ערה קליר
כ"ט סיוון תרצ"ו - 19/6/1936
כ"ה אדר תשנ"ח - 23/3/1998
תולדות חיים
ערה נולדה בגבעת השלושה ב 19.6.1936 , להוריה רחל (שטרן) ואריה ברסלר.
אחות לבן הבכור, אשל.
גדלנו יחד, היא הייתה מאד מקובלת בכיתה, אהבנו אותה. הייתה ספורטאית והשתתפה בתחרויות ריצה ושחייה.
בגיל 17 עברה עם הוריה לעינת והייתה בין הצעירים הראשונים שהתיישבו "בשטח" בקיבוץ החדש. בצבא ערה שירתה בגדנ"ע בירושלים והייתה מדריכה. אחרי הצבא חזרה לעינת. יצאה ללימודי טיפול בילדים בחיפה. במשך כמה שנים עבדה בטיפול בילדים רכים בעינת.
בשנות ה-60 ריכזה את העבודה במחסן הבגדים.
ערה נישאה לשוקה קרביץ ז"ל בשנת 1958 . ליאור בנם נולד בינואר 1959 .
נישואיהם התפרקו וערה חברה לשמעון קליר, שהיה חבר חדש בעינת והם נישאו.
בשנת 1963 נולד בנם אסף ובשנת 1965 נולד ישי.
עבודתה של ערה במחסן הבגדים התאפיינה בניהול פתוח ובמאור פנים לחברים.
בשנות ה – 80 קיבלה ערה את ריכוז העבודה במכבסה. בשנות ה – 90 ערה ריכזה את תקציבי החברים – התקציב האישי. גם בעבודה זו הייתה לה נוכחות מקבלת ותומכת.
בכל תפקידיה הציבוריים הפגינה ערה יחס אישי חם וער אל חברי הקיבוץ הצעירים, המבוגרים והמזדקנים. היא הייתה אוזן קשבת ודמות אהודה לחברים רבים.
ערה ואני היינו מאד קרובות ואהבנו אחת את השנייה.
בשנות ה – 90 היו לערה בעיות רפואיות – בעיות לב. אני דאגתי לה ובאתי לבקרה לעיתים קרובות.
בנסיעתנו לבדיקות לקראת ניתוח לב שהיא עמדה לעבור, נסענו לביילינסון. בדרך מן החניה לבית החולים ערה הרגישה לא טוב.
ישבנו על ספסל והיא הניחה את ראשה על ברכיי וכך מתה.
עם כל הקשיים שהיו לה בחייה, ערה הייתה אדם חיוני ומלא חיים.
יהי זכרה ברוך.
אילנה גרנות
מטפלות וילדים ילידי 1936 . שורה ראשונה, יושבים מימין: מרים מדורסקי, אריק צירלביץ, ניצה בנדורי, נולי נבון, אורי ליפשיץ, איה רוים, גבי בן-אשר.
שורה שניה – מימין: רבקה'לה אטלס, רחל גוטמן-מרשק (מטפלת), עליזק'ה לרמן-רשיש, עידית ראובני, עליזה המורה, אורה שפירא, גיורא רז. שורה שלישית – עומדים מימין: יאיר וגמייסטר, עדנה פצ'ני (הלחמי), אילנה אלון-גרנות, ערה ברסלר-קליר, עודד גינוסר, תקוה וילנצ'יק, נורית כץ.
שורה אחרונה עומדות המטפלות – מימין: פאולה רבינר, סונקה כרמי.
המטפלת חייקה ליפשיץ עם ילידי 1936 בגבעת השלושה. צולם 1947.
שורה ראשונה מימין: רבקה אטלס, איה רוים, עידית ראובני (פז), דליה געש, נורית כץ, אורי ליפשיץ.
שורה שניה מימין: גיורא רוזנצוייג (רז), איתן רילוב (ילד חוץ), ערה ברסלר, ציפורה (ילדת חוץ) , מאחוריה אחיה הצעיר, עדנה הלחמי, מרים מדורסקי.
עומדים מימין: עודד גונסיור (גנוסר), יאיר וגמייסטר, אילנה חצקביץ-אלון, המורה חומה, המטפלת סונקה כרמי, תקוה וילנצ'יק, חייקה פריד (ליפשיץ), עליז'קה לרמן (רשיש).
ערה
גדלנו יחד, היינו חברות מילדות ועד מותה בטרם עת; אני זוכרת אותה יפה, חזקה, נועזת, חצופה. ספורטאית מצטיינת. היינו הולכות לחדר של פרידה ברסלר, אחות של אריה, שאהבה את ערה כאם וערה החזירה לה אהבה. אני זוכרת את שתינו כשאנחנו חולקות את בעיותינו. צוחקות, מבלות, עוזרות זו לזו כשצריך; במיוחד התקרבנו בכיתה י"ב המקובצת ברמת-רחל, כשגרנו שתינו בחדר. אני זוכרת תמונה של שתינו רצות בשלג באותה שבת שנשארנו, מותירות את עקבותינו בלובן הבתולי; יוצאות לטיולים בירושלים במקום אי-אלה שיעורים שפסחנו עליהם, יוצאות לסרטים עם המחזרים של ערה, בני רמת-רחל.
ואחר כך, כחברות קיבוץ, כאימהות לילדים, נפגשנו לא מעט. תמיד שמחנו זו לקראת זו. האחווה הזו נותרה מעבר לכל המחלוקות, תמיד. נהניתי לראות את ערה ביחסה הפתוח לילדים קטנים, וכל- כך צר היה לי שלא הספיקה לגדל נכדים. תמונתה מולי – כזכר לנעורינו, לחברות, לאהבה.
עידית פז
ערה שלי
עוד שנה עברה, רק לא מזמן עמדנו כאן ושתקנו, כל אחד היה עם עצמו, ורק זכרנו, והתגעגענו, ולפני שהתפזרנו מרים אמרה שזה לא מתאים שלא יגידו עלייך אף מילה, ושבשנה הבאה צריך לכתוב משהו, ולומר דברים בקול רם, אולי כך הפרידה ממך תהיה יותר ממשית, כי גם היום, שלוש שנים אחרי, המציאות והרגש מעורבבים אצל כולנו, ולא תמיד ברור לנו אם את ישנה או איננה, ולרובנו עדיין קורה שאנחנו רוצים להתקשר – 207 ולספר, ולהתחלק, ולפעמים סתם לשמוע את קולך.
השעה 04.00 לפנות בוקר של יום חדש, כמעט תמיד אני כותבת לך בשעות כאלו, פשוט המחשבות לא מאפשרות לי להמשיך ולישון.
אני רוצה לספר לך כל כך הרבה דברים שקרו בשנה האחרונה, ולא יודעת במה להתחיל, והתחושה שאת בכל זאת נמצאת איתנו כל הזמן, ורואה, ושומעת היא כל כך מוחשית, שאולי זה מיותר.
גם השנה חיכינו לישי, והוא לא בא, אפילו ששרה ועודד פגשו אותו ואת סיגל בארה"ב ומספרים שהוא כל כך מאושר, פה חסרים אותו. חשבנו שיבוא לחתונה של מאיה ואסף, האירוע המרכזי של השנה במשפחה הקטנה שלך, כמה היית אוהבת את החתונה הזאת, קטנה, אינטימית, בגן הנפלא של מיכל ודב, המשקיף על נוף משגע, עם מוזיקה שקטה, ואחר צהרים שטוף שמש, וכמה הם היו יפים, וכמה ששמחנו בלב היה גם עצב, ודמעה קטנה עמדה לה בזוית העין. ליאור ליווה את אסף לחופה, שושבין – היית מאמינה ? ליאור שלך, שכל כך חרדת לו אחרי התאונה, שעבר עוד ניתוח בשנה האחרונה, וגלית ואסף מלווים אותו בצמידות כל הזמן, ושומרים לפני ואחרי הניתוח, ותופסים את מקומך ולא משאירים אותו לבד.
לפני שבוע חגגנו לאילעאי בת מצוה, שוב היינו בכרמי יוסף כולנו, אוסף של משפחה וחברים שאת החוט המקשר ביניהם, הסתובבתי בבית המלא שטיחים וצמחים, והיתה לי תחושה שאת לצידי.
לפני כמה ימים חזרה דליה געש*מחצי שנה של טיול מסביב לעולם, איזה אומץ יש לה לקום ולנסוע עם עוד חברה לקצווי תבל, הלב מתמלא גאווה, אולי גם אנחנו היינו יכולות ?
ואצלנו, הנוף דומה אך שונה, שוב פורחת השיטה עם כדוריה הצהובים מול ביתך, אבל הנוף אחר. עינת בתנופה של שיפוצים, ואם היית משקיפה אחורה מהחלון של הסלון היית רואה גגות רעפים אדומים חדשים אצל אורלי ושלמה, וגם מקדימה, ומהצד השכנים כבר לא אותם שכנים. גם אני כותבת לך מהקצה השני של הקיבוץ, כמעט מאותו המקום שבו גרתי פעם ואת באת ואמרת בואי עברי לידי, נהייה יותר קרובות, ואני קמתי ובאתי לידך, אבל את הלכת, ושוב אין לי את אותה האוזן שהייתה כרויה לשמוע תמיד ובכל זמן אותי ואת כולם.
לפני שבועיים מאשה חשה ברע ואושפזה בבית החולים, ידעתי שאת כבר היית מטלפנת ומבררת מה קורה לה, אז פשוט עשיתי את במקומך והרגשתי שאני עושה משהו שאת מבקשת, הנוכחות שלך כל כך חזקה, שנדמה לי שאם אעשה מה שאת מבקשת אז אולי תהיי יותר, ואוכל לגעת בך, אבל לא. גם את ימימה אני מבקרת, את וודאי היית עושה זאת יותר, לה את חסרה כל יום וכל רגע.
אומרים שלכל אדם יש תחליף, ובתי הקברות מלאים בכאלו, אבל לך אין, עובדה – המכבסה, ביתך השני, עברה כמה גילגולים, והיום כבר לא קיימת, כל כך הרבה פעמים רצינו שוב את הכביסה של ערה, את הלובן, את הריח, (כי את היוצאת מן הכלל), והיום אנחנו מכבסים בנחשונים, או כל אחד בביתו.
כמעט שכחתי לספר לך מה חדש בטלנובלות. היום כשיש ערוץ מיוחד בשביל הסדרות האלו שהיינו רואות כל יום ביחד, ויש ערוצי זהב, היית חוגגת. היית מאמינה שיש גם טלנובלה בעברית? ועוד מוצלחת, ואמיתית כזאת, ממש כמו בחיים, ושלגיבורה קוראים עפרה ? בטח היית יורדת עלי בגלל זה ואולי גם היינו מתווכחות אבל בסוף הכל היה מסתדר כמו בטלנובלות, כמו בחיים, לא תמיד, לפעמים.
בבית שלי את ושמעון נמצאים בתוך תמונה, מצאנו אותה באלבום ומאיה הגדילה אותה לכולנו, שניכם צעירים, בפיקניק של יום העצמאות שוכבים על הבטן, עם מבט קדימה, יפים ונינוחים.
ואנחנו כולנו זוכרים, שבים ונפגשים בכל יום זיכרון, ולהבדיל גם בשמחות.
ערהל'ה, אני חושבת שלא עובר יום שמישהו מאיתנו לא מזכיר את שמך, ולא חולף יום שמישהו מאיתנו לא חושב עלייך ולו פעם אחת, ומי שזוכה לזיכרון כזה הוא יחיד ומיוחד, וזה מה שאת היית, ועדיין לכולנו.
שלוש שנים עברו והגעגוע אליך הוא כל כך חזק, וכל כך מוחשי עד כאב.
* דליה געש, חברתה הטובה של ערה מימי גבעת השלושה הישנה (מאותה כיתה).
עפרה גולן – 23.3.2001
ארבע שנים בלי ערה
אנחנו שבים לפינה הירוקה הזו בבית הקברות מדי כמה חודשים .
החיים זורמים בקצב המטורף שלהם ובכל פעם שאני יושבת לכתוב, כי הרי "שרה תכין כמה מילים", אני חוזרת לאותן מחשבות, וכבר ביטאתי אותן בכל הווריאציות האפשריות, ולא אחזור עליהן.
חשבתי, ערה, מה חשוב לספר לך –
על נישואיו של ישי עם סיגל ומפגש נהדר שהיה לנו איתם בדיוק לפני שנה,
על חתונתם של אסף ומאיה ושמחתה של כל המשפחה, איתם.
על ליאור בגדולתו לעבור עוד ניתוח, ועוד ניתוח כדי לשקם את היד, וחביבותו שאין שנייה לה לכולנו.
וגלית שאוספת את כל הקצוות.
וכל השאר שכל כך אהבת – שתי עלמות החן אילעאי ועומר שכל כך גדלו ויכלו לנהל איתך שיחה של חברות טובות, ויונתן ועידו ושי ועמית מתרוצצים עליזים ושמחים, ילדים גדולים ממש.
וגם לנו יש אפרוח אחד – איתן, שחוזר בעוד שבועיים הביתה עם אבא ואמא.
החיים פשוט זורמים.
לילך כבר בצבא ואם היא גדלה בשלוש השנים האלה, הרי שגם אחיה הגדולים קפצו הרחק מן האתמול שאת הכרת …
וגם אנחנו, ערה, כל המשפחה והחברים, איך נהג אבא של עודד לומר: "כבר לא הולכים אל היריד אלא חוזרים ממנו", אמנם עוד בצעדים מאוששים, נדמה שעוד צעירים קמעא, אבל גם סבְנוּ – כי הרי סבים אנחנו.
ויש עוד חדשות ונצורות – נשאיר אותן לשנה הבאה . . .
מזכירים אותך הרבה, חוזרים ומזכירים לפעמים לבד ולפעמים עם שמעון ואשל.
נשארנו עם הגעגועים – מתגעגעים לקול ולנימה ה"ערה-אית", הם יבוא איתנו מן הסתם גם בשנה הבאה.
שרה פרקר – 23.3.2000