אתר זיכרון - קיבוץ עינת

דבורה גר (לבית מלצקי)

כ"ז אייר תר"ע - 5/6/1910

ט"ו תמוז תש"מ - 29/6/1980

דבורה גר (לבית מלצקי)

דברים על קברה / עידית פז

אנחנו מלווים היום לדרכה האחרונה את חברתנו דבורה.
לדבורה היו חברות וחברים רבים. כל יודעיה כיבדו אותה, את חוכמתה, את טוב ליבה, את ההומור שלה, את חריצותה ומסירותה בכל משימה. אפילו כשלא היה לה כבר כוח להמשיך בעבודה, עשתה את שיכלה – בדואר, וקיבלה פני אנשים בענין, וניכר היה שהיא מלווה כל הזמן את כל מה שמתרחש במשק בהזדהות רבה ובענין רב, וזה לא פג גם בימי מחלתה.
אני הכרתי את דבורה מקרוב כשעבדתי איתה במטבח. באתי צעירה ולא יודעת כלום, ודבורה קיבלה אותי בעידוד ובמאור-פנים. מצאתי בה חברה ומדריכה – חכמה, עליזה, מלאת הומור. אהבתי ללמוד ממנה והמשכתי לחבב אותה ולכבדה מאז. והרגשתי שאותה קירבה שנוצרה לא חלפה עם השנים. בכל פגישה איתה, גם בדואר ואח"כ בחדרי-חולים, דבורה הייתה מאירת-פנים, לא מתלוננת, יודעת שאני יודעת שקשה לה, ואין מה לדבר על זה יותר מדי.
מפי חברותיה אני שומעת, שהיא היתה ראויה להערכה שזכתה לה. זוכרים לה את חריצותה ומסירותה, את יכולת עמידתה בכאב מחלתו ומותו של מאיר ז"ל, את האושר הגדול בגידול משה'לה, את גאוותה בבנה, את היותה סבתא טובה, ואת העניין הרב שהמשיכה לגלות בכל מה שנעשה אצלנו, גם בתקופות שכל כך היה קשה לה עצמה.
גם בחדרי–החולים ידעה לעזור לחולים אחרים, היתה ונשארה עד הסוף אדם טוב, וצר מאד להיפרד ממנה.
למשה'לה ומשפחתו – תנחומינו מקרב לב.
זכרה ישאר איתנו.

דבורה – סבתא שלי

דברים שכתבה נכדתה זהר גר, בִּתוֹ של משה'לה, בעבודת השורשים שלה, בשנת 1986.

דבורה נולדה ב 5.6.1910 בפולין בעיירה בוצקי, להורים משה וזהבה מלצקי. הבת הרביעית והצעירה במשפחה. לאחיה הבוגרים ממנה קראו: זלמן, מלכיאל וצבי. השפות שדוברו בבית היו פולנית, אידיש ורוסית.
המשפחה היתה ציונית מאד וגם שומרת מסורת וכשרות: הדליקו נרות כל ערב שבת, הלכו לבית הכנסת, חגגו בר-מצוה, חגים וחתונות. אביה של דבורה היה רב ומורה ב"חדר". אמא עבדה בחנות לבדים ולמגבות. לאחר מכן הקים אחיה, צבי, חנות לבדים בביאליסטוק, אך לפני זה הייתה לכל האחים חנות לצבעים, סיגריות ועיתונים.
כל ילדי העיירה למדו בבית ספר עברי בביאליסטוק, מלבד כמה צעירים שבאו ממשפחות עשירות ולמדו בעיר אחרת בגימנסיה.
בית הספר בו למדה דבורה היה משותף לבנים ולבנות, אך ליהודים בלבד. בבית הספר למדו על ארץ ישראל וגם למדו עברית.
בשנת 1934 עלתה דבורה ארצה בנישואים פיקטיביים (נישואים שבהם התחתנו אנשים שרצו לעלות ארצה רק כדי לעלות ולחסוך בתעודות, לאחר מכן היו מתגרשים), מיד עם הגעתה לארץ הצטרפה לקיבוץ גבעת השלושה, למרות התנגדות הוריה. היא היתה היחידה במשפחה שעלתה ארצה ולכן גם היחידה שלא נספתה בשואה.
כאשר היא הגיעה ארצה היא הפכה לחילונית. בגבעת השלושה כולם הכירו אותה וחיבבו אותה מאד. כשהיתה עוד רווקה, היא הייתה גרה עם חברה שלה בחדר. כשמאיר הגיע לקיבוץ הוא היה בא לבקר אותן והיא היתה בטוחה שהוא מבקר את חברתה עד שהציע לה נישואין.
בגבעת השלושה עבדה כאקונומית במטבח. לפני זה עבדה במקום שאליו היו מביאים את החלב מהרפתות (במחלבת תנובה). תפקידה באותו מקום היה לייצר את כל מוצרי החלב .
בשנת 1952 כשהתפלג הקיבוץ לשניים, היה לה קשה לנתק את הקשר עם חברותיה, אך היא עברה עם המשפחה להקים את קיבוץ עינת.
בעינת היא עבדה במטבח והיתה אופה ומכינה מטעמים. הצטיינה בהכנת מיצים ויינות שכונו "מי דבורה" ("מלצקי וואסר").

דבורה במטבח עינת -בשנות ה – 60

דבורה בגיל 35

משה מלצקי – אבא של דבורה ז"ל

אבא (משה) מספר על אימו

* זיכרונות עם אמא שלי: אימי דבורה עבדה במחלבה, המחלבה שכנה במעין מרתף מתחת לרפת, והחלב היה מגיע על מתקן הורדה. אהבתי לראות איך היא מכינה את כל מוצרי החלב שכללו גבינות שונות, חמאה, שמנת וכו', אהבתי מאד ללכת לעבוד איתה.
היו לה הרבה חברים מהילדות – מפולין. כל שבוע היה בא לבקר אותה חבר או חברה, הם היו נזכרים בחוויות מן הילדות. אמא ניסתה להכניס אותו או אותה לתמונה אבל אני לא אהבתי את זה בגלל שלא הבנתי מה שהם מדברים, כי הם דיברו באידיש, שפה שלא הבנתי ולכן לא יכולתי ליצור איתם קשר.
* אופיה של אימי: הייתה מאד מקובלת, גם בקיבוץ וגם בקרב חבריה וחברותיה מחו"ל. הייתה אישה חמה שאהבה לארח ולחלק ממטעמיה לחברים, בעיקר לכאלו שלא יכלו לאכול דברים כאלו. היה חשוב לה מה אני עושה ואיך אני לומד ומתנהג, חשוב היה לה שאנשים יעריכו מה שאני עושה ולא תמיד היה לי קל עם זה.
היום, כשאני מבוגר אני מבין שאמא שלי וכל החברים מהדור שלה עשו טעות שלא סיפרו לנו על השואה ועל משפחתנו מפחד שזה "יקלקל" אותנו.
כולם היו מעיירות קטנות בפולין שמשפחותיהם נכחדו בשואה והיום אני לא יכול לדעת הרבה פרטים על משפחתי.
אפילו בצורה מבוקרת לא סיפרו לנו כלום. אם היו מספרים לנו זה היה נדבך חשוב בתולדותינו וזהותנו.
אמא יקרה – יהי זכרה ברוך.

דבורה ומאיר גר עם בנם, התינוק הרך משה'לה בגבעת השלושה – 1945

חברים מגבעת השלושה בטיול – 1948 מימין לשמאל: ציפורה ומאיר דגאי, שאול ברנשטיין, אריה ברסלר, שמעון רוכוורגר, יוסקה פולישוק, לסיה שוהם, דבורה גר.

הצילום והסיפור מאת יאיר ענבי, בתודה