזיים, ובהם: רפתן, מרכז הרפת, מזכיר הקיבוץ, מנהל שיווק של המפעל "נעלי עינת", ומנהל השיווק במפעל האפייה "מעדני-בר".
דני יקר ! לפני כשנתיים וחצי נפגשנו במספרה של ניר. ישבת מולי עם משקפי שמש כהים. שאלתי אותך בתום לב, מדוע אינך מסיר את משקפי השמש, ואז ענית לי בפנים חתומות ובקור רוח מצמרר, את הסיבה.
לאחר מכן, הרגשתי שאיני יכול לשאול שאלות נוספות, אבל הבנתי לאן זה הולך.
דני, שנינו מאותו שנתון – ילדי המדינה. לצערי הרב, זה השנתון המדמם. אנחנו שותפים לדרך. אני נולדתי בקיבוץ ובחרתי להמשיך את דרכי בו. אתה באת ממקום אחר ובחרת בדרך חיים זו. לאחר שהכרתי אותך, למדתי שהיינו קרובים בדרכנו, תמיד הרגשתי שגדלנו ביחד.
זכור לי שכאשר הגעת לעינת דיברנו על משמעות שמות המשפחה שלנו – אתה, זלצמן – איש מלח, ואני זלצברג – הר מלח.
לאחר החתונה עם חנה, שיניתם את שם המשפחה ל – גביש.
עם סיום עבודתך כמזכיר ב-1986 , החלפתי אותך בתפקיד. עבדנו מספר שבועות בחפיפה. בתקופה זאת למדתי להכיר אותך – איש עם סולם ערכים גבוה, אחראי, מסור וצנוע. תפיסת התפקיד שלי כמזכיר, הייתה קצת שונה משלך. בדיעבד הבנתי עד כמה היית עקבי ונחוש בדרכך לפתור בעיות חברתיות ואישיות.
משפחה יקרה, איבדנו היום חבר יקר בפסיפס האנושי של עינת. קשה הפרידה, עצוב וכואב לנו מאד. דני, נזכור אותך באהבה.
תנחומינו מעומק הלב, למשפחת גביש – לחנה, יובל, גל ומעיין ובני ביתם.
לנכדים – יהלי, אלישע-דוד רוה, ישי וינון גביש, ולכל המשפחה המורחבת.
יהי זכרך ברוך.
דורון זלצברג – 9.3.2021
לזכר אבא / מאת יובל
לדני "תכלס" היה גם צד עדין. מעבר לדן העקשן הסתתר לו דן רגשן שהיה רומנטיקן גדול. זה התבטא באופנים שונים שאחד הבולטים בהם היה אהבתו למוזיקה. מי שהיה נכנס הביתה בבקרים של שישי מצא אותו בדרך כלל במטבח מבשל את ארוחת השבת לצלילי קונצ'רטו לפסנתר מס' 2 של שופן, או הסימפוניה התשיעית של בטהובן, או האופרה "נישואי פיגארו" של מוצרט – רועמים בחלל הבית, כשאבא רועם איתם באושר של אוהב מוזיקה אמיתי.
ברגעים הללו הלב שלו התרחב ונפתח. המוזיקה פרטה אצלו על נימי רגש שלא ידע להסביר אפילו לעצמו, אבל התפשטו בכל גופו ונשמתו ומילאו אותו בתנודות עדינות של רמזים למקומות רחוקים, זמנים אחרים ואפשרויות של חיים לא נודעים. בשבעה על אמא שלו סיפר אבא בדמעות של התרגשות וגרון חנוק ללימור ולי כיצד למד לאהוב ולהעריך מוזיקה מאוממה האהובה שלו. היא שרה לו אופרות וסונטות, והאהבה ביניהם הולידה בו את אהבת המוזיקה.
למוזיקה הקלאסית היה מעמד בכורה. אני זוכר את הכוננית החומה עם אוסף אלבומי הויניל 12 אינץ' שהרשים אותי מאד בתור ילד. היתה שם חבילה מכובדת שהתחלקה באופן ברור לשניים: מצד ימין עמדו זה לצד זה ה"גבעתרון", חוה אלברשטיין ואריק איינשטיין של אמא ומצד שמאל – רחמנינוב, באך, ויואלדי, ומעל כולם – מוצארט, של אבא.
לקיבוצניקים ב"סבנטיז" ותחילת ה"אייטיז" היו אולי תקליטים אבל חסרה להם דרך נאותה להאזנה איכותית למוזיקה. יום אחד נסענו אבא ואני עם אהרון תמיר ז"ל לחנות סטריאו של אח של מזל לקנות מערכת ולתקן את העוול. חזרנו עם פטיפון ומגבר-רסיבר של JCV וזוג רמקולים "בלטקס" שעוד עמדו בסלון הבית עשרות שנים אחרי שהמגבר והפטיפון הלכו בדרך שלא נודע שמה, והתחלפו ברמקול-מגבר בלוטוס וינטאג' של "מארשל" שקניתי להם און-ליין. בימי הזוהר שלה, היו למערכת החדשה והנוצצת שלושה שימושים עיקריים: אני הייתי קונה תקליטים ומקליט אותם לקסטות כדי לשמוע בטייפ דאבל-קאסט האדום והאהוב שלי. ההורים היו מנגנים עליו את המוזיקה שלהם, וברדיו היו מאזינים לחדשות בבוקר, ל"קול המוזיקה" (אבא), לשירים ישראלים (אמא), ולפנות ערב היינו שומעים את אייבי נתן אומר: "עכשיו, עם שקיעת החמה תעצור תחנת קול השלום את שידוריה למשך שלושים שניות לזכר קורבנות האלימות באזורנו ובעולם כולו". המוזיקה היתה קופאת לרגע, שלאחריו התחדש השידור עם הפראזה האחרונה מהשיר האחרון מהאלבום האחרון של "הביטלס": "and in the end the love take is equal to the love you make" , מייד אחריו הבקיעו צלילי המיתרים הנפלאים מתוך השיר האלמותי ""twilight time של "הפלייטרס" שנתנו את האות לתחילתו של מסע יומי אל עבר מוזיקלי רומנטי ומרגש שנכנס עם שקיעת החמה לתוך הערב. אני זוכר את אבא שר את שירי התוכנית יחד עם הרדיו. הפנים שלו היו מתרככות. הוא שר בקול, בהנאה, בתשוקה. המוזיקה מצאה בו תיבת תהודה לתדרי ביניים חמקניים.
המוזיקה נשארה חברת נפש נאמנה גם בימיו האחרונים, כשכבר לא היה יכול לעשות כמעט כלום הוא שמע מוזיקה באוזניות. מחפש דברים חדשים ומתענג על הישנים. המוזיקה אף פעם לא איכזבה אותו. הבורא לקח ממנו את היכולת לעשות הכל כמעט, אבל השאיר לו מתנה עדינה ומופלאה: היכולת לשמוע ולהנות ממוזיקה.
נמשיך להאזין למוסיקה שאהבת, אבא יקר, ושמזכירה לנו אותך כל כך.
לסבא / מאת יהלי
היי, זו אני. רציתי להגיד לך שאני מתגעגעת. היית סבא מדהים לכל דבר.
14 שנה של כיף, גם שכבר פחות יכולת לעשות דברים.
אני זוכרת ממך כל כך הרבה דברים טובים. זוכר איך היית לוקח אותי לבריכה בימי שישי ? איך שחינו ביחד ? זוכר שמצאתי 100 שקל בבריכה ובזבזנו את הכל על ממתקים?
אני זוכרת שכל פעם שהייתי חולה היית עוטף אותי חזק חזק עם שמיכה, עד שהייתי אומרת: " סבא, אתה חונק אותי, תשחרר.."
אתה זוכר? אתה זוכר איך כל פעם שהיינו יוצאים מהבית שלכם עם האוטו היית מכוון אותנו כל כך קרוב לאוטו והיינו אומרים לך: "סבא אתה תידרס!" היית צוחק וממשיך…
אני זוכרת את הפעם האחרונה שלי ושלך לבד, לפני שהמחלה ממש החמירה, סבתא התקשרה אלי ואמרה שהיא צריכה ללכת לעבודה, וביקשה שאבוא להשגיח שלא תעשה שטויות. אתה זוכר איך הכרתי לך את הלהקות האהובות עלי ואתה הכרת לי את שלך? זוכר איך הצלחתי להקים אותך מהכיסא ורקדנו ביחד לצלילים של השיר שאתה אוהב? זוכר איך הכנתי לך אז גלידה וסבתא בדיוק חזרה ואמרה: "כמה סוכר, דני, תיזהר".. עשינו ביחד מיליון שטויות, זוכר? היית הסבא הכי מדהים שיש ואמנם אתה לא פה יותר אך תמיד תהיה בלב שלי, של אמא, של סבתא ושל כולם.
גם כל החברים שלך תמיד סיפרו עליך שבחים. בקיצור, יש לי הרגשה שלא היית רק סבא אלא גם חבר מדהים.
אז כל מה שנשאר להגיד זה שאני אוהבת אותך מאד סבא,
שלך נכדתך האהובה, יהלי
דני שלי אהוב ליבי / מאת חנה
דני שלי אהוב ליבי, לא כך דמיינתי את חיי הגיל השלישי שלנו. היו לנו כל כך הרבה חלומות ותכניות. פנסיונרים משמעו – עושים חיים. אך כפי שידוע, האדם עושה תכניות והגורל צוחק.
לפני כשלוש שנים נפלה עלינו המכה – מחלה נדירה, קשה מאוד וחשוכת מרפא: PSP שמה ממשפחת הפרקינסיוניזם. ואכן מחלה ארורה זאת הכריעה אותך תוך סבל וייסורים קשים מנשוא.
דני אהובי, נגאלת מכל הסבל הזה ועכשיו נשמתך שקטה, אנחנו כאן נשארנו עצובים ובוכים וחסרים אותך כל כך, ומתנחמים בכך שסבלך נגמר.
נפגשנו צעירים כל כך לפני 51 שנים ומאז אנחנו תמיד ביחד. הקמנו משפחה נפלאה עם שלושת ילדינו: יובל, מעיין וגל וקיבלנו באהבה רבה למשפחה את ארז, בעלה של מעיין ואת לימור אשתו של יובל וביחד איתם זכינו לגדל, לטפח ולאהוב ארבעה נכדים מופלאים: יהלי, אלישע-דוד, ישי וינון.
המשפחה שלנו תמיד היוותה עבורנו את העוגן החזק לצלוח את מהמורות החיים, השותפות, הערכיות והאכפתיות שבין כולנו היא כל כך משמעותית לנו ומעשירה את חיינו.
דנושי אהובי, היית אבא נפלא. כזה שממציא סיפורים לילדים, משוחח עם יובלי, מדרבן את גולי (גל) מאז ילדותו, הולך איתו מדי יום למגרש לשחק כדורסל, שר ורוקד עם מיקוש (מעיין) מאז קטנותה. ילדינו היו תמיד בראש מעייננו.
היית סבא מדהים שלקח חלק משמעותי בגידול הנכדים ברמת היום-יום וכל כך אהבת אותם.
היית השף של הבית. בשלן אדיר שמכין מטעמים לכולנו ולכל אחד לפי העדפותיו והכל באהבה גדולה ובסבלנות רבה.
הית לי בן הזוג המושלם. 51 שנים של אהבה וחברות אמיצה. על הכל דיברנו, התייעצנו זה עם זו, שמרנו האחד על השני,
הצחקת אותי ושרת לי ואני כל כך חסרה אותך וצריכה ללמוד לחיות בלעדיך.
מתגעגעת אליך אישי האהוב. מתגעגעת אל מי שהיית עבורנו כל השנים עד שבאה המחלה הארורה ולקחה אותך מאתנו.
אוהבת אותך לעד.
חנה