אתר זיכרון - קיבוץ עינת

נריה (נירה) עשת לבית שפירא

ה' בכסלו תש"ד - 2/12/1943

יג' ניסן תשפ"ג - 4/4/2023

נריה (נירה) עשת לבית שפירא

הספד / דורון זלצברג

אנו מלווים היום את חברתנו היקרה, נריה עשת בדרכה האחרונה למנוחת עולמים. נריה – נירה , בתם של חנה ומרדכי שפירא ז"ל, אחותם של אושקה ושוקה ז"ל, ושל רבק'לה שני תבדל לחיים ארוכים. נריה נולדה בדצמבר 1943 , בגבעת השלושה ההיסטורית. נפטרה בשנת ה 80- לחייה. לנגד עיניי עומד קיר הזיכרון שיצרה נריה לזכר בנינו וחברינו שנפלו ונפטרו והוא ניצב בכניסה לבית ההנצחה.
הקיר בנוי בעבודת קרמיקה פיסולית, והוא מלא תנועה.
בעיניי, בעבודת אומנות זו משתקפת רוחה של נריה ואישיותה רבת הפנים. נריה הייתה מילדותה פעילה ומעורבת בחיי משפחתה הגרעינית ובחיי חברת הילדים והנוער בעינת.
בבגרותה הייתה כוח חיוני, מקשר ומלכד במשפחתה המורחבת ובחיי החברה, התרבות והחינוך בעינת.
בכל דרכיה אפיינה אותה, התמסרות לעבודה רוחנית בתחומי האמנות – קרמיקה ופיסול, צילום וציור וגם בעיסוקה ברפואה אלטרנטיבית. בשנים האחרונות נריה מיעטה לצאת מביתה בשל מצב בריאותה שהלך והחמיר.
אבן משמעותית נעקרה מהפסיפס האנושי והחברתי שלנו בעינת.
נריה יקרה, אנו נפרדים ממך בצער רב.
תנחומינו הכנים למשפחתן הגדולה – רפי, רון, עומר, נורית ושאול ובני ביתם, אחיינים ונכדים, דודים ובני דודים.
נזכור אותך באהבה רבה.
יהי זכרך ברוך.

רבקל'ה, שוקה, נריה ואושקה האחים לבית שפירא

דברי פרידה - שיחזור / רפי עשת

נריה שלי אהובתי מאור עיני מחמל נפשי משוש חיי, במילים אלו נהגתי לפתוח בכל יום את שיחתנו הראשונה ובכך אני אף פותח את דברי הפרידה. נריה שלי אשת נעורי אם ילדינו סבתא לנכדנו, כך במילים אלו פתחתי את דברי הברכה שלי ביום ההולדת השבעים שלך, כך אף חשבתי לפתוח את דברי הברכה ליום ההולדת השמונים.
לא כך רצה הגורל. ואם יש נחמה פעוטה ולו הקטנה ביותר על לכתך לעולמך היא בכך שנגאלת, נפטרת, מהסבל האין סופי, הסבל האיום ונורא אותו סבלת בעשרות השנים האחרונות וביתר שאת בחודשים האחרונים ועוד יותר בשבועות האחרונים בבי"ח בלינסון. אבל את, שהיית חמה ופתוחה לכל אחד וידעת תמיד לשמור על רוח טובה ועל הומור ייצרת מיד קשר מיוחד עם הצוות הרפואי , ולו היה מתארך , עוד היית מאמצת את אחד הרופאים. שלא מיותר להזכיר את ההומור המיוחד בו ניחנת בך שבעת שאני נכנס לחדרך בביה"ח ואמר לך נריה יקירתי באתי לבקר אותך אוהבך ואהובך ומה את אומרת לי, צא בחוץ ותסתדר בתור כמו כל האחרים אתה לא פריבילג אנרכיסט! נריה, את היית פורצת דרך בכל מובנה של מילה זאת. לפני שישים שנה, בשנות השישים הראשונות של המאה הקודמת ביום שחרורך מהצבא, קמת ועזבת את קיבוץ עינת ועלית לירושלים, להגשים את חלום נעוריך ולהתקבל לבי"ס לאומנויות בצלאל. וראו זה פלא ללא תעודת בגרות ועם 12 שנות לימוד, מקבוצת בית ברל, היית את הראשונה שנתקבלת ללימודים. היית חסרת כל, הפרוטה לא הייתה מצויה בכיסך, אין לך מקום עבודה, לא פרנסה ללא תמיכה של הורים חברי קיבוץ וללא מקום להתגורר בו, כל כך חזקה, היה בך הרצון ללמוד אומנות. למזלך הטוב, אחד המרצים, שגם היה בצוות הבוחנים, מגדולי אומני ישראל, אברהם אופק, שעזב זמן קצר קודם את קיבוצו והבין את מצוקתך הציע לך להתגורר, עד שתסתדרי, במחסן של הסטודיו שלו, חורבה ערבית בשכונה הגרמנית בירושלים. מחסן בו יש רק אסלת בית שימוש וכיור מים קטן. אחיך שוקה המנוח ואני עלינו לירושלים עם מיטה קטנה, מזרן ומצעים, עם חצי חבית שהיתקנו אותה בך שניתן יהיה להציבה מעל האסלה ופח זיתים ריק שבתחתיתו ברז טוש וקומקום חשמלי, שתוכלי להתרחץ במים חמים בקור הירושלמי. בל בך חזק בער בך הרצון ללמוד לימודי אומנות בבצלאל. כעבור זמן לא רב מצאת לך גם מקום עבודה במלצרית בבית ההבראה של קיבוץ קריית ענבים וחילקת את זמנך בין העבודה במלצרות לבין לימודי הקדרות, שהתקיימו בהר ציון, שבשטח ההפקר בירושלים. לעלות להר עולים לפני אור ראשון ולשוב ממנו רק לאחר חשיכה. בהמשך מצאת עם קבוצת סטודנטים נוספים לשכור דירה בשכננת הבוכרים בי-ם. ואז עולה הייתי אני אליך בסופי שבוע להימצא יחד ולו רק את סופי השבוע הקצרים. והנה חלפו הזמנים והחלטנו להינשא, ובאופן הכי טבעי חזרת לעינת, אז, כנהוג בקיבוץ, קודם בל שיבצו אותך לשנה במטבח כפי שעשו עם המשתחררים הצעירים האחרים. יש להודות, זה לא התארך כי את העזת בימי שישי להוסיף לתבניות הבשר שהוכנסו לתנור גם מעט יין, להכניס קצת שמחה לבשר שיוגש בערב שישי לחברים. על בזבוז כזה לא היה אפשר לעבור לסדר היום ופינו אותך מהמטבח ללמד אומנות בבי"ס היסודי המשותף מעבר אפק, ושוב ראו זה פלא כל המורים והנהלת ביה"ס עמדו נפעמים איך זה שאין אף ילד ולו אחד שהחמיץ את שעוריך. כל כך נטעת בהם את האהבה לעשיה וליצירה האומנותית. ובדיוק כך גם היה בבי"ס אורט חוף השרון אליו הצטרפת להוראת האומנות.
רבים באומני ישראל ייצאו תחת ידייך וספגו אצלך את האהבה לעשיה וליצירה האומנותית. ואז שוב העזת לצאת לדרך חדשה החלטת להיות יזמית זעירה, הי שם בשנות השישים שביעים של המאה הקודמת. יזמות זעירה בקיבוץ .. נו איפה נשמע כדבר הזה, היעלה על הדעת? סגרנו לך חלל קטן ליד האסם שחדל לפעול, בנינו במסגרייה אובניים ותנור שרפה ואת התחלת ליצור עבודות קדרות, ושוב ראו זה פלא העבודות הללו נמכרו והופצו בין חנויות היוקרה שבמלונות היוקרה בישראל, תיירים רכשו את עבודותיך במזכרת מישראל לעת שובם לביתם.
עבודותיך הופצו ברחבי ישראל ובעולם הרחב. בסטודיו שלך קיימת גם חוג חימר לדור הוותיקים, מייסדי הקיבוץ, שמצאו בכך הזדמנות לעסוק בעשייה, יצירה אומנותית. גם קלטת צעירים שנפלטו מביה"ס ונתת להם מקום אליו יכלו לבוא ולעסוק בעשייה זו.
בתקופה זאת אף ייצרת על האובניים את היונה המדהימה, שאני תיארתי אותה בביטוי האולטימטיבי למינימליזם שבאומנות, אין בה כלום ויש בה הכל . יונה שפרשה לה כנפים במאות אלפים הן ברחבי ישראל והן בעולם הרחב. שתיים מהן, זוג יונים צחורות כאלו נמצאות על המדף במשכן נשיאי ישראל , שי מחברי עינת והכמיהה לשלום.
חצרות עינת רוויות בעבודותיך החל מקיר הזיכרון לגיגי (גיורא) אנקורי, בן כיתתנו שנפל, אתר ההנצחה בו מתקיים טקס יום הזיכרון לחללי קיבוץ עינת במערבות ישראל, הקיר הקרמי בכניסה לבית פלניום. הפסל הסביבתי "יד לשילוב" פרדס-חנה / כרכור ועוד ועוד . בין לבין גם ידעת ללדת ולגדל את ארבעת ילדנו , כשאת נושאת בעול הגידול כמעט לבד, ובהסתכלות לאחור נראה כי עלה הגידול יפה ובהצלחה רבה. נריה שלי, יושבת את עכשיו במרומים, צופה בנו בקהל ובהמון הענק שבא להפרד ממך וללוותך בדרכך האחרונה ורווה נחת בלי סוף.
וכך נריה מבקשת להודות מכל ליבה לכל חברי עינת על האהבה, החברות, ההכלה, החיים המלאים, מסכת חיים מלאה מלידה ועד פטירה, חברה אוהבת ומחבקת. כן מבקשת נריה להודות לצוות הרפואי בעינת על הטיפול המלא והמסור עד אין קץ ולאורך שנים רבות, רבות. עוד מבקשת נריה להודות לצוות הרפואי בבי"ח בלינסון, שטיפל בה בתקופה האחרונה במסירות אין קץ. נריה שלי, אני מבקש להודות לך על שהענקת לי את ההזדמנות והזכות להיות אישך לאורך שישים השנים המשותפות וכן להודות על שנתת לי להיות אבא לילדיך וסבא לנכדיך הנפלאים כולם.
נריה שלי, הושיטי ידיים, בחרי כוכב אחד בשמיים ונוחי על משכבך בשלום.
וברצוני לסיים את דבריי במשפט שליווה אותנו לאורך כל חיינו המשותפים:
"שלי זאת אהבה שלך".

עיצוב קיר בבית ההנצחה
לזכר הנופלים במלחמות ישראל

נריה / נורית

אמא שלי כולנו כאן בזכותך…
בשיחות בינינו שקיימנו לאורך השנים, התבדחנו על מה שנגיד בהלוויה:
אמרת שנגיד שאהבת לתקן מכנסים לנכדים, רצית שנדבר על השירים של זלדה, רצית את השיר קצר פה כל כך האביב, ברביעי האחרון אמרת לי תגידי שהייתי מלאת אהבה. היית פורצת דרך, אישה שהקדימה את זמנה בהרבה מובנים, רצית להיות אמנית למדת בבצלאל ועסקת באמנות למרות המכשולים הרבים שהיו בדרך. וסבא תמיד מלווה ותומך מאמין בך וביכולתיך.
נסענו לכל מקום לאסוף חימר, לכל יריד בארץ למכור קרמיקה. אספת לקרמיקה שלך רבים מאנשי עינת ונתת להם בית.
למדת צילום שנים רבות והקמת חדר צילום.
אבל מעל הכל הינו המשפחה הכי חשובים לך.
היה חשוב לך שיהיה לנו מסורות משותפות ארוחות וטיולים.
היית טבעונית לפני שידעו מה זה, עסקת בתקשור והבנה של העולם שמעבר גם שכולם צחקו ולא האמינו.
לעיתים שילמת מחיר יקר על הדרך שלך.
אמרו שאת לא יודעת לחנך ואת ענית: ״אותי תשפטו במבחן התוצאה״.
כעסו על היחד שלי ושלך ושאנחנו לא יודעות להיפרד והיחסים שלנו סביוזים.
קבלת את דניאל כבן והיו לכם יחסים מיוחדים מאוד מאוד. מכל מקום בעולם ועם כל השגעונות שלנו אמרת לי תבואי כייף לנו יחד, נסתדר.
עזרת לי לגדל את הילדים בכל רגע נתון בלי מגבלת זמן ומקום.
הסכמת שנדבר על הכל אפילו על הקיבוץ של פעם ובתי הילדים.
הסכמת שנצחק על השטויות שלך.
האהבה שלך ושל אבא שימשה לנו לדוגמא לזוגיות. לפני חמש שנים קיימנו לכם חתונה מחודשת אמרת שעכשיו את בטוחה. ושזה היה האירוע הכי מופלא שהיה לך ושהיית רוצה שנחזור על היחד.
גם אתמול בבית החולים ישבנו בכינו וצחקנו יחד והרופאים התפלאו כמה אנחנו נהדרים ביחד המשפחתי.
גם את הצלחת להכנים כמה ביטויים למשפחה כמו:
אוג׳ו, בודו, רפאל סבא ישן עם נעלים טה טה טה העורף צריך להיות איתן הניסיון נכשל את עוד מחפשת טעם באוכל ועוד ועוד ואהבת שאני צוחקת ביום שישי בארוחת ערב.
לפני זמן קצר אושפזת בבית חולים בגלל קורונה הרופא שאל אותך מי אני אמרת לו כולם קוראים לה נורית אבל אני קוראת לה אוצר.
נוחי לך על משכבך בשלום ללא כאבים אומר לך למרות שלא רצית שאגיד יינעמו לך רגבי עפרה של עינת. ותמשיכי לדבר איתי ביכולת המשותפות שלנו כולם אוהבים אותך אני אוהבת אותך ואת כבר חסרה לנו מאוד.
האוצר שלך.

קטע מהקיר לזכרו של גיגי אנקורי בבית הספר מעבר אפק

רפי, עומר, נורית, רון, נריה ושאול עשת

אמא שלנו היקרה / רון

אמא שלנו היקרה, נירה, נריה,
דיברנו בעבר הרבה על המוות, גם ברצינות וגם עשינו מזה צחוק. אמא ביקשה שלא נעשה מהמוות שלה פסטיבל , נשמור על צניעות ורק נספר שתיקנה ותפרה לבולם את הבגדים והייתה מלאת אהבה.
אבל בכל זאת נספר במה היא הייתה אמא טובה, בת זוג טובה לאבא, מכילה ודואגת. אמא תמיד סיפרה איך כל מה שהיה חסר לה לאורך הילדות זה שההורים שלה פשוט יגידו לה כמה הם אוהבים אותה.
משפט אחד קטן אבל כ"כ גדול . מהמחסור הזה היא החליטה שהמשפחה והדאגה לילדים יהיו מרכז חייה , וכך באמת היה.
אמא, היו לך חיים ארוכים ומלאים, הקמת משפחה נפלאה, הגשמת את עצמך מבחינה אישית, באומנות ובלימודים לאורך כל השנים, והיו לך גם קשיים, בעיות ומכאובים. בעיקר תלווה אותנו הזוגיות המופלאה שלך ושל אבא לאורך 60 שנה . תמיד אמרנו שזה הכל בזכותך.
אמא בהרבה מובנים, ובדרכה הצנועה הקדימה את זמנה.
כבר בשנות ה 70- היא התחילה עם צמחונות, טבעונות, מדיטציות, סדנאות רוחניות ותיקשורים כמובן. לאמא היה עוד לפני ה WIFI – קו תקשורת טרנס גלקטי פתוח באינטרנט. ויש לנו הרגשה שאת ערוץ התקשורת הפתוח הזה היא תצליח לשמר גם לכיוון שלנו.
אמא הייתה מצחיקה, אלופת השטויות והפדיחות . יש לה ארסנל שלם של משפטים וסיפורים עליה . כמו זה שכשאבא היה שואל אותה כמה זה עלה היא תמיד אמרה לו "זה לא עלה זה בתשלומים". חוץ מאיתנו , הקרובים אליה יש עוד שתי קב' שנכנסו לאבל עבשיו . אלו יצרני התרופות וכל מיני הלוקשים שהבטיחו לאמא לרפא אותה, אם רק תקנה מהם, במחיר ממש מציאה, את הפטנט הבא, שבטוח עוזר . ואמא בתמימותה ומתוך כאב אמיתי האמינה והמשיכה לקנות.
עם כל העצב הגדול על לכתך אמא, אנחנו באמת יודעים גם להודות על כל הטוב והשפע והזמן שהיה לנו איתן, וגם להודות על בך שנגאלת מייסורי גוף קשים לאורך שנים רבות, רגע לפני שהפכת להיות סיעודית.
קיבלתי ממך אהבת אם ותפיסה רוחנית של החיים, ואלה שתי המתנות הטובות ביותר שיכולתי לקבל.
אמא יקרה, נשמור על המשפחה ועל אבא ותמיד נזכור כמה נהדרת את.
היית האמא הכי טובה שיש ואני אוהב אותך.

אמא שלי אני אוהב אותך / שאול

היית לי למודל לחיקוי בזוגיות שלך עם אבא ואיך שאת גידלת אותנו תמיד נתת בנו אמון ופתיחות שאפשר לבוא לדבר איתך על הכל ובאמת היו לנו שיחות מופלאות על הכל אומנות, פילוסופיה, סתם דברים של היום יום, צחוקים. אפילו אמרנו, שאם אני אמות בצבא אני רוצה בהלוויה את השיר ארול של מאיר אריאל ואת אמרת לי "מה אנחנו נייבש אותם כל כך הרבה זמן? שיר ממש ארוך"
ואפילו על בנות אפשר לדבר איתך היה לנו רגעים רק של שלנו שיחות טלפון מאז שעברתי לגור רחוק.
לקחת חופש לפני הבגרויות שלי כדי לעבור איתי על החומר ורוב הזמן דיברנו וצחקנו. כשהייתי ילד קטן בשבת בבוקר, כשאבא עוד היה ישן היינו קמים ומכינים אוכל ביחד ושומעים את הגשש החיוור אמרת לי שאם אנחנו גונבים מכוניות בקיבוץ רק לא את של אבא כי הוא ממש צריך אותו לעבודה.
שעות שהייתי מבלה איתך בקרמיקה, בלפסל בזמן שאת עובדת והינו שומעים רגעי קסם ברדיו ממך למדתי שזה לא בעיה להכין שתי חביתות וקצת יותר סלט ושישארו לאכול אצלנו מי שכבר לא נמצא פה…
ובאמת תמיד היו אצלנו עוד אנשים שהתייחסת להם כמו אמא. איך אהבתי שהיית שוכבת עם מתן ואילאיל במיטה ומספרת להם סיפורים מהילדות שלך על העיזה שנחנקה וכמעט מתה, על איך כשחלמת והתנגשת בעמוד ונשברו לך המשקפיים, התביישת להגיד את זה להורים שלך.
על סבא מרדכי שהיה לוקח את החצי ביצה שהגיעה לו בחדר אוכל כדי להביא אותה לך בתקופת הצנע. אמרת לי שאת אוהבת להסתכל על חתונת הזהב שלכם כי שומעים שמה את מעיין מדברת וצוחקת.
ועוד המון דברים אבל אמרנו שלא מייבשים את הקהל יותר מידי, אמא אני אוהב אותך ומשהוא ממך נשאר איתי לעד.

נירה - נריה היקרה! / רוחה שפירא

בפסח הזה , באביב הפורח, ערב חג החירות, באתי לפקוד את ביתך ומשפחתך, לזכור את מי שהיית ותהיי לעד. יותר מיובל שנים שנהיינו קרובות משפחה. הכרתי אותך גם כילדה מגבעת השלושה והחברות ביננו בעינת, כשנישאתי לאושקה, אחיך הבכור, הייתה טבעית ונושקת להרבה תחומים משותפים.
בביקור בביתך היום, גיליתי שוב את הפתיחות לעולמות נעלים, את אהבת החיים והיופי, ואת כוחך למצות את מירב יכולותייך הרוחניות והארציות גם יחד.
הקמת עם רפי בית ומשפחה, אוהבת, נותנת ומאפשרת.
עבודות האמנות שלך נוגעות ומספרות את שפע החיוניות שלך בעשיית היופי, באמונה בכוח הרוח והרצון לתת ולקבל את היש והנסתרת.
תהי נשמתך ברוכה וזכרך חי ונושם.
שלך באהבה. רוחה

פסח תשפ"ג/ 2023

פסל יד לשילוב בפרדס חנה – כרכור

האנדרטה לזכר נופלי צה"ל בדשא הגדול


*הערת הארכיון:
ההספדים בדף הזיכרון הועברו כלשונם מאלבום הזיכרון לנריה שהוציאה לאור המשפחה.
האלבום – "נריה אהובתנו ~ 2023 – 1943" נמצא בספריית הארכיון לתולדות עינת.