אלחנן בוקסנר

י"ד אדר תרס"ה - 12/03/1906

כ"א כסלו תשמ"א - 29/11/1980

אלחנן בוקסנר

תולדות חיים / אפרים שניר (בוקסנר)

אבי אלחנן נולד בפולין בעיירה אופוצ'נה.
האווירה בבית הוריו ספוגה הייתה ערכי היהדות הדתית המסורתית. מגיל 4 עד 25 למד ב"חדר" ובבית הספר המקומי. את המודעות הראשונה לציונות ספג מה"מלמד" ב"חדר", שהיה נלהב לרעיון הציוני והדביק באהבתו זו את תלמידיו.
בן 15 היה כאשר סיים לימודיו. כשאר אחיו הבוגרים ממנו, נכנס אבי לעסק המשפחתי ועזר לאביו ולסבו. המשפחה עסקה באותה עת בכריית עפרות חימר לעשיית הקרמיקה, לבני שמוט, מלט וחול לתעשיית הזכוכית. מצבם הכלכלי היה טוב והפרנסה הייתה מצויה, על אף המדיניות שנקטה ממשלת פולין, שמגמתה הייתה נישול היהודים מענפי משק רבים.
מרגע שנדלק אבי לרעיון הציוני-החלוצי, הנושא לא הרפה ממנו ולבסוף הגיע למסקנה, שכדי להגיע להגשמה עצמית עליו להכשיר עצמו בקיבוץ הכשרה בפולין, ואחר כך לעלות לארץ ישראל, בה ישתלב במסגרת קיבוצית.
בן 17 היה כאשר הצטרף, ביחד עם חמישה מחבריו לקיבוץ "תל-חי" שב"רודה-אופלין" שבפולין.
הקיבוץ היה אז על סף פירוק. נותרו בו חברים בודדים, אך כאשר הצטרפה הקבוצה האופוצ'נאית, נוצר גרעין לקיבוץ שהלך והתרחב, וב- 1928- הגיע ל- 35 חברים.

קיבוץ "תל-חי" היה תחילת הדרך בה הונחו היסודות שעיצבו מאוחר יותר את דרכו בחיים ואשר מימושם המלא יותר בא עם הצטרפותו לקיבוץ לאחר שהגיע לארץ-ישראל. בהכשרה למדו החברים לחיות כקבוצה, לשאת בתפקידים ובאחריות, להתמודד עם בעיות חברתיות וכלכליות,עבודה פיזית, חינוך למסגרת משותפת ויצירת נורמות חברתיות שונות מהמקובל בחברה
היהודית מסורתית בגולה. עבודת כפיים הועמדה בראש סולם העדיפויות. טענו: "אין קידמה ללא עבודה רוחנית, אך אין יציבות ושורשיות ללא עבודת כפיים".
הדרך להגשמה עצמית תבוא על ביטויה בדרך החיים הקולקטיבית במסגרת הקיבוצית. הקיבוץ הוא הכוח המלכד ומקשר את החברים בגורל משותף ובאחריות ליצירת המפעל החלוצי בארץ-ישראל.
בקיבוץ "תל-חי" שברודה-אופלין עבד אבי בבית חרושת לזכוכית, ואחר כך כסדרן עבודה וכגזבר.
בעקבות שפל בענף הזכוכית נסגר המפעל והקיבוץ עבר ל"סוביבור" לאחר כך ל"ייז'ורי ."

בינואר 1929 עשה אבי צעד נוסף קדימה, עלה לארץ ישראל, יחד עם אחדים מחבריו מאופוצ'נה ומקיבוץ "תל-חי". עם בואם לארץ סודרו בבית עולים ומשם נשלחו לקיבוץ איילת השחר, שם היה חבר חמש שנים, שם עוצבה וגובשה תפיסתו את הקיבוץ כדרך להגשמה עצמית.
עקרונות הקיבוץ כדרך חיים היו אז בתהליך של גיבוש וככל יצירה חדשה גם כאן הייתה מציאות מסויימת ועמדו שאלות חברתיות, כלכליות ומדיניות, שהיה צורך להתמודד איתם והעקרונות היו חייבים לתת תשובות לשאלות אלו.
אבא היה עד לתהליכים שהתרחשו בקיבוץ, היה חלק מהם וחי אותם. בעקרונות היסוד האמין באמונה שלמה ובלב שלם. כך, למשל, האמין בביטול הקשר שבין תרומה כלכלית ומקצועית לבין התגמולים החומריים (כסף,מצרכים,שירותים), ובביטול המחיצה הכלכלית-ריבודית בין העובדים בעבודת כפיים לבין עובדי הרוח והשירותים.
הוא האמין באחריות ההדדית בכל שטחי החיים, בחלוקה המתחשבת בערכי הפרט ובצורכי החברה, באי-ניצול הזולת והתבססות על עבודה עצמית כדרך ליצירת חברה טובה יותר.
לאור עקרונות אלה התנהג ופעל כל ימיו, כאדם וכחבר. תחילה בקיבוץ אילת השחר, אחר כך בגבעת השלושה ובעינת.
חייו מקפלים חמישים ושתיים שנות חברות בקיבוץ.
אבא אהב את הקיבוץ כמסגרת חיים וכאורח חיים, במשך 52 שנים ראה בהתגבשות והשתנות של הקיבוץ, אך גם בעיתות של משברים חברתיים, כלכליים ופוליטים, מעולם לא פקפק, כי זוהי המסגרת הטובה ביותר, שבה היה רוצה לחיות.
אבא ידע לנאום לפני אסיפת חברים, אך הוא ידע לשוחח, ואהב לשוחח. נעים הליכות ואיש חברתי היה כל ימיו. כאשר רצה להשמיע דברו עשה זאת בחוג חבריו וידידיו.
כאבא היה לו לב חם ואוהב. מאוד מסור היה, ידע לשמור על קשר הדוק בינינו ועשה זאת בדרך האופיינית לו.

בשנים האחרונות לקה בליבו, גופו נחלש פיזית, אך רוחו נשארה איתנה. מותה של אמי היה עבורו מכה אנושה. אך הוא התאושש והנהיג לעצמו אורח חיים של אלמן החייב לדאוג לעצמו.
הקפיד במצוות הרופאים בניהול אורח חיים יומיומי.
בשנים האחרונות היו לו כמה התקפי לב, אך הוא כאילו לעג לגורל ופעם אחר פעם התאושש והמשיך כאילו דבר לא קרה, עד של רגע האמנתי, שכפי שעונות השנה באות וחולפות כך גם התקפי הלב שלו, ואין מקום לדאגה מופרזת.
אך בפעם האחרונה בגד בו גורלו, ובהיותו אצל מרים אחותי, בביקור בקיבוץ יזרעאל, ללא כל אזהרה גופנית מוקדמת, לקה בלילה בשטף דם.
הוא עוד הספיק להיאנח ולהגיד שהוא חש ברע, ובתוך זמן קצר איבד את הכרתו ושותק בחצי הגוף. כשבאתי לבקרו למחרת בבית החולים, התאושש מעט, ואף עשה סימנים שהוא מכיר אותי ומבין את דבריי. מאוחר יותר איבד לחלוטין את הכרתו, וזו לא שבה עוד אליו. מקץ שלושה ימים נפטר, והוא בן 74 שנה.
נסתם הגולל על פרשת חיים. כך רצה הגורל, שבְתוּ חייו.
בדומייה אשא המכאוב, אך הכאב בלב צורב.
יהי זכרו ברוך.

דברים על קברו / מאת גדליה גלזר

אלחנן נולד ב 1906- בעיירה אופוצ'נה שבקונגרס פולין. העיירה מנתה כ – 6000 נפש יהודיים, ברובם אורתודוכסים (שמרנים). בית הוריו היה ציוני. אלחנן לא ראה עתיד מזהיר בפולניה האנטישמית, על כן חיפש דרך לעליה לארץ. הצטרף לסניף "החלוץ" וכעבור תקופה קצרה יצא עם ששה חברים לקיבוץ הכשרה ל"תל חי". למרות התנאים הקשים החזיק מעמד ובפברואר 1929 עלה לארץ עם חברו יהודה ארצה, ושניהם הצטרפו לקיבוץ אילת השחר.

שאיפתו הייתה לטפח עדר צאן ולטפל בו, מבוקשו ניתן לו והיה מאושר בעבודתו. בכל שיחה איתי דיבר בערגה על התקופה ההיא. תוך כדי עבודתו עם הצאן הותקף ב"קדחת מלטה", שהיא החמורה ביותר. הרופאים הורו לו לעזוב את המקום, על מנת להחליף את האקלים. הוא עבר לדרום הארץ – לבאר טוביה. בבאר טוביה עבד כרפתן חצי שנה. אחרי הבראתו הזמנית, עזב את באר טוביה והצטרף לגבעת השלושה.
עבד תקופה קצרה במספוא, עד שהמחלה תקפה אותו שוב. הרופאים פסקו שהוא חייב לעזוב את הארץ, כדי להפטר מהמחלה שדבקה בו.
גיוס כספים בתקופה ההיא לא היה מהדברים הקלים, ובכל זאת בעזרת קופת חולים והקיבוץ, גויסו הכספים ואלחנן נסע לפולניה להוריו. חצי שנה שהה בפולניה. בזמן הזה הכיר את חנה ז"ל. שניהם עזבו את פולניה, עלו לארץ, הגיעו לגבעת השלושה ובנו בה את ביתם.
נולדו להם 3 ילדים – אפרים, מרים ושוקה.
ב"גבעה" קיבל אלחנן על עצמו תפקידים שונים: סידור עבודה, חלוקת אספקה קטנה, רישום עבודת החברים, את כל אלו מילא בנאמנות וללא משוא פנים. כשעברנו לעינת קיבל על עצמו את גזברות הבית, תשלומים לפועלים שכירים, ועוד.
מצב בריאותו לא חזר לתיקנו. מדי פעם הובל לבית החולים ובשובו לא נכנע למחלה והמשיך לעבוד.
כאשר נלקחה ממנו רעייתו חנה ז"ל שכה אהבה, הצלקת לא הגלידה.
נחמתו היחידה היו הנכדים שהנעימו את חייו. מדי כמה חודשים היה נוסע לקיבוץ יזרעאל
שם חיה בתו מרים ובעלה יצחק ושלושת נכדיו. בשובו מביקור אצל הנכדים קרנו פניו באושר, סיפר וחזר וסיפר על חוויותיו.
היה בעל מסור וסב למופת. כל דאגותיו היו למשפחתו.
ינוחמו הילדים, תנוחם אחותו שרה, שהיא היחידה שנשארה אחרי השואה ממשפחתו הענפה.
חבריך בעבודה נפרדים ממך בצער וביגון ומרכינים ראשיהם על קברך הרענן.
ינעמו לך רגבי עינת. חבל אל דאבדין ולא משתכחין.

לזכרו / מרדכי שפירא

היכרתי את אלחנן עם הגיעי להכשרה ברודה-אופלין שבפולניה. היה זה בסתיו 1927 .
עבדנו אז בבית-חרושת לייצור כלי זכוכית. בית-החרושת עבד בצורה מאד פרימיטיבית. את כל העבודות, אפילו הקשות ביותר, היו עושים בעבודת יד. לאחר העבודה היומית היינו מקבלים עלינו עבודת קבלנות, ואלחנן, כמו כל יתר החבר'ה, השתלב בעבודה בחריצות ואדיקות.
אלחנן היה בחור גבוה ורזה. תמיד נראה לי מבוגר ממני בשנים. הוא בא ממשפחה אדוקה ומבוססת של סוחרים. ל"החלוץ" הגיע כאידיאליסט ומתוך הכרה בציונות. עזב את משפחתו, על אף התנגדותה לדרכו וליציאתו להכשרה ולעלייתו לארץ. אלחנן עבד עבודה פיזית קשה ומפרכת, ואף פעם לא התלונן.
כשחזר מהעבודה נהג להתרחץ, להחליף בגדים, וכך היה מקבל את שעות אחרי העבודה.
תמיד היה עליז וטוב-לב. הוא אהב לשיר ו"להשתפך" בשירה, בשירי חסידים ושירי ציון.
אחד מתענוגותיו היה השיחה. היה איש שיחה נעים ובחברתו הייתה השיחה קולחת. זכור לי יום אחד, בהיותנו עדיין בהכשרה, קיבלנו על עצמנו ללכת להביא את הדואר של בית-החרושת. הדואר היה מגיע לתיבה בתחנת הרכבת, שהיתה מרוחקת 20 ק"מ מהמגורים שלנו. יצאנו אחרי העבודה. היה זה בחמש אחה"צ, וכל הדרך סיפר אלחנן את תולדות משפחתו, עיסוקיהם והייחוס המשפחתי, מי הם השותפים לעסקים של משפחתו. סיפר גם על עצמו. הדרך נגמרה, אך הוא טרם גמר את הסיפור. אני הקשבתי היטב והוא נהנה. חזרנו ולא הרגשנו איך עברה הדרך – בקלות, כאילו לא עשינו אותה אחרי יום עבודה.
עבדתי עם אלחנן ביחד בסבלות בבית החרושת. תמיד הייתה בינינו הבנה וחברות. גם בארץ, כשעבר מאילת השחר לגבעת השלושה. היה זמן שעבדנו ביחד בנזלה במספוא. הוא היה ממניפי החרמש בקציר התלתן, עבודה שנחשבה לאחת העבודות הקשות ביותר. ידע לעשות את הכל במסירות, בשקדנות ובדייקנות. היינו חברים חמישים וחמש שנים והיכרתי את כל צדדיו, כל שמחותיו, וגם מכאוביו. בערוב ימיו רווה נחת רבה מנכדיו. בעיניו היו הנחמדים, המוכשרים והמוצלחים בעולם, וכמו כל סבא הירבה להללם. כשהיה חוזר מביקור בקיבוץ יזרעאל סיפר תמיד על כל הטוב והיפה שנמצא שם.
בימיו האחרונים זכה להיות ליד אהוביו.
תהי נשמתו צרורה בצרור החיים.

אלחנן וחנה עם בתם מרים – 1960

אלחנן וחנה בוקסנר עם בנם אפרים בעינת – 1955