דודי שני
כ"ז חשון תש"ו - 03/11/1945
א' אב תשע"ח - 13/7/2018
הספד
היום אנו מלווים את חברנו , דודי שני, בדרכו האחרונה למנוחת עולמים.
דודי נולד בגבעת השלושה בנובמבר 1945, להוריו – חייקה ויצחק פינקלשטיין, אח לאביבה ז"ל הבכורה במשפחה ולמוטי, אחיו הצעיר – יבדל לחיים ארוכים.
בן 72 ו-8 חודשים במותו.
דודי יקר, אנו נפרדים ממך היום בצער ובכאב גדול.
בחודשים האחרונים הייתה לכולנו הרגשה שאנו הולכים ומאבדים אותך, וניצבים חסרי אונים מול כוחות עוינים וחזקים מאיתנו.
דודי, היינו חברים לדרך, דרך החיים שנולדנו אליה ובחרנו לחיות בה.
ולצערי בדרך, איבדנו חברים טובים ויקרים. אתה הרביעי מבני כיתתך שאיבדנו במרוצת השנים.
ומשהו בנימה אישית, עבדנו יחד מספר חודשים כאשר החלפתי אותך בתחנת הדלק. אז ראיתי כמה אהבה נתת וקיבלת מכל האנשים בקרבתך, חברות אמיתית וכנה.
חסרונך יורגש מאוד בנוף האנושי של עינת, נזכור אותך באהבה רבה.
משפחת שני היקרה, איבדתם ראש משפחה למופת.
דודי, יהי זכרך ברוך וינעמו לך רגבי עפרה של עינת.
דורון זלצברג
סיפורו של דודי לנכדו
נולדתי בשנת 1945 בקיבוץ גבעת השלושה להוריי חייקה ויצחק פינקלשטיין. לפני נולדה אחותי אביבה ואחרי אחי מוטי. כאשר הייתי בן שלוש פרצה מלחמת העצמאות, אני זוכר את השינה בלילה במקלט ואת הפחד ברגע שנשמעה האזעקה, כי ידעתי שנאלץ לישון שוב במקלט.
בכיתה א' חילקו את הכיתה שלנו לשתי קבוצות וסיפרו לנו שהקיבוץ מתחלק לשני קיבוצים. לא הבנו בדיוק את המשמעות אבל חיקינו את הגדולים מאתנו והתחילו מריבות בינינו לבין ילדי הכיתה השניה, וכל צד חשב שהוא הצודק.
את כיתה ב' כבר התחלנו ללמוד בעינת, שהיה קיבוץ חדש. למדנו בצריפים ישנים כי לא הספיקו לבנות מספיק כיתות חדשות. עיקר עיסוקנו בחורף הראשון בעינת היה בהשטת חביות בביצות הענקיות שנוצרו ממי הגשמים.
הורינו שיתפו אותנו בכל הדברים שקרו בעינת מההתחלה : נטיעת עצים, חפירת הבריכה, שתילת דשאים, בניית מגרש הכדורסל ועוד.
לנו הילדים הייתה הרגשה של חלוצים שמפתחים שטח שומם לגן פורח.
עם המעבר לעינת, עברנו לישון אצל ההורים כי לכיתתנו לא היה עדיין בית ילדים. זה הפריע לנו להיות מגובשים ופגע באפשרות של המפגש והמשחק עם בני הכיתה והחברים.
אני אהבתי מאד לעסוק בספורט ובעיקר בכדורגל ובכדורסל ואת רוב הזמן הפנוי הייתי מבלה במגרש. כל השבוע היינו מחכים לשבת לנסוע לראות את אלילינו – השחקנים הבוגרים של הפועל פתח תקוה משחקים כדורגל. בבית הספר היסודי הייתי תלמיד בינוני ולא כל המקצועות עניינו אותי. עיקר הקושי שלי היה לשבת בכיתה ולהתאפק לא להפריע לאחרים. את רוב הזמן העברתי בקריאת עיתון ספורט וציורי מטוסים.
בכיתה י"ב למדנו בבית-ברל בכיתה שהיתה מורכבת מילדים ממספר קיבוצים, זו היתה אחת השנים היפות בחיי אף על פי שלא למדתי הרבה. פגשתי הרבה חברים חדשים וביחד עשינו חיים משוגעים.
לאחר סיום הלימודים התגייסתי לצבא ושרתי בדרום הארץ. לאחר השחרור חזרתי לעינת ועבדתי בחקלאות בקיבוץ.
לאחר מלחמת ששת הימים הכרתי את רבקה ובשנת 1968 נישאנו ונולד בננו הבכור אורי, אני הייתי מאושר והתהלכתי כמו בתוך חלום.
לאחר שמילאתי כמה תפקידים בקיבוץ למדתי במדרשת רופין בקורס למנהל עסקים. בגמר הלימודים קיבלתי עלי את ניהול בית החרושת לנעליים. העבודה הייתה מעניינת והעסיקה אותי שעות רבות ואני יודע שלא פעם זה היה על חשבון ילדיי ומשפחתי. לאחר מספר שנים סיימתי את עבודתי כמנהל המפעל (נעלי עינת) ובמשך מספר שנים פתחתי חנויות נעליים מטעם המפעל וניהלתי אותן. במשך כמה שנים עבדתי ברשות שמורות הטבע והגנים. ניהלתי את תחנת הדלק של קיבוץ עינת ועם סיום עבודתי הייתי אב הבית בבית הספר "מעבר אפק" בקיבוץ עינת.
כיום אני פנסיונר שנהנה מהזמן הרב עם נכדיי, משפחתי וחבריי.
אני אוהב מאד לטייל ולעבוד בגינה.
(מתוך עבודת השורשים של אבישי שני, בנם של אורי וג'ודית שני. נכתב בשנת תשע"ח – 2018)
דברי אורי שני, בנו הבכור של דודי ז"ל
אבא.
אני מדבר אליך ועליך ביחד.
שום דבר לא יכול להכין אותי לשטף הדמעות, העצב והצער הזה.
למרות המלחמה הקשה שלך במחלה ולאורך כל הזמן שהיינו סביבך בבית החולים. אף פעם לא התלוננת או נשברת ונלחמת לחיות כמה שיכולת.
אנחנו אוהבים אותך מאוד.
הערכים הרבים שהורשת לנו כוללים את: אהבת האדם. נתינה ותרומה. אהבת הארץ. הטבע והחיות. ידעת לבלות וליהנות וכל תקופה בחרת עיסוק או תחביב שהשתלב גם בעבודה שבחרת.
היית צעיר נצחי ובכל מקום שהיית בו אהבו אותך כולם. את אלו שעבדו איתך אהבת כאילו היו ילדיך. ובעבודתך האחרונה בבית הספר נהגת לספר שהדבר הכי כיף זה המורות הצעירות סביבך…
תמיד היתה לך עצה טובה ותמיד תמכת בנו ועזרת בכל דבר ולכולם.
המון זכרונות עולים על טיולים ובילויים. אירועים ועשייה כל הזמן.
האהבה שלך לאדם הביאה לך המון חברים והנה הם כולם כאן.
אבא. אני בטוח שלא רק אנחנו, בני המשפחה מודים לך אלא כל אחד מהחברים שהכירו אותך. על התרומה הרבה שנתת בדרכך לכולם.
אני זוכר הרבה חוויות בטיולים רבים. ברגל וברכב. בג'יפ שטיפחת. כולל הסברים מעמיקים על הטבע וההיסטוריה, אותם רכשת בלימודים במכון אבשלום.
את אהבת החיות פיתחת לגידול תוכים ולאחר כמה שנים חזרת והמשכת בפינת החי בבית הספר.
כל כך הרבה עיסוקים מקצועות ותפקידים מאחוריך. וכולם מתקשרים אליך ולאהבה הגדולה שהפצת בעולם.
אני זוכר כילד, כשניהלת את מפעל הנעליים נעלי עינת. היית נוסע מידי שנה לתערוכה בגרמניה וחוזר עם מתנות מיוחדות וכמובן נעליים. כמו נעלי ריבוק עוד לפני שהגיעו לארץ.
את מפעל הנעליים הצעדת קדימה תוך פיתוח נעליים ודגמים חדשים. במקביל עם עסקאות גדולות עם הצבא ולקוחות מכל המגזרים. המשכת עם פיתוח רשת חנויות נעלי עינת בפתח תקווה, חיפה וירושלים תוך כדי שאתה אוסף עוד ועוד חברים.
בהמשך בעבודתך ברשות שמורות הטבע, שילבת את נסיונך השיווקי תוך פיתוח השמורות והגדלת מספר המבקרים. ואתה בג'יפ או בטנדר ארבע על ארבע, מנהל על הכל…
גם תחנת הדלק בכניסה לעינת שניהלת מההקמה, שיגשגה בזכותך.
היית בן 24 כשנולדתי. כילד ראיתי אותך מבוגר. נקודת מפנה בהיכרותי אותך היתה כאן בבית העלמין. כאשר אני בן 19 לערך. היינו בלוויה או אזכרה ואתה קראת לי לבוא איתך לאכול תותים מהעץ הגדול שנמצא כאן. צעיר נצחי.
אבא, את כל חבריי הכרת ואתה ואמא אירחתם את כולם עם שולחן עמוס בכל טוב. אהבת לעשות על האש ותמיד לשתות לחיים.
אני זוכר את התחביבים שהיו לך לאורך השנים. את איסוף המקטרות והצילום והמצלמות. חיות שכבר הזכרנו. טבע נופים וחברים. רכיבה על אופניים בשדות. הכנת גבינות וחמוצים. עשיית היין וגידול הגפנים ותמיד יחד עם חברים. מרימים לחיים ונהנים.
בזמנך הפנוי אהבת לפתור תשבצים. בדיוק כמו אביך, סבי יצחק פינקלשטיין.
בשנים האחרונות הספקתם אתה ואמא לטייל בעולם ואתה תמיד עם מצלמה על הצוואר, מארגן מוביל וגם בטיולים הרבים בארץ. הנסיעות בשבת מוקדם בבוקר לים ובכל יציאה לטבע ולטיול משותף. תמיד עם חברים, שולחן עמוס באוכל. אוהלים, תאורה, פק"ל קפה ותה צמחים מהגינה…
באחד הטיולים שעשינו עם כל המשפחה וכלל שינה באוהלים, חילקת את השטח והודעת: "פה זה המטבח ופה זה חדר האוכל…"
והכל זה הפקה שלך ורק באהבה.
היה לך הומור מיוחד וטעם משובח.
אני זוכר שפעם נטע אחי, השאיר דיסק של מוזיקת ראפ באוטו שלך. אתה כהרגלך הפעלת את הרדיו כדי לשמוע מוסיקה קלאסית או שירי ארץ ישראל שאהבת ופתאום התנגן הדיסק. כשנפגשנו שאלת אותי: "מה זה המדברים מהר האלו?…."
היתה לך סבלנות נדירה לילדים ובמיוחד לנכדים שאתה אוהב כל כך.
תמכת בנו ועזרת בכל הזדמנות.
הובלת את המשפחה בדרכך והורשת לנו דרך מלאה בערכים וזכרונות יפים.
ממני ובשם ג'ודית והילדים,
אוהב אותך הכי בעולם.
תודה.
אורי שני
דברי נעם שני בשם הנכדים
סבא דודי שלנו, מה נעשה בלעדייך? כל כך הרבה שנים שאתה פה איתנו. אחראי על הכל, תמיד יודע מה לעשות. ובכל מקום מכירים וזוכרים אותך. אתה אהוב על כולם. אדם מיוחד ומקסים שפשוט אי אפשר שלא לאהוב מכל הלב.
לפני 16 שנים, כשאני נולדתי, ביום הברית שלי היה גם גמר המונדיאל. לבקשך, סבא, המשחק הוקרן בטלוויזיה. הוגשו פיצוחים ובירה ותוך כדי הלכו לראות מה קורה במשחק. בסוף, ברזיל גברה על גרמניה וניצחה 0-2.
סבא, אתה בלב שלנו, של המשפחה, ואני בטוח, שאתה גם בלב של כל אחד שהכיר אותך, כי אותך, סבא, אי אפשר לשכוח.
ועכשיו, כשאתה כבר לא איתנו אני מבטיח לך שלא נשכח ותמיד נתגעגע ותמיד נאהב לתמיד.
מאיתנו, הנכדים – נעם, אבישי, אלה, רואי ואלונה.
נעם שני
דודי שלי, אח אהוב
דווקא עכשיו כששעת הפרידה הגיעה ואני מבקש לכתוב ולהיזכר, המילים לא נמצאות. אולי כי אני מבקש בעזרתן לדייק את התחושה. אולי בגלל שאין עדיין בעברית מילות תואר לתאר את האהבה שלי אליך, את הצער והכאב שאתה מותיר לכולנו.
מאז שאני זוכר את עצמי, היית עבורי אח נערץ, מודל לחיקוי, כשתמיד באוויר ריחפה התחושה שלעולם לא אשיג את מה שאתה עשית, שאף פעם לא אצליח ללכת בנתיב שלך ולהגיע. אבל תמיד ניסיתי. כי ההשראה שלך הובילה אותי תמיד לחלום, לשאוף. כל מילה שלך, הייתה הופכת מיד אצלי למקודשת.
את ההספדים, את הסיפורים, את המחמאות על כמה היית אנושי, פעיל תמיד למען האחרים, בעל, אבא, סבא ואיש משפחה נפלא, אני מותיר עכשיו לאחרים, כי בשבילי היית פשוט אדם קרוב אהוב. הכי אהוב. הבית שלך ושל רבקהל'ה היה תמיד עבורי סוג של שורש עמוק וחזק לעינת. גם אחרי שחלפו כמעט שלושים שנה מאז עזבנו, תרצה ואני, והקמנו את ביתנו בגליל, בזכותך ובזכות רבקה'לה, עינת לרגע לא עזבה אותי. אני יודע. אני משוכנע שגם עכשיו, כשאינך עוד, רבקהל'ה, אורי, דני ונטע ימשיכו להיות עבור משפחתי ולי בית חם ואוהב שתמיד כיף לבקר בו.
ביום שישי שעבר ביקרתי אותך בבית חולים. ראיתי אותך שוכב חסר אונים. אני לא בטוח שכבר זיהית אותי. נטע אמר לי: "זהו, הוא איבד תקווה, אין לו כבר למה להילחם", אבל אני סירבתי להאמין. "לא יתכן אמרתי לעצמי, לא יתכן שמישהו ייקח לי את האח האחרון שנותר לי". בתוך תוכי ידעתי שהסוף קרב. אבל סירבתי עדיין להשלים. ביום רביעי, כשהתקשרתי לרבקה'לה, היא אמרה לי שדודי בשעותיו האחרונות. הצער והכאב הציפו. הדמעות לא פסקו.
דודי שלי, אח אהוב. הכי אהוב. כך היית וכך תישאר. תמיד.
מוטי שני
דוּדִי חברִי
ביום שישי בשעה שבע עשרים ותשע. בדיוק עם כניסת השבת, הופיעה על מסך הטלפון הסלולרי שלי הודעה: בצער רב אנו מודיעים על פטירתו של דודי.
למרות שההודעה לא הגיעה בהפתעה, הרגשתי שפרק חשוב בחיי הסתיים.
התאריך ביום שישי היה א' באב, תאריך קשה ועצוב במסורת היהודית, זה היום בו נשרף בית המקדש, ויום מותו של אהרון הכהן הראשון, שעליו נאמר: "אוהב שלום ורודף שלום, אוהב את הבריות ומקרבן לתורה".
משפחתי הגיעה לגבעת השלושה כשהייתי בת שנתיים, ומיד צורפתי לבית הילדים בחינוך המשותף. מאז אני זוכרת את המטפלות, את ההשכבה בערב ואת חברי לחדר ציונה, עדנה ודודי – ומאז כמו בשיר "וְיוֹיוֹ גם"' יחד צעדנו לגן ומכיתה לכיתה, לתנועה, לצבא, לחתונה ועד היום.
אני פותחת את האלבום שלי ובכל תמונות הילדות אנחנו יחד. בגן ציפורה אנחנו מובילים יחד את שורת הילדים לבושי שק וחגור. הבנות עם כד על הכתף, והבנים עם מקלות, בריקוד הרועים התנכי של יעקב ורחל. בתמונה נוספת כל הילדים יושבים ובונים יצירות משאריות של עץ אותם הבאנו מהנגרייה. אני ואתה עומדים על הספסל ואוחזים בידינו את היצירות שעשינו, יחד עם אבא שלי שבא לעזור לציפורה הגננת.
יום אחד שיחקנו בחצר וציונה התנדנדה על הנדנדה, ואתה לא שמת לב והתקרבת לנדנדה. היא פגעה לך בפנים וניפצה לך את המשקפיים. פרצת בבכי ואני רצתי לקרוא למטפלות. גם בגן ישנו באותו החדר ותמיד גררת אותנו למעשי קונדס. היינו עושים תחרויות במנוחת הצהרים כשלא רצינו לישון, ובערבים, אחרי שההורים והמטפלת היו הולכים. מיותר לציין שבכל התחרויות אתה זכית.
גדלנו, התחלנו ללמוד, ואתה רכשת לך חברים בנים: משהלה, גלעד, אילן ועוד. כשהיינו בכתה ג' עברנו, לאחר הפילוג, לנקודה החדשה – עינת. היינו הכיתה היחידה שלא היה לה בית ילדים משותף כמו לכל הילדים, וגרנו וישנו בחדר של ההורים, אבל יחד עם זאת, שמרנו על כיתתיות מלוכדת. התאחדנו עם ילדי רמת הכובש והכיתה גדלה. למדנו בצריפים ואכלנו בחדר אוכל של ביה"ס. היו לנו שני מדריכים, נירה דגאי וראובן ארגוב שעשו לנו פעולות והפעלות.
תמיד היית פעיל, במרכז החבורה, והצחקת אותנו בהומור הציני שלך. התבגרנו, וסוף סוף כל הכיתה עברה לגור בצריפים, ונוצר הווי כיתתי חדש. התמונות שבאלבום מראות אותך במטווח עם נשק, ובפוזה מלחמתית יחד עם הבנות, על המדרגות, בבוקר שבת, עם גלעד, נחשון ועוד בנות לבושים בפיג'מות, ואתה במרכז עם שערות עומדות כמו קוצים. כך בצביעת בריכת השחייה, בשתילת הדשא במגרש הכדור רגל של פעם, וסתם שרוע על הדשא יחד עם גלעד, עדנה, מרים, זאבל'ה, עוזי ואני, כשאתה מחייך חיוך ענק, ולראשך מתנוססת בלורית של אלביס פרסלי.
בשנים האלו גם פרחו אהבות ונוצרו זוגות. לקראת סוף התיכון נפרדו דרכנו, אני התחתנתי. ילדתי ילדים, ואתה עם הכיתה המשכתם למקובצת, ולצבא, אבל תמיד היינו בקשר. מאוחר יותר חיתנו את עדנה עם משהל'ה, והיינו נפגשים בחדר שלהם. לצערנו לאחר זמן לא רב נפרדנו מעדנה שהייתה החברה הקרובה הראשונה שלנו שנפטרה.
גם אתה התמסדת, התחתנת עם רבקה'לה, ונולדו הבנים. הקמתם בית חם ואוהב, ועבדת בכל מיני ענפים בקיבוץ. ניהלת את בית החרושת לנעלים ואת תחנת הדלק, ובמקביל פיתחת לך כמה תחביבים: צילמת, גידלת תוכים, בנית יקב והפקת יין משובח. טיפחת גינה יפיפייה מסביב לבית שלכם, שכל צבעי הקשת משתוללים בה.
ואז הילדים התחתנו, ובאו הנכדים והנכדות, אושר גדול.
היום אנחנו נפרדים ממך אבל דמותך נשקפת מפניהם של ילדיו של נטע, אלונה ורועי, שנראים בדיוק כמוך בתמונות שבאלבום שלי.
לפני שמונה שנים כשאני מזכירת בית הספר מעבר-אפק, הצטלבו דרכנו, נבחרת להיות אב הבית שלנו, ושוב אנחנו נפגשים יום יום, ועובדים בשיתוף פעולה. אני נהנית מחוש ההומור המיוחד שלך. אתה אהוב על כל הילדים ובעיקר אהוב על צוות המורות. לקחת את התפקיד של אב הבית מעבר להגדרות שלו. לא הסתפקת בעבודות תחזוקה אלא קיבלת עליך לחנוך תלמידים שהיו זקוקים ליחס אישי חם, והעסקת אותם בפעילויות יצירתיות של בניה, שיפוץ, וגינון. היית חונך ומחנך, וגם סבא שמלווה את נכדיו, נעם, אבישי ואֵלָה מהצד, במבט חם, אוהב ורוויי נחת.
הכיתה שלנו ביוזמתך בעיקר נפגשה כל עשור. כשהגענו לגיל חמישים חגגנו בחצר שלך ושל רבקה'לה. בגיל שישים, חגגנו על הדשא שלי. בגיל שבעים נפגשנו במסעדה. חלקנו חוויות ומיכל טל הזמרת שלנו שרה לנו משיריה ואנחנו הצטרפנו.
לפני שנה החלטת לפרוש לפנסיה מלאה. היו לך ולרבקה'לה הרבה תכניות, בעיקר לטייל בארץ ובחו"ל. במקומות לא שיגרתים עם הרבה אתגרים וטבע. אבל הגורל רצה אחרת. מהטיול האחרון בגאורגיה חזרת עייף. היה לך קשה והרגשת לא טוב. לאט לאט איבדת ממשקלך ואנחנו וחבריך עוקבים אחריך בחרדה. כשהרגשת קצת יותר טוב באת עם עוגה שרבקה'לה אפתה למפגש אחרון ופרידה מכל צוות ביה"ס שאהב אותך כל כך. התפללנו וקיווינו אבל לא נענינו.
עם כניסת השבת נשמת את נשימתך האחרונה ונפרדת מכולנו. תנחומי לרבקה'לה, לבנים ולנכדים, לכלות וכל בני המשפחה הנרחבת. מקווה שתמצאו נחמה בכל המורשת שדודי השאיר אחריו.
בשבילי תמה תקופה ארוכה בחיי, מעגל נסגר.
תמיד תישאר בזיכרוני ובליבי, חייכן ממושקף חבר ילדות והתבגרות. חבר של החיים.
יום א' 15.7.2018 , ג' באב תשע"ח – עופרה גולן
דברים שכתב מוטי שני והוקראו ב"שבעה" לדודי ז"ל:
דודי אהוב שלנו,
חלף רק שבוע מאז עצמת את עיניך בפעם האחרונה, והגעגוע אליך רק הולך ומתעצם. בימים האחרונים הגיעו אל הבית שלך ושל רבקה'לה, מאות אנשים שביקשו לנחם ולהשתתף איתנו בצער והכאב. כל אחד מהבאים העלה את הסיפור על היכן ומתי הכיר אותך. מהסיפורים הרבים ששמענו עולה דמות של אדם אהוב, פתוח, יודע לקבל, אך יותר מכך אוהב לתת. כזה היית, מצד אחד מנהיג, מארגן, יוזם ודוחף, ומצד שני צנוע ואחד שדואג לכולם.
אנחנו, המשפחה הקרובה, מתקשים עדיין למצוא נחמה. הזיכרונות והתמונות שנצרבו בכולנו מעלים ומציפים שוב ושוב בכל אחד מאיתנו את "דודי האישי שלו" – הבעל, האבא, הסבא, האח, החותן, הגיס והדוד. חסרונך מורגש כמעט בכל רגע, הטבעת חותם בכל תחום ממהלכי המשפחה שלנו.
ואסיים בשתי שורות שכל כך מתאימות לך, מתוך שיר של נתן יונתן:
"איפה ישנם עוד אנשים כמו האיש ההוא / אשר היה כערבות הבוכיות…"
אוהבים אותך ונזכור אותך תמיד,
כל בני המשפחה
לזכרו של דודי שני ז"ל
דודי שני ז"ל היה דמות מוכרת בראש העין בשל היותו חבר בחבורת היין של ראש-העין.
דודי שני, יליד גבעת השלושה וחבר קיבוץ עינת, אחד מהדמויות המוכרות והאהובות בראש העין, הלך השבוע לעולמו לאחר מחלה קשה. דודי היה חבר בחבורת היין של ראש העין מזה שנים, וזאת לאחר שלמד את תורת ייצור היין אצל תושב העיר רפאל חתוכה. לימים הוא הקים יקב לתפארת בקיבוץ ובו יינות איכותיים במיוחד. לאחר מכן ניהל את תחנת הדלק בכניסה לקיבוץ. בשנים האחרונות הוא שימש כאב בית בבית הספר בקיבוץ. דודי נקבר בבית העלמין בקיבוץ עינת שבו היה קברן מתנדב. בן 73 היה במותו.
מערכת "אינדקס" משתתפת בצער המשפחה.
(מתוך העתון המקומי בראש-העין – "אינדקס")