אתר זיכרון - קיבוץ עינת

פרחיה – פיה ולדמן

כ"ה תשרי תשי"א - 6/10/1949

ה' אדר תש"פ - 1/3/2020

הספד לפִּיָה / דורון

אנו מלווים היום את חברתנו פִרחיה-פִיה ולדמן לבית גרין, בדרכה האחרונה למנוחת עולמים. פיה נולדה להוריה רחל וצבי זכרם לברכה, באוקטובר 1949, במושב אודים. בת שבעים במותה.
פיה יקרה, הפרידה ממך קשה וחונקת. היום אנו בוכים בעצם על עצמנו, על שאיבדנו חברה לדרך, בת גילנו. אנו, בני הדור השני בעינת, איבדנו לא מעט חברים לאחרונה ועכשיו אותך.
פיה, בעיניי את היית בלתי מנוצחת. בזכות האופטימיות האינסופית שלך, לא ויתרת על שום אתגר שהצבת לעצמך. גם במצבים הקשים האמנת שתתגברי. תמיד נתת לנו את התחושה שהכל בסדר. אולי אפשר להתנחם בכך שידעת לתת ולקחת מהחיים את הטוב והיפה.
נזכור אותך באהבה ענקית.
רמי, עפרה, איתמר ודניאל, בני ובנות זוג, ילדים ונכדים – משפחה יקרה ואהובה. איבדתם רעיה, אמא וסבתא מופלאה. כולנו אִתכם בצער ובגעגוע.
יהי זִכרהּ ברוך.

זהבה ענבי ופיה – 1962

פיה ליד המזכירות הישנה – 2016

הספד / רמי

שלום לכולם ותודה שבאתם ומשתתפים בצערנו.
למזלי, דרכנו, שלי ושל פיה, הצטלבו ובנינו משפחה ואהבה גדולה.
אני אוהב אותה ככל שיכול אדם לאהוב והחסר בלכתה, מכה בי מכה גדולה.
דרכה למדתי להכיר את דרכי הנועם, הגישה הפשוטה והבלתי אמצעית שהייתה לה עם אנשים, החותם הטוב והאהבה שהיא העבירה לאחרים, היכולת להיפתח ולפתוח את בני שיחתה, לאהבה ונתינה ללא התנייה.
הייתה לה אישיות מתרוננת.
יכלה לגעת מבלי סייגים באחרים, בהתחברות מיידית ואוהבת.
היא הייתה רוחנית מהמעלה הראשונה בעוד שהיא עצמה לא האמינה כלל ברוחניות.
הייתה לי אהבה גדולה ועצומה איתה וכך גם השבר שבא בעקבות מותה.
היא חסרה לי ברמות שלא פיללתי שקיימות. אני חווה עצב גדול מאז שנלקחה ממני ומאיתנו.
כל דבר בבית מזכיר לי אותה ואני ממאן להינחם.
אוהב אותך לעד.

פרידה מאמא

תודה רבה לכולכם שבאתם היום, יום לא פשוט.
אמא הייתה הכי טובה בלצלוח דברים כאלה, היא הייתה מפטפטת עם כולם ונותנת הרגשה טובה ומזמינה. אז ננסה להצליח בלעדיה, מתחילים.
עד הרגע האחרון ממש אמא שלי הייתה אתנו בכל הכוח שהתאפשר לה, הלכה עם אבא להרצאות וסרטים, לחוג קרמיקה, והיינו מדברות כל יום. היא אהבה לעזור לי לקפל כביסה ולהכין עם מיכאל שיעורים. היא הייתה סבתא מדהימה, מעורבת מאוד, רגישה, אכפתית, אהבה להקריא לנכדים סיפורים, לשחק איתם, לעשות איתם יצירות. הייתה קשובה להם והם אהבו אותה.
לה ולמיכאל שלי היה קשר מיוחד, הוא הבכור והרגיש שלנו והיא ידעה להכיל אותו בצורה מדהימה. הוא כל כך אוהב אותה. היא דיברה על איך יתמודד עם האובדן, חשבה על מה תאמר לו ואיך. הדבר הראשון שרציתי לעשות אחרי שסיפרנו לילדים היה להתקשר לספר לה.
היא התמודדה בשנים האחרונות עם שני סוגי סרטן קשים, אבל הרוח שלה והדרך שלה לחיות את החיים הייתה מעוררת השראה.
מי שהכיר אותה, או אפילו רק פגש בה, יודע שהיא הייתה משהו אחר בעולם הזה. מיוחדת, מוארת. קשה להסביר במילים. היא נגעה בכל אחד.
אמא היתה אישה אופטימית, חמה ושמחה, רגישה ואכפתית, היא ראתה את כולם. היה לה חיוך לכל אחד, היא ידעה לקשור שיחה וצחוק עם כל מי שנקרא בדרכה, ילדים ומבוגרים כאחד. היא לקחה את החיים בקלות.
היא ראתה דברים מתחת לפני השטח וידעה להתייחס אליהם. היא יכלה לראות עליי הכול, הרגישה ישר. ואני הרגשתי אותה.
העצות שלה תמיד היו נכונות, טובות וחכמות.
היא הייתה אמיתית וכנה, תמיד אמרה מה שחשבה. לא היה בה שמץ של ציניות. דיברנו בפתיחות, על הכול. היא קיבלה אנשים כמו שהם, היא לא שפטה.
ההורים שלי בנו יחד משפחה טובה ומלוכדת, אנחנו חזקים ביחד, עוזרים אחד לשני, מדברים. אנחנו ברי מזל. זכינו לשנים ארוכות וטובות של משפחתיות חזקה למרות המחלה, טיולים משותפים, מפגשים עם חברים ומשפחה מורחבת, ארוחות שישי.
זכינו להבנה האמיתית והעמוקה שצריך להנות מכל רגע והערכנו את הרגעים האלה של הביחד. זכינו להיות סבלניים יותר, מכילים יותר, מקבלים יותר.
זכיתי לגדול עם אמא מדהימה והילדים שלי זכו בסבתא נפלאה. אמא ליוותה את מיכאל לכיתה א׳ השנה כמו שקיוותה. לפני כמה שנים היא דאגה שלא תספיק.
לפני כמה חודשים אמא חגגה שבעים ורצתה לחגוג בטיול לחו"ל, אז נסענו המשפחה הגרעינית לטיול באיטליה, בפעם הראשונה, רק אנחנו. טיילנו, אכלנו, שתינו יין, היינו ביחד.
הכל היה ב"אִיזִי", פשוט, כיף, נעים, אמיתי. ממש כמוה.

עפרה ולדמן – פיטוסי / 2.3.2020

צילום וכיתוב – יאיר ענבי

צוות בית הספר מעבר אפק –
חובב בר, פיה ולדמן, מיצי אוברקוביץ, עפרה גולן, רותי בנדר – 2010

אמא

את היית האמא הכי טובה שיכולתי לבקש, מושלמת.
תמיד מקשיבה, תמיד קשובה ותמיד אוהבת. את ואבא בניתם את מי שאנחנו היום, תמיד נתתם את כל שיכולתם לתת ואין לי אף ביקורת או טענה על כלום, באמת.
אני רק מקווה שאוכל להעניק למשפחתי את מה שהענקתם לנו.
אמא אני עדיין זוכר איך בתור ילד ברחתי אלייך בוכה לאחר הריבים הרבים, איך שהיית מחבקת ומרגיעה אותי תמיד.
היו לך החיבוקים הכי טובים בעולם.
הדבר שמצער אותי יותר מכל, הוא שבנותיי לא יוכלו לחוות אותך עוד, לא תספרי להן עוד סיפורים, לא תחבקי ותנשקי אותן יותר, ולא יעשו עוד עבודות יצירה עם סבתא פיה.
אביגיל, כולה בת ארבע, מתייפחת על שסבתא פיה כבר בשמים, ויעלולי הקטנטונת עדיין לא הספיקה להכיר אותך ומאוד עצוב לי עליה, על שלא תכיר את האישה הכי טובה בעולם.
אמא את היית האדם שמקרין הכי הרבה אור ושמחה לעולם שראיתי בחיי.
תמיד היה לך דיבור, פטפוט, חיוך ושמחה עם כל אדם בו פגשת באמצע הדרך, תמיד היה לך שיח משותף עם כולם ותמיד הבאת אושר לכל מי שראה אותך.
בתור ילד זה תמיד הפליא אותי, חשבתי שזה משהו של מבוגרים. כשהתבגרתי, הבנתי שאמא שלי היא פשוט משהו מיוחד.
אמא, את היית מלאך עלי אדמות, מלאה רק בטוב, ואני אומר תודה על כל שנייה במחיצתך.
אוהב אותך תמיד,

איתמר

אמא שלי

כל כך מוזר שהלכת מאתנו.
כל כך הרבה אנשים הגיעו להיפרד ממך, נגעת בכל כך הרבה אנשים, השארת חותם בכל אחד שנקרה בדרכך.

אבא ואת בניתם במו ידיכם בית לתפארת –
גידלתם וחינכתם אותנו כמו שכל ילד רק יכול לחלום.
האהבה שלכם הייתה מושא להערצה ואנחנו רק היינו צריכים להסתכל מהצד וללמוד –
תודה לכם על כך. אני מודה שנפלה בחלקי הזכות להיות הבן שלך, היית עבורנו מצפן.

אבא – אתה היית שם תמיד, מהווה עוגן עבור אמא ועבור כל הבית – אמא לא הייתה יכולה להיות כל כך מיוחדת אם אתה לא היית שם מאחוריה תומך ואוהב. אנחנו היינו שם וראינו מקרוב את הדרך שלך, ההתמודדות היום-יומית, גם כשהמצב היה קשה ומורכב – היית מושא להערצה עבור כולנו.
לעד יהיה הבית שלכם, הבית של רמי ופיה ולכל אחד מכם, הפינות השמורות לו בבית – הכורסאות שלכם, הכלים שלכם.
אמא הלכה מאתנו אבל היא נמצאת בכל פינה, בלב, בבית, בגינה ובכל מקום.
אמא השאירה חלל עצום בלב של כולנו אבל החלל הזה לא ריק, הוא מלא באהבה שלה ובטוב שלה.

דניאל

פיה ורותי בנדר – פורים במעבר אפק

סוניה רז ופיה ולדמן בתערוכת עבודות יד בגן עמיר

פיה ולדמן וחנה גביש -חברות שמחות מצביעות בבחירות – 2019

דפים מתוך עבודת בר-מצוה של עפרה ולדמן-פיטוסי
שנכתבה בשנת 1994-5 בבית הספר "חוף השרון" בשפיים.

דפים מתוך עבודת בר-מצוה של עפרה ולדמן-פיטוסי
שנכתבה בשנת 1994-5 בבית הספר "חוף השרון" בשפיים.

רחל וילדיה – שנות ה- 90

עם גילוי המצבה של אמא / עפרה

עברו חודשיים אבל הלילה האחרון של אמא זכור וחקוק אצלי בזיכרון. זו הייתה הפעם הראשונה שאבא הסכים לישון לילה בבית ואני באתי להחליף אותו בבית חולים. אבל כשהגעתי, דניאל ואני הבנו שמצבה החמיר וקראנו לאבא בחזרה.
ואז הוא חזר לבית חולים, וגם איתמר הגיע, והיינו לידה כל הלילה, דיברנו אליה, החזקנו לה את היד. זה היה לילה ארוך, ובבוקר קצת אחרי שבע היא הפסיקה לנשום.
אני חוזרת הרבה בזיכרונות ללילה הזה, להלם, פשוט לא הצלחתי להאמין שזה באמת קרה. מצב בלתי נתפס. ואני עדיין לא מאמינה לפעמים איך אמא שהייתה כל כולה נוכחות ואנרגיה, כבר לא חלק מהעולם הזה. וההכרה הזו בכל פעם חונקת ולופתת חזק.
עוד מעט יעברו חודשיים. תקופה מטורפת ומסחררת שעוברת עלינו. תקופה של עצב וכאב עצומים, תחושה של בור שנפער. געגוע וחוסר נוראיים.
אמא היתה כל כך משמעותית ונוכחת בחיים שלי ושל המשפחה, החיוך, המגע והמילה שלה נמצאים בכל מקום. החוסר שלה עצום.
זו תקופה של עומס גדול אצלנו, תקופה אינטנסיבית שמשפיעה גם עלינו וגם על הילדים והשיחה עם אמא והעצות שלה חסרות לי היום אפילו יותר. לצד כל זה, דברים שהיו פעם טריוויאליים כמו שגרה ויציבות שהיו יכולים אולי להקל במעט על ההתמודדות – לא קיימים.
אז זו תקופה קשה בשבילי. אבל החיים מושכים קדימה, לא משאירים ברירה, מחייבים להתחזק ולחזק, לחיות, להתקדם.
אמא תמיד המשיכה קדימה ולא עצרה, לא שקעה עמוק למרות הקושי. אני מקווה שנהיה חזקים כמוה, נשאב כוחות ממי שהיא הייתה ומכל מה שהיא לימדה אותנו ונתנה לנו כל החיים.

אפריל 2020

היכרותי עם פיה ז"ל / ורד רישר

פיה הייתה מבוגרת ממני בשבע שנים. כשלמדתי מוזיקה באקדמיה בירושלים, הייתי חוזרת בסופי שבוע לעינת. היינו חבורה של רווקים. הפרשי הגילים ממש לא הורגשו. היינו נוהגים לשבת לאכול יחד בחדר האוכל בערבי שישי, ואחר כך ללכת לשתות קפה אצל אחד מאתנו. גם בשבת בבוקר היינו נפגשים לקפה של בוקר שבת.
היינו מרבים לטייל, בעיקר בסופי שבוע כשעמית שפירא ז"ל, וליאור קרביץ יבדל"א היו לנו למדריכים. פיה הייתה הרוח החיה בפעילות זו. אני זוכרת שאחרי ארוחת שישי שתינו קפה, בדרך כלל אצלה. וגם לטייל אהבה ויזמה.
אני בתקופה זו הייתי עם קשיים.
החבורה הזו, שלא שפטה, ולא התעסקה עם סטיגמות, וקיבלה אותי כשווה בין שווים, תרמה מאד לתחושת הביטחון והשייכות, שהיו מאד חשובים לי. הם חשובים לכל אדם.
הפעם הבאה שעבדתי עם פיה הייתה בבית דובדבני.
פיה הייתה אחראית על פעילות תרבותית בבית דובדבני, וארגנה את מסיבות החג.
היא ביקשה ממני להצטרף כמנגנת שירי חגים לשירה בציבור – עם הדיירים ומשפחותיהם. שמחתי מאד על ההזדמנות לנגן שם. פיה הכינה קטעי קריאה ואנחנו עבדנו יחד על רשימת השירים. פיה הכינה את קטעי הקריאה מנוילנים, באותיות גדולות שיהיה קל להקריא, וגם התוכנית והשירים היו מוכנים. כל החומר של כל חג נארז בקופסא משל עצמו.
הייתה שמחה גדולה בבית דובדבני במסיבות החגים.
כשפיה חלתה, היא נאלצה להפסיק עם הפעילות בבית דובדבני ואני המשכתי במסורת, משתמשת בחומרים שהיא הכינה.
עברו כמה שנים ומצבה של פיה הורע. עכשיו היינו נפגשות הרבה בבריכה ובדרכים.
פיה הייתה פתוחה וגלויה לדבר איתי על מצבה. אולי בגלל שגם אני בעלת ניסיון.
בשיחות שלנו הייתה רוח של תקווה ושמחת חיים, אבל גם של ראייה מפוקחת .
לפני כחודשיים הייתי בבית של רמי ופיה לראיין אותה על חיי אמה, במסגרת טכס יום השואה שאני עורכת בעינת. כשאמרתי לפיה כמה חשובה הייתה לי החברות בינינו בזמן שהייתי באקדמיה, היא הייתה מופתעת כי בשבילה זה היה מובן מעליו.
דיברנו על הוריה. על אמה שהייתה אישה מאד חמה ותמיד ניסתה לראות את הצד הטוב של החיים למרות השואה שחוותה. פיה ערכה חוברת עליה ונתנה לי מתוך החוברת את הקטעים שהייתה מעוניינת להביא בטכס יום השואה.
באותו מפגש פיה דיברה עם רמי עד כמה היא רוצה לנסוע לחו"ל ואני מאד שמחתי לשמוע שאכן משאלה זו שלה התגשמה.
פיה הקרינה המון אור על הסובבים אותה. גלויה, פתוחה, ללא פיאה, אולי כובע, הייתה מופיעה לכל ההרצאות, הסרטים והפעילויות בקיבוץ. תמיד מוכנה לשוחח על כל דבר ואפילו להתבדח. היא נשארת אצלי כמקור לכוח, כוח החיים.
תהי נשמתה צרורה בצרור החיים.

משפחת ולדמן צומחת – דניאל וחן, פיה ורמי, אלי ועפרה פיטוסי, קרן ואיתמר – 2011

ציור של עופרה ולדמן בעבודת בת–המצווה