אתר זיכרון - קיבוץ עינת

פסיה ווליניץ' –שפירא

תרס"ח - 1908

א' שבט תשנ"ו - 22/1/1996

פסיה ווליניץ' –שפירא

תולדות חיים

תקציר מתוך דברים שכתבה פסיה בעלון עינת – שנות ה – 80.

נולדתי בפולין בעיירה קטנה ששמה וולפה במחוז גרודנו, ביאליסטוק. תנאי החיים היו קשים.
סבא וסבתא שלי מצד אמי גרו בעיר סלונים. סבי היה מגיד. בית אבי היה אמיד ומסורתי. לסבתי קראו רייזל ולסבי משה.
משה מת בגיל צעיר וסבתי נשארה אלמנה עם שישה ילדים – שלושה בנים ושלוש בנות. המשפחה היתה גדולה וקראו לנו "חצר המלכות" – היה למשפחה מחסן תבואות ומכולת וגרנו בשוק במרכז העיירה.
לכל שם בעיירה הוסיפו את ההברה "קע" – לי קראו פאשקע רייזל – בורוך"ס אייניקעל – הנכדה של ברוך.
את אימי אני בקושי זוכרת – היא נפטרה בגיל 39. אמי ילדה שישה ילדים, שניים חלו ומתו – נשארנו ארבעה. לאחר מות אימי אבי התחתן עם אחותה הרווקה של אימי. הנישואים לא האריכו ימים. אבי חלה בטיפוס בל"ג בעומר ומת לפני שבועות.
לאחר מות סבתי, אחי ואני גדלנו אצל דודותי. לבקשתו של אבי שלחו אותי אחיותיו לווילנא בגיל שתים עשרה ללמוד.
גרתי אצל דודי – אח של סבתא רייזל. למדתי בעיירה בבית ספר "תרבות" בשפת היידיש.
אלו היו שנים קשות מבחינה כלכלית אך מלאות עניין. התקבלתי לגימנסיה מאד נחשבת לבנות במגמה הומנית בשפה רוסית. התקבלתי בחום והבנה למרות השוני בשפה ובלבוש.
אחרי כמה שנים אחי גם עבר לווילנה ולמד שם בטכניון.
הייתי תמיד הכי נמוכה בכתה ישבתי תמיד בספסל הראשון ותמיד הייתי על הכוונת. בטיולים צעדתי ראשונה ולפי הקצב שלי צעדה כל הכיתה. הייתי אהובה על הבנות, קראו לי שפירקה.
עם סיום הגימנסיה רציתי ללמוד באוניברסיטה רפואת שיניים. היהודים לא התקבלו לכל הפקולטות. התחלתי ללמוד צרפתית ואחה"צ קורס תפירה של "איגוד נשים" כדי שאוכל להתפרנס. אחרי שלושה חודשים המדריכה הציעה לי בידידות לא להמשיך…
התקבלתי לסמינר למורים, למדתי שנה והיה לי מאד קשה לממן את הלימודים, נדרתי שכשאהיה מורה אלמד ילדים עניים.
עם סיום הלימודים נתתי שיעורים פרטיים ובהמשך שימשתי כמנהלת בתי ספר פרטיים של "תרבות".
העיירה הראשונה שלימדתי בה הייתה של רחל ברסלר, אחרת של הינדה והאחרונה של חסקה מנדלר. (חברות ותיקות בעינת) במקביל התנדבתי בפעילויות תרבותיות בארגוני "החלוץ הצעיר", ניהלתי חוגים לעברית, הרציתי על ציונות ולחמתי נגד מפלגות שונות.
הייתי נאמנה לדגל כחול-לבן, לשפה העברית ולהמנון "התקווה".
היה לי יעד אחד: לעלות ארצה. יצאתי להכשרה בטרנופול בגליציה ל- 33 חודשים. לימדתי עברית ופגשתי לראשונה את שמואל.
עליתי ארצה בשנת 1936, אחרי אחי ואחותי.
השליחים רצו שאהיה מורה ולא רצו לשלוח אותי לרמת הכובש כי ראשוני הילדים כמו איתן פז, היו עדיין בגן.
לא ויתרתי – ישבתי אצל אחותי בכפר גנים ויום-יום הלכתי לגבעת השלושה כדי לדבר עם בני מהרשק, כדי שיסכים לשלוח אותי לרמת הכובש. רציתי לחיות בנקודה חדשה תוך כיבוש האדמה והגנה על המקום. ניצחתי, הגעתי לרמת הכובש.
ברמת הכובש עבדתי בפרדסים ב"גוש" ובקיץ בכרם שבקלמניה.
ב- 1938 הגיע שמואל לרמת הכובש עם קבוצת מעפילים. זמן קצר אחרי בואו נכנסנו לחדר משפחה. יומיים לאחר מכן נפצעתי בדרך לעבודה ממארב של כנופיה ערבית. הפציעה הייתה קשה – באזור הלסת ועברתי מספר ניתוחים, בנס נשארתי בחיים.
בשנת 1940 נולדה בתנו ימימה שגידלנו וטיפחנו ביחד שלוש שנים. בנובמבר 1943 הוכרע שמואל ומת ממכות שקיבל מהבריטים בחיפוש שעשו אחר נשק ברמת הכובש.
חייתי ברמת הכובש 17 שנה עד 1953 – הייתי מבוני הרמה וממייסדי עינת.
אחותי הבכורה, בעלה ושני ילדיה ניספו בשואה.
אני מתנחמת בילדתי, בנכדיי ובניניי, שיהיו בריאים.

פסיה בארגון "החלוץ הצעיר"
בפולין – 1932

פסיה וימימה ברמת הכובש – 1940

שמואל ווליניץ עם רעייתו פסיה שפירא ובתם ימימה –
רמת הכובש , 1942

דברים לזכרה של פסיה / מוליק בר / 1996

לא אדע במה להתחיל, ולא אדע אם אוכל להכיל את כל אשר ארצה להגיד. לכן בחרתי בצרור מבזקים והיגדים ללא קשר אחד לשני, אולם המאגד את כולם הוא ספר החיים של פסיה, ואם אפסח פה ושם, אתך הסליחה, וזאת לפי בקשתך…
88 שנות חיים חיית, והדגש על המילה "חיים", בכל רגע חיית.
בשבוע האחרון מצב בריאותך והשדרים מגופך היו בכי רע. אבל הראש עבד, ועוד איך עבד, וצלילות המוח והמחשבה על אף מכאובי הגוף איפיינו אותך לאורך כל חייך שהיו קשים וצרובים, וכאש המחשלת את הברזל כך חושלו חייך והיית כפלדה יצוקה.
ב – 1936 את עולה ארצה ואת בת 28, וזאת לאחר מספר שנים בהכשרה קיבוצית בפולין, שבה פעלת כמורה לעברית וכרכזת פעילות תרבותית וכמעצבת חיי חברה חדשים, את משאירה את שמואל אהובך בהכשרה ועולה לבד. מגיעה לגבעת השלושה ומחכה שבני מהרשק ישבץ אותך לאן שצריך, ולאחר מספר שבועות את מחליטה שצריך אותך ברמת הכובש. זו היא בחירתך ואת קמה ועושה.
חייך בפולין היו קשים, התייתמת בגיל צעיר, גדלת אצל סבתא, אולם הסקרנות והרצון לדעת, השאיפה להשכלה שהיתה טבועה בך מינקות מביאים את המשפחה לשלוח אותך לווילנה, "ירושלים דה ליטא", שם את לומדת בהצטיינות בתיכון ומסיימת בתעודת בגרות מצוינת.
חייך בליטא היו קשים עד כדי רעב ללחם ולבגד חם וכבר שם התחלת את מלחמתך בחיים. סיימת את התיכון אבל לא היה לך כסף ויכולת כלכלית. לכן פנית לסמינר מורים שבו הצטיינת ואחרי שנה קיבלת תעודת מורה מוסמכת ומאז הרצון להקנות לאחרים דעת, הרגלי חיים, דרכי התנהגות, היו טבועים בך והפכו לעמוד האש שהוליך אותך בחיים.
את כל זה אני יודע מקורות חייך שכתבת לנכדייך, וימימה נתנה לי לקרוא.
שנים רבות של הוראה, של התמדה, של התייחסות הכי רצינית למקצוע ולילדים. את דורשת מתלמידייך המון אולם יותר מכל דורשת מעצמך. ימים ולילות שוקדת על הכנת שעורים, באה לכל שעור כאילו זה השיעור הראשון בחיים שלך. את אוספת לכיתותיך המון ילדי חוץ, בוחנת ומקבלת דווקא מקרים קשים – "ילדים עזובים ללא אב וללא אם עליהם הרקיע דומם ושומם" כפי ששרנו בנוער העובד של פעם, אבל אצלך זה מהות שהבטחת לעצמך כשהיית ענייה וחסרת כל, ואת אהבת את הילדים בדרכך שלך והם מחזירים לך בדרכם שלהם, זוכרים אותך לטובה לאורך שנים.
וכשגמרת להורות בביה"ס את לא פוסקת מלהורות באולפנים של עולים חדשים. עשרות מתנדבים יהודים שבאים לעינת לומדים אצלך עברית. ובערוב ימייך את מלמדת עברית את העולים מרוסיה, כי את , פסיה, "מורה לכל החיים" לפי הסיסמא החדשה.
ולא נוכל לפסוח על סיפורך במילים שלך … "בהכשרה הכרתי את שמואל, הוא היה הראשון שפגשתי ביום הראשון בבואי להכשרה. הוא היה חולה באנגינה ולא יצא לעבודה ואני זוכרת אותו טוב מאותו הרגע… הוא ניגן בכינור – (ימימה, את לא סיפרת לנו אף פעם שהיה לך אבא כנר…). שמואל נרתם יחד איתי ועוד חברים לוועדת תרבות, הוא למד עברית והיה פעיל מאד. במשך הזמן נרקמו בינינו יחסי ידידות וחברות… שמואל עלה ארצה ב – 1938 ומיד בא לראות אותי ברמת הכובש. זמן קצר לאחר בואו נכנסנו לחדר משפחה. זה היה ביום שלישי, ביום שישי יצאתי לעבודה בכרם והותקפנו ע"י כנופיית רוצחים ערבים. אני נפצעתי קשה מאד, הייתי פצועה אנושה ורק נס הציל אותי, וכן העבודה המאד מסורה של הרופאים והלב החזק שלי" … גמר ציטוט.
שמואל נשאר נאמן, מלווה, מטפל ומעודד אותך, תומך ומחייה, ואת מתגברת ובין ניתוח לניתוח – ניתוחים שנמשכו 10 שנים אצל פרופ' שיבא בבילינסון ובתל השומר, בין הניתוחים את יולדת בקיץ 1940 את ימימה שלך, קרן אור ותקוות חיים של שמואל ושלך.
ימימה לא זכתה להיות הרבה שנים עם אבא שמואל. ב – 1943 הוא נהרג ב"שבת השחורה" בחיפוש הגדול שהבריטים עשו ברמת הכובש.
ולא נוכל כאן ועכשיו שלא לציין ולהזכיר את מסכת חייה של פסיה בקיבוץ. למעלה מ-60 שנה חיה פסיה את הקיבוץ "במהות", "בתכלית" ובמעשה היום יומי, היא הייתה הקיבוץ והקיבוץ היה בה. לאורך כל חייה בקיבוץ הייתה פסיה קרועה ושסועה בין שני קיבוצי אמת. בין רמת הכובש שכה אהבה ושבבית הקברות שלה שוכן למעלה מ-50 שנה אהוב ליבה הצעיר לנצח, שבה חיה 18 שנים, לבין הבית שבנתה בעינת ובו חיה 42 שנים, ובכל זאת הייתה קשורה קשרים רוחניים אמיצים ל"רמה" שלה.
אזכור את פסיה כאחת שהכל איכפת לה, מעורבת בכל ומתערבת, לא נותנת לחיים לעבור על ידה. לאורך כל שנותיה ראתה את הפרט הבודד במצוקותיו ולחמה את מלחמתו – מלחמתה. בעשרים השנים האחרונות דאגה וייצגה את צרכיו ומצוקותיו של החבר הוותיק, הקשיש והזקן בקיבוץ.
פסיה, לא היית קלה לנו בחייך, אבל חיית חיים של טעם, הענקת לנו נקודות מבט חיוניות על החיים, והעשרת את חיי קהילתנו בעינת.
ולפני שאפרד ממך, ולאחר שמילאתי את בקשתך אני רוצה להעביר מכאן עוד בקשה אחת שלך לחברתי ימימה היתומה :
אנחנו כולנו, החברים, הבנים, הכלות, הנכדים צריכים אותך בריאה, תוססת ופעלתנית.
ולכל הנכדים והנינים – הנר כבה אבל לא השלהבת. שמרו על אמא לכבודה של סבתא.
ינעמו לך רגבי עפרה של עינת, ביתך שבנית במו ידיך.
יהי זכרך ברוך .

רבקה דן עם פסיה שפירא במסיבת פורים שנות ה-60

חברת הנוער עם פסיה שפירא – מורה ומדריכה. עינת, שנות ה – 70

* הכיתוב מאת יאיר ענבי, תודה ליאיר

פסיה שפירא בטיול עם חברים ותיקים מעינת. מימין: אלתר גרנות, השל ניר, שושנה, ישראל כץ –
שנות ה – 70

שנות ה – 90

* לפרידתי מהרמה / מאת פסיה וימימה **(מוקדש לימימה ז"ל)

(מתוך עלון רמת הכובש – 1953)
רוצה אני מעל גבי נייר זה להיפרד מכם, וקשה עלי הפרידה. מתנחמת אני בזאת, שהנני יוצאת את "הרמה" ובלבי אין טינה לאף אחד. חייתי את חיי במקום בהכרה ברורה ובכנות. כוחות שונים ניסו להוציאני מכאן ולא יכלו. אף עם המוות התמודדתי ויכולתי לו. עד היום חרוטים בבשרי סימני הפצעים שנפצעתי במאורעות 1938. כאן באדמת רמת הכובש, משאירה אני את היקר לי בחיים, על אדמה זו גדלה בתי היחידה שטופחה וחונכה באהבה.
על אף היאחזותי האיתנה, נאלצת אני כעת לעזוב אתכם. ימים ולילות התלבטתי, נאבקתי עם עצמי, והכרעתי כאשר הכרעתי. הייתה זו התלבטות והכרעה משותפת שלי ושל בתי. אמנם היא רק בת 13 , אבל החיים עשו אותה רצינית ובוגרת. אנחנו בכל מכריעות יחד ועלי לא במעט להתחשב בה. אין ילדים יודעים כפילות בחיים. גם סנטימנטים אינם נחלתם, אצלם פועל ההגיון הפשוט.
יקרה לי רמת הכובש על כל תושביה. לא כבוגדת או פורשת אני הולכת מכאן. נשארת אני ידידתכם לתמיד. אנצל כל הזדמנות לבקרכם וארצה תמיד לראותכם בטובה. לקראת השנה החדשה, הננו מברכות את כולכם בשנה טובה ופורייה. נשתדל לאזור כוח פיזי ונפשי לקראת המשך החיים במקום חדש.
לא אוכל ללחוץ באופן אישי את ידי כל אחד ולהגיד לו שלום. שלום לכולכם !
שלכם בחברות ובידידות – פסיה וימימה

* פסיה – אלמנתו של שמואל ווליניץ' ז"ל שנהרג בפעולת הבריטים לחיפוש נשק ברמת הכובש בשנת – 1943.
** ימימה שהייתה בתם היחידה נפטרה לאחר מחלה קשה בשנת 2003.
(הרשימה הודפסה שוב בעלון "הרמה" – רמת הכובש, באפריל 2003).

תהי נשמתה צרורה בצרור החיים

פסיה בדרכי עינת – שנות ה – 80